Munkáltatóként vélhetőleg számtalan önéletrajzot böngészett már végig, és egyre több és több tűnik ugyanolyannak. Megtalálni a legkiválóbb munkavállalókat nem kis kihívást jelent, de tudnia kell, hogy egy igazán kreatív tehetség felvétele olyan ritka készségekkel bővíti az Ön vállalatát, melyek segítik az üzleti élet mindennapi problémáinak megoldásában, a munkatársak elkötelezésében és a vállalati kultúra erősítésében, fejlesztésében. Mégis hogyan tudja bevonzani a legjobb tehetségeket? Fontolja meg ezeket az egyszerű tippeket, hogy jobb eredményeket érhessen el!

 

Az álláshirdetés/pozíció leírása

Az álláshirdetés gyakran az első találkozási pont az álláskeresők és a vállalata között, éppen ezért fontos, hogy kellő energiát fektessen a pozíciók leírásának elkészítésébe. Így tűnhet ki álláshirdetése a versenyből:

- legyen leíró jellegű, amely dinamizmust és pozitív munkakultúrát közvetít. Adja meg, hogy miben különbözik más cégektől, és fejtse ki a jelöltek számára kialakított értékajánlatát.

- a pozícióban rejlő karrier potenciál az egyik legfontosabb döntési tényező a fiatal munkavállalók számára, mindenképp ügyeljen arra, hogy kellőképpen kihangsúlyozza az előrelépési és fejlődési lehetőségeket.

Hogyan ismeri fel a legkreatívabb gondolkodókat? Olyan jeleket keressen, amelyek a jelöltek problémamegoldó készségeiről tanúskodnak. Vannak a jelölteknek innovatív ötletei arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet alakítani azokon a szerepeken, melyeket be szeretnének tölteni? Ők is ugyanúgy fókuszálnak a munka apró részleteire, mint az összképre? Olyan perspektívából szemlélik a kihívásokat, amire a legtöbb ember nem képes? Ezek a jelek, amelyekre figyelnie kell. 

Csalogassa ki őket a komfortzónájukból

Szeretné tesztelni a jelöltjei kreativitását? A kreatív típusú emberek gyorsan alkalmazkodnak, ezért kérje meg őket, hogy az egyes folyamatokat ne a szokványos módon közelítsék meg, ezzel bemutatva improvizációs készségeiket.

például:

- kérje meg a jelölteket, hogy írjanak egy hipotetikus levelet egy barátjuknak, melyben elmagyarázzák az adott pozíciót, amelyre jelentkeztek és saját leendő szerepkörüket. Ez segíthet megvizsgálni, hogy ők hogyan látják, értik az adott pozíciót.

- kérjen megoldási tervet arra vonatkozóan, hogy hogyan végezhető el az adott munka úgy, hogy hiányzik egy kulcserőforrás vagy -eszköz. Ez feltárja a problémamegoldó képességeiket, megmutatja, hogyan képesek felülkerekedni a munka során fellépő nehézségeken.

Amire érdemes figyelni: a kihívásokkal teli szituációknak nem szabad visszatartani a kreatív munkavállalókat, mindig felülkerekednek a problémákon. Ha előre felméri a jelentkezők találékonyságát, tudni fogja, hogy az adott jelölt lesz-e a megfelelő erőforrás az Önök számára.

Hogyan segíthet a csapata

Szeretne több olyan ötletet, amivel be lehet vonzani, illetve ami alapján értékelni lehet a kreatív tehetségeket? Nem kell messzebb mennie, mint az Ön csapatában lévő kreatív munkavállalókhoz. Ők biztosan készen állnak arra, hogy segítsenek feltenni a releváns kérdéseket, és olyan kihívásokat dolgozzanak ki a jelöltek számára, amelyek kellően gyakorlatiasak, ugyanakkor levonhatjuk belőlük a szükséges következtetéseket. Végtére is ők  hasonló tapasztalatokkal rendelkeznek, és könnyebben képzelik magukat a jelöltek helyzetébe. 

olvasson még a sikeres toborzásról