Ha HR-osztályon dolgozunk, bizonyára már részesei voltunk ennek a vitának: intézzük-e a toborzást házon belül, vagy forduljunk fejvadászcéghez? Mindkettő előnyeiről és hátrányairól sokat hallhattunk. A legjobb megoldás azonban a középút lehet: íme, ezért a legjobb együtt dolgozni!

spóroljunk a HR idejévelHa munkaerő-toborzással foglalkozó céggel dolgozunk, rengeteg időt takarítunk meg azáltal, hogy sok időigényes munkát átadunk nekik: a jelöltek és az életrajzok átnézését, az első körös interjúkat. Így a HR-csapat más, fontosabb belső HR-es feladatokkal foglalkozhat, és a toborzásba már csak akkor avatkozik be, ha a végső döntéseket kell meghozni. A felvételt így is ők csinálják, de a megterhelő papírmunkát kihagyhatják.

használjuk ki a széles kapcsolati hálót

HR-esként akkor keresünk jelölteket, ha szükség van rájuk. Hacsak nem olyan iparágban dolgozunk, ahol gyakran van szükség új ember felvételére, valószínűleg nincsen a potenciális jelöltekről listánk arra az esetre, ha új kérés futna be. A toborzó cégek ezzel szemben erre specializálódtak: képzett jelöltek ezreivel vannak kapcsolatban, hogy minden befutó igényre gyorsan és hatékonyan tudjanak reagálni. Ez olyan előny, amelyet érdemes kihasználni.

használjuk közvetítőként a toborzókat

Ha készek vagyunk ajánlatot tenni, a toborzással foglalkozó szakember közvetíthet a cégünk és a jelölt között, biztosítva a fair tárgyalást a bérekről, juttatásokról és egyéb feltételekről. Ráadásul a fejvadászoknak nagy rálátása van a fizetési szintekre; mivel rengeteg emberrel kerülnek kapcsolatba, tisztában vannak azzal, mennyit ér adott pozíció adott tapasztalat esetén. Ismerik a foglalkoztatottsági trendeket is; például tudják, melyik szakmában van munkaerőhiány, így segítenek ehhez igazítani ajánlatunkat.

tegyük prioritássá a felvételt

                                     

A cégek HR-osztályainak gyakran egymással versengő feladataik vannak. A cég méretétől és helyétől függően gyakran a HR foglalkozik a bérezéssel, a juttatások adminisztrációjával, és persze egyéb, a meglévő alkalmazottakat érintő HR-ügyekkel. A toborzók viszont 100%-ban a felvétellel foglalkoznak. A velük való együttműködés biztosíthatja, hogy a megüresedett pozíciókat minél előbb betöltsük. Ha például egy adott dátumra már be szeretnénk töltetni egy állást, a toborzással foglalkozó cég biztosítani fogja, hogy megfelelő időben ott legyen a jelöltlista, így összpontosíthatunk egyéb fontos teendőinkre, melyeket más esetben a szoros határidők miatt ell kellene napolnunk.

tegyük hatékonnyá a különleges pozíciók betöltését

A HR-osztálynak gyakran a legkülönfélébb osztályok legkülönfélébb pozícióiba kell munkatársat találniuk. Azonban például egy marketinges felvétele egészen másképp zajlik, mint egy informatikusé. Ha egy munkaerő-toborzó céggel működünk együtt, akkor olyan szakértők segítik a kiválasztást, akik kifejezetten az adott szakmára specializálódtak. Így olyan tehetségeket kutathatnak fel, akik pontosan az általunk elvárt képességekkel rendelkeznek. Csak megfelelően képzett jelöltekről kapunk majd értesítést.

A cikk először a Randstad Canada weboldalán jelent meg.

Tegye még  hatékonyabbá a toborzást! Ismerje meg az aktuális munkaerő-piaci trendeket, a munkavállalók motivációit és a legnépszerűbb szektorokat a Randstad Employer Brand Research 2017 kutatásból!