növelje a produktivitást a munkahelyi unalom elűzésével.

Július az év legkalandosabb időszaka, hiszen ez a nyár közepe, rengeteg fesztivált rendeznek ebben a hónapban és számtalan új élményre tehetünk szert. Emellett, a július a nagy „unalom elleni hónap” is. Negyven éve jött létre a Nemzetközi Unalom Elleni Hónap, aminek célja, hogy az emberek észrevegyék, mi untatja őket a mindennapok során és hogyan csökkentsék az unalmuk mértékét.

Egy átlagos dolgozó élete során 90.000 órát tölt munkával, ez az életünk egyharmada, és az O.C. Tanner Institute szerint a brit dolgozók 40%-a találja unalmasnak a munkahelyi feladatokat. A statisztika alátámasztja, hogy le kellene küzdenünk valahogy a munkahelyi unalmat ahhoz, hogy ez a rengeteg idő hasznosabban teljen.

Az Anti-Boredom hónap szellemében megmutatjuk a négy tipikus okát a munkahelyi unalomnak, és négy megoldást ajánlunk az elkötelezettség növelésére és az unalom csökkentésére:

  • tanulás és fejlődés lehetőségének hiánya
  • kapacitás kihasználatlanság
  • túlhajszoltság
  • kihívások hiánya

1. tanulás és fejlődés lehetőségének hiánya

Az Udemy felmérése alapján a középbeosztású munkavállalók 46% -a nagyobb valószínűséggel unottabb, mint a felsővezetés tagjai, mert nem áll rendelkezésükre elég tanulási és fejlődési lehetőség. Ugyanebben a felmérésben öt munkavállaló közül négy kijelentette, hogy az új készségek elsajátítása elkötelezettebbé tenné őket a munkaadójuk iránt.

Megoldás:

A munkavállalók (újak vagy meglévő kollégák) számára biztosítani kell tanulási lehetőséget, mert így érezni fogják, hogy megbecsülik őket a cégnél. Amennyiben megbecsültnek és elkötelezettnek érzik magukat, látják a jövőbeni karrierjüket, ezáltal produktívabbá válnak. Még akkor is, ha valami egyszerű dologról van szó (például támogatni a dolgozókat abban, hogy fejlesszék a prezentációs képességeiket), hozzájárul ahhoz, hogy jelentősen növelje a dolgozók magabiztosságát.

2. kapacitás kihasználatlanság

Nem kell agysebésznek lenni ahhoz, hogy észrevegyük, mikor a dolgozónak nincs elegendő mennyiségű feladata, beköszöntenek az unalom órái.

A munkavállalók 30%-a mondta azt, hogy az unalomhoz meglehetősen hozzájárul az, ha nincs elég munkájuk. A szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy az Y generáció tagjai technológiai szempontból fejlettebbek, mint a Baby Boomerek, ezért gyorsabb ütemben tudják elvégezni a feladatokat, mint idősebb társaik, így az Y-Z generációba tartozók általában jobban unatkoznak a munkában.

Megoldás:

Munkáltatóként ezt egy remek alkalomként kell felfogni arra, hogy új feladatokat bízhat azokra a személyekre, akiknek alig/nincs tennivalójuk. Az igazi kihívást jelentő feladatok elvégzésével sokkal jobban feltöltődnek, és ezek megoldása hosszabb időt is vesznek igénybe. A legfontosabb az, hogy az alkalmazottak úgy érezzék, munkájuk értékes és fontos a vállalat számára.

3. túlhajszoltság és túl nagy nyomás

A másik véglet, mikor a munkavállalók túl sok munkát végeznek. 25%-uk úgy találja, hogy az unalmuk másik fő oka a túlzott munkaterhelés. Amikor a feladatok felhalmozódnak vagy soha nem érnek véget, növelik a halogatás mint opció választásának esélyét, illetve elveszthetik a motivációjukat. Szélsőséges esetekben a munkavállaló kiéghet.

Megoldás:

A kommunikáció kulcsfontosságú a probléma megoldásához. Rendszeres meetingeket kell tartani, hogy ott megvitassuk a munkavállaló munkaterhelését, az általuk elért haladást, és hogy mennyire érzik magukat túlterheltnek. Rendkívül fontos meggyőződni arról, hogy a munkavállaló kihasználja-e a képességeit anélkül, hogy túl nagy nyomást helyeznénk rá.

4. nincsenek megfelelő kihívások

A munkavállalók 44% -a kijelentette, hogy az unalom a kihívás nélküli munka miatt jelentkezett, mert az nem igazán követeli meg hogy igénybe vegyék a szakértelmüket. Az International Journal of Business Reviewsban dokumentált kutatások rámutatnak arra, hogy a monoton, sablonos vagy rutinszerű feladatok vezetnek leggyakrabban az unalomhoz.

Megoldás:

Győződjön meg róla, hogy az alkalmazottak számára lehetőséget teremt arra, hogy fejlesszék magukat - a kezdő munkavállalóktól a felsővezetőkig. A kihívást jelentő feladatokkal segít a dolgozóknak abban, hogy olyan új feladatokat végezzenek, amit eddig nem csináltak, ezáltal nemcsak tesztelni, hanem fejleszteni is lehet a képességeiket.

a stimuláció jó hatással van a munkaerőre

A tanulmány szerint a munkavállalók közel egyharmada azt mondja, hogy nem motivált a munkában. Ezen túlmenően, a vezetők 58% -a bejelentette, hogy soha nem kaptak olyan vezetői képzést, amely segít annak a megértésében, hogy egyes vezetők miért küzdenek a munkaerő bevonzásával.

Létfontosságú, hogy a munkáltatók megtalálják a módját, hogy minimálisra csökkentsék a munkahelyi unalmat, és ösztönözzék a dolgozókat. A teljesítményvesztés ezzel csökkenne és a munkahelyi elégedettség megemelkedne. A Gallup által végzett felmérés szerint 300 milliárd dollár a motiváció nélküli munkaerő költsége - ez az, amit a vállalatok minden évben elveszítenek a munkaerő hiánya miatt. Továbbá a Hay Group állítja, hogy a motivált alkalmazottakkal rendelkező irodák 43% -kal termékenyebbek, mint az unott munkatársakkal rendelkező vállalatok. Ezeknek az okoknak elegendőnek kell lenniük ahhoz, hogy megteremtsük a módját a munkavállalók bevonzásának és javítsuk a szervezetet.

szeretné javítani munkavállalói munkahelyi teljesítményét? Olvassa el további tippejinket!

tovább olvasok

kapcsolódó cikkek