Az egészségügy egyike azoknak a területeknek, amelyek a legnagyobb előnyökre fognak szert tenni az új csatlakoztatható szenzortechnikából, amelyre gyakran a „tárgyak interneteként” utalnak.

A lehetőségek végtelenek: a fitnesz karkötők mérik a fizikai aktivitást, a smart órák figyelik a pulzust és a felhasznált kalóriát, a smart kontaktlencsék mérik a könnyek glükóz tartalmát és léteznek már elektronikus tetoválások, amelyek megmutatják a bőr hidratáltságát, hőmérsékletét és érzékelik az izmok és az agy elektromos aktivitását.

Hogy ez milyen lehetőségeket tartogat azon szervezetek számára, akik javítani akarják dolgozóik általános jólétét és egészségesebb, boldogabb munkaerőt akarnak? Vegyük sorba, hogy a testen hordható eszközök milyen lehetőségeket kínálnak a humán erőforrás osztályoknak és a munkavállalói wellness programoknak.

az egészséges tevékenységek tudatosítása
Csupán az, ha valaki részt vesz egy wellness programban vagy a megtett lépéseket számláló karkötőt visel, apró változásokat idézhet elő a viselkedésében. Több ember kezdi majd el például a lépcsőket használni vagy „gyalogló” megbeszéléseket szervezni.

Személyre szabott egészségprogram
A testen hordható eszközök segítségével a személyzet tagjai rögzíthetik fizikai aktivitásukat és ezért cserébe pontokat vagy egy helyezést kaphatnak, amivel jogosultságot nyerhetnek egy olcsóbb egészségprogramra. Az eszközökből kinyert adatok alapján a HR csoportok leülhetnek az alkalmazottaikkal, hogy kidolgozzák mindenki saját, személyre szabott tervét az egyedi egészségügyi kockázatok és igények szerint.

A potenciális egészségügyi krízis korai előrejelzése
Ahogy a stressz szintje folyamatos emelkedést mutat, a szívinfarktus és más hasonló katasztrófák örök aggodalmat jelentenek manapság a menedzsereknek és a HR osztályoknak. A testen hordható eszközökkel az olyan adatok alapján, mint a vérnyomás megelőzhetjük a stressz okozta egészségi katasztrófákat.

A bajtársiasság magasabb foka a dolgozók között
Pozitív élmény lehet a dolgozók számára, ha azt egészségesebb életmód felé vezető úton az eléjük állított kihívásokkal egymást támogatva, közösen néznek szembe. Amint a felhasználók kapcsolatba lépnek egymással az egészségesebb élet közös céljának okán, a kapcsolatok megszilárdulnak és a csapatszellemből még a tárgyalószobába is jut.

Speciális alkalmazások a veszélyes munkakörülményekre szabva
Azokban az iparágakban, ahol a dolgozók gyakran vannak kitéve veszélyes munkakörülményeknek, a testen hordható figyelőeszközöknek megkülönböztetett szerep jut. A bányaműködtetők nagy hasznát vehetik annak, hogy az érzékelők követni tudják a dolgozókat, hogy hol mentek le a bányába, jelenleg hol tartózkodnak, használnak-e lélegző készüléket és milyen a környező levegő minősége. A nehézgép kezelők esetében a fejlettebb rendszerek érzékelik a kezelő fáradtsági szintjét és még az előtt megelőzik a baleseteket, mielőtt azok bekövetkeznének.

Valójában ez csak néhány a lehetőségek közül. Az ABI Reserach jóslata szerint a viselhető aktivitáskövető eszközöket integrálni fogják a dolgozói egészség programokba 2018-ra. Hogyan fog vajon az ön cége tőkét kovácsolni ebből a gyorsan növekvő trendből?