Milyen megközelítések szoktak felmerülni, amikor a munkavállalók teljesítményének növeléséről esik szó? Gyorsabb számítógépek? Gyakoribb/jobb tréningek?


Ezek a faktorok természetesen értékes befektetések, de gondolnunk kell a fizikai munkakörnyezetre is. Az irodák számos eleme optimizálható annak érdekében, hogy növekedjen a munkavállalóink komfortérzete és jóléte. 

Nyitott irodák: növelik a hatékonyságot, vagy zavarják a dolgozókat?

A vállalkozások egyre gyakrabban döntenek a nyitott, egyterű irodák mellett a zárt elrendezés helyett. Amerikában például már az irodák 70 százaléka nyitott, míg nálunk az irodai munkavállalók körülbelül 55%-a dolgozik egy légtérben az összes munkatársával. A cégek úgy vélik, ez az elrendezés segíti a kommunikációáramlást és a csapatmunkát, emellett lehetővé teszi a vezetők számára, hogy rálássanak a munkavállalók mindennapi tevékenységére.


Ugyanakkor számos tanulmány kimutatta, hogy a nyitott irodákban kevésbé hatékony a munkavégzés, mint a kisebb csoportokra osztott zárt irodákban. A Journal od Environmental Psychology kutatási eredményei alapján a zárt irodák egyértelműen jobban teljesítettek az IEQ (Indoor Environmental Quality - belső környezet minőség) mutató számos összetevőjében, különösen az akusztika, szeparáció és magánélet, személyes tér tekintetében. 


Az Egyesült Királyság Exeter Egyetemének egy másik tanulmánya szerint a nyílt irodák 32 százalékos csökkenést eredményeznek a munkavállalók jólétében, és 15 százalékkal csökkentik a termelékenységet. Ez azt jelenti, hogy a vállalkozásoknak el kell dönteniük, hogyan priorizálnak, mi a fontosabb számukra: az együttműködés, a munkatársak közötti könnyebb kapcsolattartás,vagy a munkavállalók termelékenységi szintjének megtartása.

Világítás: a színek fontossága

Stanley Felderman és Nancy Keatinge építészek szerint az irodai világítás újragondolása szintén segíthet. A megfelelő világítás elősegíti a munkatársak kreativitását, befolyásolja motivációjukat és hangulatukat, aktivitásukat is.


Egy világítási kísérlet során a Greenwich-i Egyetem kutatói úgy találták, hogy a "kékkel dúsított izzók"alatt dolgozók elmondásuk szerint boldogabbak, éberek és kevésbé érzik szemüket megterheltnek.


A hűvösebb kék fény csökkenti testünk melatonin szintjét, amely fáradtságérzetünkért felelős. A megfelelő megvilágítás tehát képes növelni a teljesítményt és a termelékenységet, ami végső soron pozitív hatással lesz az üzleti tevékenységre.


Ugyanakkor a melegebb fény növeli a kipihentség és kényelem érzését, így érdemes a relaxációs tereket, konyhát, tárgyalókat melegebb fénnyel megvilágítanunk. 

Viselhető technológiák:egészségmegőrző lehetőségek?

Az ABI Research kutatása szerint 2016-ban a munkáltatók 202 millió viselhető technológiai eszközt adtak a munkavállalóknak, 2021-re ez a szám ráadásul 501 millióra emelkedhet.


Az ilyen eszközök lehetővé teszik a munkavállalók számára, hogy mérjék az aktivitásuk szintjét, rögzítsék napi étel- és folyadékbevitelüket. Mint tudjuk, a jó egészségnek örvendő alkalmazottak sokkal produktívabbak. A Kaliforniai Egyetem, a Riverside, az UCLA és a Washington Egyetem tanulmánya szerint a wellness programokban részt vevő alkalmazottak 5 százalékkal produktívabbak voltak.


A vállalatok a viselhető eszközök segítségével felmérhetik dolgozóik egészségügyi állapotát, és az adatokat arra használhatják, hogy személyre szabottabb és jellemzően olcsóbb egészségprogramokat, egészségügyi szolgáltatásokat biztosítsanak az alkalmazottaiknak. Így a HR csapat is képes lesz olyan személyre szabott terveket kidolgozni, amely figyelembe veszi az egyéni speciális egészségügyi kockázatokat és igényeket is. 

A munkahelyi teljesítmény növelésére a fizikai környezet kialakítása mellett számos lehetőség kínálkozik egy vállalatnál.

 

olvasson még tippeket a teljesítmény növeléséről