A toborzás, a munkaerő-felvétel és -betanítás komoly pénzügyi befektetést jelent. Mégis a csapat talán jobban aggódnak amiatt, mennyi időt vesz igénybe a megüresedett pozíció betöltése, és milyen gyorsan illeszkedik be az új munkaerő. Mindeközben minél tovább vállalja át a csapat megmaradt része a távozott munkatárs munkáját, annál nagyobb lesz a kiégés és a további fluktuáció kockázata. Ha ennyi minden forog kockán, nem engedhetjük meg, hogy az interjúztatási folyamat hosszan elnyúló és szervezetlen legyen. 

De nemcsak a bevétel, a termelékenység és a fluktuáció a tét a hosszú munkaerő-felvételi folyamat során. Az is előfordulhat, hogy elveszítjük a legjobb jelöltet. Hiszen minél tovább várunk az ajánlattétellel, annál több idejük van az álláskeresőknek arra, hogy más lehetőségeket és ajánlatokat fedezzenek fel. Szerencsére vannak olyan lépések, amelyekkel felgyorsítható a toborzási és interjúztatási folyamat, és a jelöltek gyorsabban kaphatnak ajánlatot. 

Azonnal határozzuk meg a jelöltekkel szembeni elvárásokat!

Természetesen mielőtt ajánlatot tennénk a jelölteknek, meg kell találnunk őket – és ezt sokkal egyszerűbb kimondani, mint véghez vinni. A toborzás még soha nem jelentett akkora kihívást, mint napjainkban: nincs elég szabad, képzett szakember a munkaerőpiacon, és a közel 4 százalékos munkanélküliségi ráta azt jelenti, hogy valószínűleg olyan jelöltek közül kell választani, akik nemcsak tehetségesek, hanem jól fizető állással is rendelkeznek. Mindeközben a vállalatok egyre több munkahelyet teremtenek, vagyis amikor egy új pozícióra keresünk embert, a többi vállalat is ezt teszi. 

Előnybe kerülhetünk másokkal szemben, ha csapatunkkal kidolgozzuk a jelöltek felé támasztott elvárásainkat, beleértve a tapasztalatot, végzettséget és a vállalat értékrendjével való egyezést is. Még a keresési folyamat legelején határozzuk meg a fizetési tartományt és beszéljünk felettesünkkel, hogy milyen sávban mozoghat ez a bértárgyalás során! A sikeres toborzás egyik feltétele természetesen a versenyképes fizetés. Ellenkező esetben valószínűleg el fogjuk veszíteni a legjobb jelölteket. 

Egyeztessünk előre a folyamat résztvevőivel

A szokásos folyamat – telefonos beszélgetés ütemezése, néhány személyes interjú megbeszélése, majd testületi ülés szervezése, ahol átbeszéljük a jelentkezéseket – több hetet, vagy akár hónapokat vehet igénybe. Ha túl sokáig várunk, még azelőtt elveszítjük a legjobb jelölteket, hogy ajánlatot tennénk számukra. A várakozás nagy része elkerülhető, ha a kezdetektől bevonunk egy döntéshozót a folyamatba. Fontos, hogy mindenki egyetértsen az interjúkérdésekkel kapcsolatban, illetve hogy azokat az interjúztatási folyamat mely szakaszában tesszük fel. Hozzunk létre egy egyértelmű interjúztatási ütemtervet – és kérjük az érdekelteket ennek betartására. Ha az összes érintett fél részt vesz a tervezési folyamatban, lehetőséget kínálunk számukra, hogy azonnal megválaszolják a kérdéseket, illetve kifejezzék esetleges aggodalmaikat. Máskor ezek a teljes folyamatot lelassíthatják. 

Gyorsítsuk fel a folyamatot

Érdemes megfontolni a telefonos rostálás teljes kihagyását. Tervezzünk inkább egy több szakaszból álló, személyes interjút, és gondoskodjunk arról, hogy az összes döntéshozó részt tudjon rajtuk venni. Az interjúkat alkalmazásokkal, például Skype-pal vagy Google Hangouts-szal használva is folytathatjuk. Sokan, különösen az Y- generáció tagjai, rugalmasabb munkafeltételekre vágynak, és ezek közé tartozik az otthoni munkavégzés lehetősége is. Ha a vállalat nyitott arra, hogy az alkalmazottak otthonról dolgozzanak, az így folytatott interjúk azt mutatják, hogy a vállalat él a távmunka adta lehetőségekkel, és tisztában van a munka/magánélet egyensúlyának értékével. 
A munkaerő-felvételi folyamat felgyorsítása ésszerűtlennek tűnhet, különösen akkor, ha időt szeretnénk szánni arra, hogy felmérjük a jelölt képességeit, illetve a vállalat értékrendjébe való illeszkedését. De gondoljunk csak bele: mennyit veszít a termelékenység, ha túl sokáig hagyjuk üresen a pozíciót. Ha túl sokáig alkudozunk egy magasabb fizetésen vagy azon, hogy hány napon engedélyezett az otthoni munkavégzés. Ezek eltörpülnek azon veszteség mellett, amelyet a hosszan elnyúló munkaerő-felvételi folyamat eredményezhet.

Kérjük szakértő segítségét

Tudjuk: a munkaerő-felvétel nem egyszerű. Mindig nehéz kérdés, hol hirdessük meg az állást és hogyan ismerjük fel a legtehetségesebb jelölteket. Ráadásul az interjúztatástól az ajánlattételig tartó folyamat frusztráló lehet a HR-vezetők és egyéb érintettek számára. Ha fennáll annak a veszélye, hogy a hosszúra nyúló felvételi folyamat vagy a piaci szint alatti ajánlott fizetés miatt elveszítjük a legjobb jelölteket, ideje szakértő segítségét kérni. Egy már bizonyított, tapasztalt partner segíthet a toborzási folyamat javításában, megőrizheti a menedzserek elégedettségét, és csökkentheti a további fluktuáció kockázatát. Ideje befejezni a pánikolást, és elkezdeni a felvételi folyamatot. 

Stresszeli a toborzási és más HR kérdések miatt? Mi segítünk. 

Randstad_Atlanta-Kloubert-04-17_364.jpg
Randstad_Atlanta-Kloubert-04-17_364.jpg