A COVID-19 járvány az elmúlt másfél évben komoly változásokat hozott a foglalkoztatásban világszerte. A kialakult helyzetre változatos megoldásokat láthattunk a munkáltatók részéről is az elmúlt időszakban, a munkaidő csökkentéstől, a fizetés nélküli (kényszer) szabadságoktól az átalakuló munkakörökön át az elbocsátásokig. Emiatt sokan érezhetik úgy, hogy korábbi biztos munkahelyük helyett érdemes lehet inkább új lehetőségek után nézni: munkahelyváltásban, esetleg karrierváltásban gondolkodnak. 

Ezt a jelenséget támasztja alá a Randstad Employer Brand Research 2021-es felmérésének eredménye is, mely szerint a magyar munkavállalók esetében azok közül, akik munkakörülményeit befolyásolta a COVID-helyzet, 43% tervez munkahelyet váltani a következő 6 hónapban. 

A munkahely-, vagy karrierváltáshoz összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, amit érdemes megfontolni, mielőtt belevágunk, és ami segíthet egyúttal megtalálni a legmegfelelőbb új lehetőséget is.

Az alábbi szempontokat érdemes átgondolni munkahelyváltás, vagy karrierváltás előtt: 

  • határozzuk meg a váltás okát.
  • vegyük számításba a járulékos költségeket.
  • gyűjtsük össze az átforgatható készségeinket.
  • gondolkodjunk képzésben. 
  • tartsuk nyitva a lehetőségeket.
man working
man working

határozzuk meg a váltás okát.

Mielőtt új munkahelyet keresnénk, érdemes végiggondolni, mi az oka annak, hogy erre a döntésre jutottunk. Ez segíthet abban, hogy meghatározzuk, mit keresünk pontosan új munkahelyünkön, ezáltal könnyebben megtalálhatjuk a számunkra leginkább ideális szervezetet és munkakört.

Az állandóság, vagy a folyamatos újdonság fontos egy munkakörnél, vagy esetleg nagyobb önállóságra vágyunk a munkavégzés során? Ezek az egyszerű válaszok máris szűkíti a keresést és megkönnyíti az ideális munkakör megtalálását.

Érdemes átgondolni azt is, hogy mi iránt érdeklődünk igazán, megvannak-e ehhez a szükséges készségeink, korábbi munkatapasztalatunk, illetve, hogy milyen feladatokat szerettünk, vagy nem szerettünk korábban, hogy biztosan olyan állásra jelentkezzünk, ami a jövőben sikerélményt ad és szívesen végzünk.

vegyük számításba a járulékos költségeket.

Minden munkakörnek megvannak az előnyei és a hátrányai is, nincs mindenki számára tökéletes feladatkör, vezető, szervezet, vagy ágazat. Ezért ismernünk kell saját preferenciáinkat, és hogy miben vagyunk hajlandóak kompromisszumot kötni. 

Ha karrierváltásban gondolkodunk, egy új szakma elsajátítása jó befektetetés lehet, de számolnunk kell a képzési idővel, ami sokáig is tarthat és ennek anyagi vonzatával. Olyan időszakban lehet a legjobb választás a tanulás, ha sok szabadidőnk van és könnyedén be tudjuk illeszteni napirendünkbe (például a lezárások idején). 

Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat munkavégzés során, a legjobb, ha szeretjük azt, amit csinálunk. Ez azonban sokszor nem feltétlenül a legkifizetődőbb szakma. Ilyenkor mérlegelnünk kell, hogy mi a fontosabb számunkra, hogy olyan munkánk legyen, amit örömmel csinálunk, vagy ami más (pl. anyagi, időbeli) tényezőknek felel meg inkább. 

Készítsünk listát gondolatban arról, mik azok a tényezők, amikben hajlandóak vagyunk kompromisszumot kötni egy ideálisnak tűnő álláslehetőség esetén.

chef working
chef working

gyűjtsük össze az átforgatható készségeinket.

Mindenfajta munkavégzés során szert teszünk olyan készségekre, amiket később máshol is tudunk majd hasznosítani. Gondoljuk végig, miben vagyunk jók, mik azok, amik megfelelnek mostani munkakörünknek és hol, vagy hogyan tudnánk majd ezeket még hasznosítani.

Az úgynevezett „soft skill”-ek, melyek a szakmai tudáson felül meghatározó személyiségjegyek, a járványidőszak kapcsán még inkább felértékelődtek. Az önállóság, a jó szervezőkészség, az érzelmi intelligencia, vagy az analitikus gondolkodás kiemelkedően fontossá váltak a munkáltatók számára a legtöbb munkakör esetén. A pandémiás időszak az alkalmazkodóképességet és a mobilitást szintén előtérbe helyezte, így ezen készségek meglétét különösen érdemes kiemelni jelentkezésünkben.

gondolkodjunk képzésben.

Karrierváltás esetén előfordulhat, hogy a választott terület távol áll meglévő ismereteinktől, ezért át- vagy továbbképzésre lesz szükségünk, hogy elkezdhessünk dolgozni.  Szerencsére ma már számos képzési forma közül választhatunk, ha fejlődni szeretnénk: a hagyományos képzések mellett már elérhetőek részidős képzések is, akár online formában is, illetve van lehetőség részt venni workshopokon, vagy szakmai gyarkolatokon is.

A különböző képzések elvégzése több előnyt is nyújthat a későbbiekben: amellett, hogy gyarapítja szakmai tudásunkat, bővíti és fejleszti készségeinket, új karrierlehetőséget nyújt és szélesíti látókörünket is. 

Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy az elsőre gondolt iparág vagy szakma megfelelő lesz-e számunkra, érdemes önkéntes munka keretében bedolgozni, vagy szakmai gyakorlatokon részt venni, hogy kipróbálhassuk magunkat. Ez nem csak azért hasznos, hogy el tudjuk dönteni, hogy megfelelő-e számunkra egy adott munkakör, vagy feladat, hanem a munkáltatók számára is pozitív üzenetet hordoz magában, ha láthatóan fektettünk időt és energiát karrierünk alakításába. 

Women working on their laptops
Women working on their laptops

tartsuk nyitva a lehetőségeket.

A COVID-19 járványhoz kapcsolódó intézkedések és ennek nyomán a lehetőségek is folyamatosan változnak, ezért még abban az esetben is érdemes mozgásteret hagyni magunknak, ha biztosak vagyunk a munkahely- vagy karrierváltásban.

Igyekezzünk felkészülni a váltásra: ez a legtöbb esetben, még normál körülmények között sem egy gyors folyamat. Törekedjünk arra, hogy maradjunk pozitívak elhatározásunk felé és legyünk rugalmasak lehetőségeinkkel kapcsolatban, így ez az időszak is könnyebben átvészelhető lesz.

Kétségtelen, hogy egy karrierváltás komoly kockázatokkal jár a megszokott úthoz képest, de ha jól választunk, az ezzel járó sikerélmény, a motiváció és a pénzügyi előnyök mind kárpótolnak a kezdeti nehézségekért.

A pandémia miatt sokunknak lehetősége nyílt átértékelni karrierjét és átgondolni az esetleges munkahelyváltás, vagy karrierváltás lehetőségét. Azért, hogy ez az átmeneti időszak minél kevesebb kellemetlenséggel járjon, mielőtt belevágunk, érdemes alaposan mérlegelni minden lehetőséget szem előtt tartva, hogy mi a legfontosabb számunkra karrierünk új lépcsőfokán.

Állásajánlataink között bármikor megtalálhatja az elvárásainak leginkább megfelelő pozíciót: