5 mód, hogy megőrizzük egészségünket a munkahelyünkön is

 

Fenntartani az egészséges egyensúlyt a munka, edzés és megfelelő táplálkozás között igencsak nehéz feladat minden ember számára a hosszú munkaórák és napjaink rohanó életmódja mellett. Azonban a jól megválasztott rágcsálnivalók, irodai gyakorlatok és otthon elkészített ebédek nagyban segíthetnek a rossz szokások megfékezésében és az egészség megőrzésében munkahelyünkön is, emellett felkészítik testünket a munka utáni testmozgásra.

Jelenleg egy átlagos magyar munkavállaló nagyjából 36 órát dolgozik hetente, ugyanakkor a felnőttek egynegyede kevesebb mint 30 perces fizikai tevékenységet végez naponta. Most, hogy az emberek tovább élnek és ezáltal tovább is dolgoznak mint valaha, a munkáltatók is kezdenek ráébredni, milyen fontos a munkavállalóik egészsége.

1. Egészséges rágcsálnivalók

Általános elgondolás, hogy az étkezések közötti nassolás súlygyarapodáshoz vezet, pedig valójában a megfelelő rágcsálnivaló megválasztása akár hozzásegíthet bennünket a fogyáshoz is. Nemcsak segítenek megakadályozni, hogy a gyorsételekhez nyúljunk, de fenntarthatják a megfelelő energiaszintünket és koncentrációs képességünket. Olyanokat érdemes keresnünk, melyek komplex szénhidrátokat, fehérjéket és egészséges zsírokat tartalmaznak, és amelyek körülbelül 100 kalóriát tartalmaznak.

Tipp: Próbáljuk ki a vegyes magkeverékeket, aszalt gyümölcsöket és humuszt, reggelire pedig jó választás lehet a granola és a natúr joghurt kombinációja.

2. Otthon elkészített ebéd

A munkavállalók körülbelül 25%-a viszi be saját, otthon elkészített ebédjét munkahelyére. Az egészségügyi, táplálkozási szakemberek szerint sokkal egészségesebben eszünk, ha előre megtervezzük az étkezéseinket. Természetesen időt keríteni a főzésre nem egyszerű feladat, de ha mi készítjük el saját ételünket, tudatosan befolyásolhatjuk annak minőségét, megválogathatjuk az alapanyagokat, és ezáltal kikerülhetjük az egészségtelen összetevőket. Ismerve saját étvágyunkat, ezzel a módszerrel kontrollálhatjuk az evés mennyiségét, megfelelő méretű adagokra oszthatjuk főztünket.

Tipp: Próbáljunk olyan ételt készíteni, ami tartalmaz rostokat, fehérjét és komplex szénhidrátokat, mint például a barna rizs, vagy az édesburgonya.

3. Lélegezzünk!

Talán ez nyilvánvalónak tűnik, de a munkahelyi nyugalom megőrzésében, a produktivitás növelésében és a szorongás csökkentésében nagyban segítséget nyújtanak a légzőgyakorlatok, a megfelelő légzés elsajátítása, ami nem mellesleg hatással lehet az alvásunkra is.

Tipp: Vegyünk mély levegőket, majd lassan lélegezzük ki! Végezzük a gyakorlatot legalább egy percen keresztül! Csukjuk be a szemünket és próbáljunk mélyebb, lassabb és hosszabb levegőket venni minden alkalommal. Ne tartsuk vissza a lélegzetünket, lazítsuk el magunkat, és engedjük, hogy a feszültség eltávozzon a testünkből. Próbáljunk háromszor hosszabb ideig elnyújtani egy légzést, mint az átlagos levegővételünk. Ez lelassítja a szívverésünket, és segít a nyugalmi állapot elérésében. 

4. Munkahelyi nyújtások

Nem minden munkahely teszi lehetővé, hogy felálljunk és tegyünk egy rövidke sétát, mindenesetre fontos a mobilitás, ugyanúgy, mint a nyújtás, amely ellazítja a feszült izmainkat, elgémberedett tagjainkat.

Tipp: Az egyik legjobb nyújtási technika a "macska póz". Üljünk le a székünk szélére, kezünket pihentessük a térdeinken! Gerincünket toljuk hátra (mint a macska), összeszorítva vállainkat. Tartsuk meg ezt a pózt 1-2 másodpercig, majd egyenesedjünk fel, húzzuk ki magunkat. Ismételjük meg a gyakorlatot, amíg úgy nem érezzük, hogy hátunk ellazult.

5. Munkahelyi mozgásgyakorlatok

Ha irodában dolgozunk és nehéz elmozdulni az asztalunktól, több tucat diszkrét módunk van arra, hogy aktívak legyünk.

Tipp: Ülés közben jó erősítő gyakorlatok lehetnek az egyszerű lábemelések és sarokemelések, illetve a telefonálás egy jó alkalom arra, hogy sétálgassunk kicsit közben.

Legyen tudatos a karrierépítésben is! 

olvasson karrier tippeket