Egy HR-es pontosan ismeri a kiválasztás folyamatát, az önéletrajzírás bevált praktikáit, a bevett interjúkérdéseket és technikákat, számára éppen ez jelenti a legnagyobb kihívást az álláskeresés során. Ha HR-esként keres állást, mélyebbre kell ásnia, hogy tökéletes válaszok adása helyett meg tudja mutatni valódi énjét a jelentkezés folyamán. Összeszedtük a legfontosabb trendeket, tanácsokat, ami a HR-es munkaerőpiacot jellemzi.

 

HR-generalista vagy -specialista?

HR-esként el kell döntenie, hogy milyen pozícióban szeretne dolgozni. Egy HR-generalista több területet fog át, és a stratégiai megközelítés mellett az operatív feladatokat is el tudja végezni. A kisebb cégeknél, ahol a HR 1-2 fős, jellemzően ilyen szakembereket keresnek. A specialista ezzel szemben egy területet (pl. a kiválasztást, képzés-fejlesztést) ismer alaposan. Mivel nagyon speciális szaktudással rendelkezik, ezért fókuszáltan tud cégekhez jelentkezni, ugyanakkor kevesebb nyitott pozíciót fog találni. Érdemes eldönteni, hogy melyik irány érdekli, hiszen új állás megpályázásakor nehéz váltani. Ha tudja már az irányt, nézzen körbe aktuális HR állásaink között!

 

Budapest-központúság

A HR esetében különösen igaz, hogy az állások többsége budapesti, hiszen a legtöbb nagyvállalat a fővárosban található. A Randstadnál a keresések mindössze 7-8 százaléka vidéki. Az is jellemző, hogy a budapesti juttatási csomagok magasabbak, mint a vidékiek.

 

Nem kell szakirányú diploma, de alapelvárás a komplex személyiség

Bár a HR-es végzettség – főleg HR adminisztrációs és bérszámfejtéshez kapcsolódó területeken – előny lehet, általában nem elvárás. Sokkal fontosabb az összetett személyiség és tudás, még a specialisták esetében is: nagyon jól kell kommunikálni, muszáj gyorsan szót érteni az emberekkel, nagyon hatékonynak kell lenni, gyors reakcióidő és erős üzleti szemlélet szükséges. Utóbbi azért fontos, mert – főleg a nagyobb cégeknél – a HR nem pusztán támogató funkciót tölt be. Amikor valaki kiválasztási specialistaként arról dönt, hogy ki kerül a céghez, annak üzletistratégia-formáló szerepe is van. 

 

Illeszkedni kell a cégkultúrához!

HR-esként még nagyobb jelentősége van, hogy kulturálisan illeszkedni tudjon a vállalathoz. Például egy szabálykövető, számokban gondolkodó, analitikus HR-es és egy kreatívügynökség nem egy ideális találkozás. Fontos az önértékelés: lazább, rugalmasabb és szigorúbb, szabálykövetőbb HR-esekre egyaránt szükség van, csak meg kell találni a megfelelő munkáltatót.

 

Használja a kapcsolatrendszerét!

HR-esként ismer egy csomó fejvadászt, kiválasztással foglalkozó szakembert, akik tudják, hol vannak a piacon szabad pozíciók. Számos olyan egyesület, rendezvény van, ahol a kapcsolatrendszerét még jobban kiépítheti, ezeket a lehetőségeket ne mulassza el! Már csak azért sem, mert pályázáskor kifejezetten előnyt jelent, ha valakinek ismerik a nevét. 

 

Pontosan írja le a tevékenységét!

Egy HR-es számára profi önéletrajzot, illetve kísérőlevelet írni általában nem kihívás, arra ugyanakkor érdemes odafigyelni, hogy a jelentkezésből egyértelműen derüljön ki, milyen feladatokat látott el korábbi munkahelyein. HR-es és HR-es között ugyanis óriási különbség lehet: míg HR-koordinátornak hívják a bérszámfejtéssel foglalkozó, rendkívül adminisztratív pozíciót, van olyan HR-koordinátor is, aki a képzés-fejlesztéstől a betanításon át a toborozás-kiválasztásig mindennel foglalkozik. Így önmagában a pozíció megnevezése keveset árul el korábbi feladatairól.

 

Ne kezelje rutinfeladatként az interjút!

A legtöbb HR-es sok interjút csinált végig az egyik oldalon, így amikor átülnek a pályázó székébe, hajlamosak rutinként kezelni a helyzetet. Pedig HR-esként pontosan emiatt még fontosabb az alapos felkészülés, hogy a nap mint nap hallott sablonválaszok helyett a lehető legtermészetesebben tudja bemutatni magát. Készüljön fel előre agyban alaposan, ásson mélyebbre, hogy el tudja engedni a beidegződéseket!

 

Legyen pontos, nyitott, kezdeményező!

Vállalati HR-eseként fontos, hogy rövid időn belül mindenkit ismerjen a szervezeten belül, ehhez nyitottságra és kezdeményezőkészségre van szüksége. Emellett a pontosságra és a megfelelő dress code-ra is figyeljen oda.

 

Bizalom

A HR piacon az egyik legfontosabb a toborzó és a jelölt közötti bizalom, ezt mindkét oldalon tiszteletben kell tartania ahhoz, hogy megőrizze jó szakmai hírnevét. 

keresse meg új állását