Vajon melyik szakterületen vannak kiugróan irreális bérigények, és mi történik, ha teljesen eltér egymástól az önéletrajzban leírt képzettség a valós szaktudástól? Most kiderül, milyen különleges jelöltekkel és helyzetekkel találkozik egy tapasztalt fejvadász! Juhász Bianka, a Randstad Manufacturing & Logistics branch consultant szakértője válaszolt kérdéseinkre.

mi volt a legelszálltabb bér- vagy juttatási igény, amit valaha hallott egy jelentkezőtől?
A pályakezdő fiatalok elvárásai mérnöki területen időnként távol esnek a valóságtól. Tisztában vannak vele, hogy a piacon munkaerőhiány van, így sokszor nulla tapasztalattal, be sem fejezett diplomával is képesek bruttó 5-600.000 forintos fizetéseket kérni.

használ teszteket az interjúkon?
Végzettségemet tekintve pszichológus vagyok, így inkább a saját megérzéseimet használom, amelyek eddig 95%-os bejósolhatóságot mutatnak.

mennyire jellemző, hogy az interjúalanyok a valósággal köszönő viszonyban sem álló referenciákat írnak a CV-jükbe?
Szerencsésnek mondhatom magam, mert az elmúlt években még nem találkoztam ilyennel. A kiterjedt kapcsolati hálónknak köszönhetően percek alatt ellenőrizni tudjuk ezeket a referenciákat, ezért nem is próbálkoznak ilyesmivel.

hogyan reagálnak a jelentkezők, ha fény derül egy óriási ellentmondásra az önéletrajzuk és a valós tudásuk között?
Találkoztam már felháborodott jelölttel… A hozzánk érkezők tisztában vannak vele, hogy nem egy tipikus állásinterjúra, hanem sokkal inkább egy átfogó beszélgetésre számíthatnak, ahol lehetőség nyílik arra, hogy bátran kérdezzenek az álláskereséssel és az önéletrajzzal kapcsolatban. Nyitottak a változásra. A tanácsainkat pedig a legtöbb esetben megfogadják, és hálásak is érte.

és mi az, amin egy rutinos fejvadász is meghökken?
A mai napig meglepődöm azon, amikor egy jelölt se szó, se beszéd eltűnik, és nem jelenik meg az interjún.

találkozott már olyan jelölttel, aki kimagasló IQ-val rendelkezett, ám olyan morális hiányosságai voltak, hogy nem javasolta az adott pozícióra?
Volt már rá példa. Mindig igyekszem a jelöltjeimmel, ügyfeleimmel megtalálni a közös hangot. Munkapszichológusként fontosnak tartom, hogy az adott munkahely passzoljon a jelölt személyiségéhez, és fordítva, ez az úgynevezett Személy-Munka megfelelés modellje („Person-Job fit”). Amikor ennek lényegére rávilágítottam a jelölteknél, akkor megértették, miért nem tudunk a pályázattal tovább menni.

melyik volt az élete legfurcsább állásinterjúja?
Nem is a legfurcsább szót használnám, inkább a legmókásabbat. Tavaly karácsony előtt találtam egy ígéretes jelöltet, akivel még aznap estére leszerveztem egy személyes interjút. Azt viszont elfelejtettem, hogy aznap lesz a Mikulás ünnepségünk, így a beszélgetésünket gyermekkacaj, és a hangszóróból áradó karácsonyi zene kísérte. A jelölt több pozíció megpályázásához is megfelelő tudással rendelkezett, mégsem felelt meg egyik sem a határozott elvárásainak. Ezért nem is a saját szakmájában, hanem már két éve a vendéglátásban dolgozott. Nem akart újra logisztikai területen elhelyezkedni, amíg nem találja meg a tökéletes munkahelyet. A gyermeki nevetgélések közepette megbeszéltük, hogy pályázunk az egyik partnerünk felé, akik azonnal találkozni szerettek volna vele. Az interjút megelőző este épp barátaimmal indultam vacsorázni egy olasz étterembe, ahol a legnagyobb meglepetésemre az én jelöltem érkezett az asztalunkhoz. Egyből felismert, és nagyon megörült nekem. A vacsora után még ottmaradtam vele, és átbeszéltük a másnapi interjú részleteit. Tanácsokkal láttam el, mire figyeljen, és megnyugtattam, hogy minden jól fog sikerülni. Olyan remekül szerepelt az interjún, hogy a cég egy kifejezetten az ő elvárásaihoz passzoló pozíciót alakított ki számára, és a mai napig ott dolgozik.