Találni egy munkát  egy dolog, de megtalálni álmaink állását egészen más. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy átgondoljuk, mire vágyunk egy új lehetőség kapcsán, illetve hogy minél jobban belelássunk a vállalatok életébe, hogy megalapozott döntést hozhassunk. Fontos továbbá, hogy megkérdezzük magunktól: milyen karrier való nekem?

Mit értékelek leginkább?

Első lépésként érdemes meghatároznunk, hogy mit értékelünk leginkább egy munkában. Magasabb értékű juttatásokra vágyunk, vagy fontosabb a vállalati kultúra? Lehet hogy a fizetést mindennél többre értékeljük, de fontos szempont lehet a munka-magánélet egyensúlya is.


Bármi is legyen az, biztosan van olyan tényező, aminek kapcsán nem akarunk kompromisszumot kötni, és ami így azt is meghatározza, hogy mely állásokra jelentkezünk. A döntéshez fontos, hogy alapos kutatómunkát végezzünk az állásajánlatok értékelésekor. 


Nézzünk utána, milyen juttatásokat, előnyöket kínálnak a vállalatok, alaposan vizsgáljuk át a weboldalt.  A közösségi oldalak is rendkívül sokatmondóak, általában mélyebb betekintést engednek a vállalati kultúrába. 

A munkakörnyezet kiválasztása.

Fontos, hogy megfogalmazzuk, milyen típusú vállalatnál szeretnénk dolgozni. Clare Whitmell, üzleti kommunikációs tréner szerint "ez lehet nagyon egyszerű is, mint hogy versenyképes vagy együttműködő munkakörnyezetre vágyunk, de sokkal komplexebb, például ha azt is megnézzük, hogy milyen értékek fontosak a vállalat számára, illetve hogy nekünk milyen jellemzőkkel kell bírnunk a beilleszkedéshez."

A fenti meghatározások a vállalati kultúrára vonatkoznak, de a szervezet gyakorlati elemeire is gondolnunk kell. Nagy- vagy kisvállalatról van szó? Hogyan tervezzük karrierünk folytatását? Hová fogunk továbblépni a pozícióból, amelyre pályázunk? Lesz lehetőségünk a továbblépésre vállalaton belül, vagy máshol kell új lehetőségek után néznünk? 

Beszéljünk a dolgozókkal. 

Ha már leszűkítettük a szimpatikus vállalatok listáját, az egyik leghasznosabb amit tehetünk, ha beszélgetünk a vágyott cég dolgozóival. Ők biztosan tudnak segíteni abban, hogy eldöntsük, valóban ez-e a legmegfelelőbb hely a számunkra, vagy érdemes további lehetőségeket megvizsgálnunk.

Alison Doyle, karrier coach arra hívja fel a figyelmet, hogy: "álláskeresőként mindenképp használjuk a LinkedIn, Facebook, Google+ és más közösségi oldalakat annak feltérképezésére, hogy milyen kapcsolataink vannak a kiszemelt cégnél."  Ha megkérdezzük, mit gondolnak a munkahelyükről, értékes, valós belső információkra tehetünk szert, így könnyebben hozhatjuk meg a helyes döntést. 

Keressük meg a megfelelő állást.

Győződjünk meg róla, hogy valóban a megfelelő állást keressük. Ha nem érezzük jól magunkat jelenlegi helyünkön, annak részben az is lehet az oka, hogy álláskereséskor túl nagyot merítettünk, és olyan pozíciókra is beadtuk a jelentkezésünket, amik nem feleltek meg a képességeinknek, vagy egyszerűen nem érdekeltek minket.


Tone Hoeft, a Riot Games brandmenedzsere szerint
"amikor olyan állásjelentkezésekre fordítunk energiát, amelyek nem tökéletesek a számunkra, emocionálisan kiégetjük magunkat." Azt ajánlja, hogy találjunk ki egy olyan speciális dolgot, amit csinálni szeretnénk, és ez vezéreljen bennünket a keresés közben. Ezzel a módszerrel kevesebb időt fog elvenni a keresés, és több időnk marad a kiválasztott pozíciókra való jelentkezésre. 


Készítsünk listát a képességeinkről, és ez alapján keressük a legjobb lehetőségeket. Akár megfuttathatjuk az önéletrajzunkat egy szófelhő programban is, hogy megtudjuk, mik azok a kifejezések, amelyeket a leggyakrabban használunk benne. 

Interjúztassuk interjúztatónkat. 

Egy interjú során nekünk is lehetőségünk nyílik feltenni kérdéseinket, hogy meggyőződjünk róla, valóban ez a cég, illetve pozíció a legmegfelelőbb számunkra. 
Adrian Granzella Larssen, a Muse szerkesztőjének van egy kiváló módszere erre. Azt javasolja, hogy készítsünk egy listát az adottságainkról, gondoljunk át, hogy milyenek vagyunk, például mennyire gyorsan hozunk döntéseket, mennyire vagyunk megfontoltak, inkább versengők vagy igazi csapatjátékosok vagyunk-e? Szeretünk kockáztatni vagy a biztonságot kedveljük? Ha elkészültünk a listával, kérdezzük meg az interjúztatónkat, hogy náluk milyen tulajdonságokkal rendelkezik egy sikeres munkatárs, és hasonlítsuk össze saját adottságainkkal. 


Az álommunkahely megtalálása nemcsak a kötelességeinkről kell, hogy szóljon. Teljes képet csak a vállalati struktúra, munkahelyi kultúra és a dolgozók véleménye alapján kapunk a kiszemelt cégről, ezért győződjünk meg róla, hogy mindent kellően megvizsgáltunk. Így lehetünk biztosak abban, hogy a legjobb döntést hozzuk meg, és boldogak leszünk az új szerepkörünkben. 

találja meg álmai állását ajánlataink között