Ugyan sokat hallani mostanában, hogy a gazdaság legtöbb ágazatában munkaerőhiány alakult ki, ez még nem jelent biztos sikert álláskereséskor. A vállalatok ugyanis rátermett jelölteket keresnek, akik minden szempontból megfelelnek az elvárásaiknak. Hogyan találhatja meg leghatékonyabban az Önnek megfelelő pozíciót? Hogyan érheti el, hogy fel is vegyék? Ebben segít 11 pontos álláskeresési útmutatónk.

1. Építsen ki jó kapcsolatot egy HR tanácsadóval! Miért jó ez Önnek?

Mi a Randstadnál HR tanácsadóként számos céggel tartjuk a kapcsolatot, a teljes piacra rálátásunk van, így egy 1 órás interjút követően lehet, hogy több álláslehetőséggel kapcsolatban is fel tudjuk keresni, ezek az állások ráadásul illeszkednek az Ön elvárásaihoz, képességeihez.

A jelöltekről az önéletrajzon túl egy értékelést is csatolunk a munkatársat kereső vállalat számára, ami nagy pluszt jelent, hiszen abban konkrétan alátámasztjuk, hogy miért is Ön lenne jó az adott lehetőségre.

2. Tartsa frissen a LinkedIn-profilját!

Sok esetben már nem adatbázisokban, hanem a LinkedInen keressük a jelölteket, ezért érdemes már akár pályakezdőként is létrehoznia a profilját. Ilyenkor az egyetemi projekteket, önkéntes munkákat, gyakornoki helyeket lehet feltüntetni. A LinkedIn-profil profi felépítéséhez itt talál egy útmutatót.

3. Keressen közvetlen kapcsolatot!

Érdemes nem csak konkrét pozícióra bejelentkeznie, keresse meg az adott területtel, pozícióval foglalkozó tanácsadót LinkedInen is, vegye fel vele a kapcsolatot!

4. Keressen okosan!

Több hirdetés ugyanaz a pozíció lehet. Egy nagy cég több fejvadász partnert is megbíz 1-1 pozíció kapcsán, így ha feltűnően ugyanaz a pozíció leírása, akkor az valószínűleg ugyanaz lesz. Ilyen esetben, ha van egy olyan Randstad tanácsadó, akivel jó kapcsolatot ápol, keresse meg, esetleg küldje el neki az adott linket, hiszen lehet, hogy mi már pályáztattuk is arra a pozícióra.

5. Látogasson el Facebook oldalunkra!

A Randstad Hungary központi oldal mellett a különböző szakmai területeknek saját Facebook oldala is van, ahol folyamatosan megosztjuk a friss lehetőségeket.

6. Újra, keressen okosan

Olyan keresőszavakat használjon a keresőkben, amelyek ténylegesen érdekelik. A Facebookon találó lehet például az általános #állások, #randstad mellett az elvárásokra vonatkozó keresőkifejezések használata, mint #homeoffice; #rugalmasmunkaidő; #partimejob, illetve a területhez kapcsolódó kifejezések, mint pénzügy területen például a #finance; #pénzügyiállások;; #financejobs.

7. Olvassa át alaposan az álláshirdetést!

Mint például: feladatok, lokáció, elvárt nyelvtudás. Mielőtt jelentkezik, nézze át ezeket alaposan, hogy adott esetben ne játsszon a saját idejével! Ha például Budapesten a 9. kerületben lakik, és az egyik legfőbb preferenciája, hogy gyorsan beérjen reggelente a munkahelyére, akkor nézze meg alaposan, hogy a megpályázott pozíció hol helyezkedik el. Általában ugyan nem tüntetjük fel a hirdetésekben ügyfeleink nevét, azonban a lokációt (kerületet) igen.

8. Ha több helyre jelentkezik, vezessen róla Excel-táblát!

Az álláshirdetést is mentse le, hogy ha később nem lenne elérhető a link, akkor is meg tudja nézni a leírást. 

9. Ha már ügyfélinterjúra megy: készüljön fel!

Olvasson utána a cégnek, különösen azoknak a területeknek, ami a megpályázott pozícióhoz kapcsolódik. Pénzügyesként például nézzen utána a számainak, kommunikációs szakemberként a cégről megjelent híreknek stb. Olvassa el a vállalat célkitűzéseit, a vállalati kultúrával kapcsolatos anyagokat, lehet, hogy a honlapon már az esetleges szakmai vezetőről is talál információkat. Gyűjtsön 1-2 kérdést, hogy ha arra kerül a sor, tudjon kérdezni! 

10. Mutassa meg a motiváltságát!

Pályakezdőként is csak azokat a pozíciókat pályázza meg, ahova tényleg szeretne bekerülni, hiszen a motiváció nagyon fontos a cégek számára. Az ügyfélinterjúra alaposan készüljön fel, legyen egy 5-10 mondatos bemutatkozója, ami érdekes, figyelemfelkeltő és a legtöbb releváns tapasztalatát összefoglalja.

+1 És nem utolsósorban: A fejvadász interjún legyen őszinte!

Nálunk bátran elmondhatja (sőt tegye is meg), hogy milyen területeken nézelődik, milyen pozíciók érdekelik, milyen iparágak és melyek NEM. Ez alapján mi is sokkal relevánsabb pozíciók kapcsán fogjuk tudni felhívni, így hatékonyabb lesz a „közös munka”.

Felkészült az álláskeresésre?

Nézzen körbe aktuális pozícióink között!