milyen scrum master-ként dolgozni?

Ahhoz, hogy megértsük, milyen scrum masterként dolgozni, először a Scrum elvét kell ismernünk. A Scrum egy olyan projektmenedzsment keretrendszer, amely lehetővé teszi a csapat számára a kommunikációt és az önszerveződést a gyors változtatások érdekében, az agilis elveknek megfelelően. Pontos iránymutatást tartalmaz arra vonatkozóan, hogyan dolgoznak együtt a kis csapatok a célok elérése érdekében. 

mit csinál egy scrum master?

Scrum masterként az agilis módszertan alkalmazásáért felel, felügyeli a csapatokat, és végigvezeti őket a scrum folyamaton. Amint a vállalat elkezdi használni a scrum rendszert, ő a felelős a scrum megközelítés minden szakaszának megszervezéséért. A munkája a sprintek felügyeletétől az egyeztetések lebonyolításán át a jelentések elkészítéséig mindenre kiterjedhet. Ellentétben a hagyományos projektmanager szereppel, itt nem ő utastja a csapattagokat a feladataik elvégzésére, hanem a célja, hogy képessé tegye csapatát az önálló munkavégzésre.

hol alkalmazzák?

A Scrumot a szoftverfejlesztő ágazat tette népszerűvé. Itt továbbra is ez az egyik leggyakoribb módszer a projektek menedzselésére, például új program tervezésére vagy új frissítés kiadására. Az évek során a scrum azonban fejlődött, így számos területen alkalmazzák: pénzügyi területen, a reklámiparban stb. A scrum master egy nagyszerű karrierlehetőség, hogy egyesítse iparág-specifikus készségeit általános szervezési és kommunikációs készségeivel.

tekintse meg a legújabb IT állásajánlatainkat

megnézem
1

scrum master átlagos fizetése

Bérkalkulátorunk segítségével megismerheti a fizetési sávokat, hogy mennyit keres egy kezdő, vagy tapasztalt scrum master. Mivel elég egyedi a munka, a scrum masterek fizetése meglehetősen eltérő lehet. Aki ebben a munkakörben dolgozik, egyfajta projektmenedzsment-szakértő, ami növeli az alapfizetést.

szeretné tudni, mennyit keres egy scrum master? nézze meg bérkalkulátorunkban!

bérkalkulátor

hogyan kereshet többet scrum master-ként?

Egy scrum master fizetése függ az iparágtól is, ahol dolgozik. A pénzügyi és technológiai területen dolgozó scrum masterek általában magasabb alapbért kapnak, mint azok, akik valamilyen ipari szektorban, vagy a termékfejlesztésben segítenek. A tapasztalat természetesen itt is növeli az alapfizetést. Ez a terület erősen eredményorientált, így a bizonyított sikerek sokkal jobb alkupozíciót jelentenek.

2

scrum master munkakör típusai

A scrum masterek munkája nagyon eltérő lehet attól függően, hogy milyen vállalkozásban dolgozik. Egyes scrum masterek magas szintű szakértő tanácsadók, akik minden idejüket a scrumra összpontosítják. Gyakran nagy cégeknél dolgoznak, és a nap folyamán csapatról csapatra járnak. Más scrum masterek csak egyetlen csapatot irányítanak, miközben más feladatokat is ellátnak. Például egy scrum master dolgozhat DevOps-fejlesztőként is, aki kódot néz át vagy ír, amikor nem vezeti a scrum meetingeket. Mások a scrum master munkakör mellett további vezetői szerepköröket vagy vezetői feladatokat vállalnak.

office employees in a conference room
office employees in a conference room
3

scrum master-ként dolgozni

Scrum masternek lenni izgalmas feladat. Ez a munka kihívást jelent, sok változót kezel egyszerre, miközben kézzelfogható eredményeket kell produkálni. Ismerje meg jobban ez a munkakört, mik egy scrum master feladatai, kikkel és hogyan dolgozik együtt. 

4

szükséges tanulmányok és készségek

A scrum master munka illeszkedne a személyiségéhez és karriercéljaihoz? Ismerje meg milyen tudásra lesz szüksége hozzá.

tanulmányok

Ahhoz, hogy scrum masterként dolgozhasson, szükséges szakmai ismeretek elsajátítása is. Az alábbi képzések egyikét célszerű választani az induláshoz: 

 

team working on white board
team working on white board

készségek

A scrum masterek általában intelligens, motivált emberek, akik egyaránt élvezik a nagy egészre épülő koncepciókat és az apró részleteket. Az alábbi készségek szükségesek egy scrum master számára a munkavégzéshez: 

5

gyakran ismételt kérdések

Összegyűjtöttük a leggyakrabban ismétlődő kérdéseket a scrum master munkakörrel kapcsolatban: 

Köszönjük, hogy feliratkozott. Hamarosan küldjük a preferenciáinak megfelelő álláslehetőségeket.