milyen diszpécserként dolgozni?

A diszpécser egy szervezet kommunikációs osztályán dolgozik. Feladata az információk fogadása és továbbítása különböző embereknek. Ő koordinálja az ügyfelek és sofőrök közötti műveleteket, hogy az áruk időben szállításra kerüljenek, vagy hogy a segítség időben érkezzen.

mit csinál egy diszpécser?

A diszpécserek számos feladatot láthatnak el. Például válaszolhat a vállalat sofőrjeinek és ügyfeleinek általános és segélyhívásaira. Ezenkívül nyomon követheti a különböző helyekre árut szállító járműveket, és üzeneteket adhat át az ügyfeleknek. Ha egy szállító cégnél dolgozik, termékmegrendeléseket küld és fogad.

Diszpécserként különböző szervezeteknél dolgozhat, például logisztikai cégeknél, a rendőrségnél, közlekedési vagy közüzemi társaságnál. Dolgozhat segélyszolgálatoknál vagy taxitársaságnál is.

Ha készenléti szolgálatoknál dolgozik, rendkívül fontos, hogy nyugodt maradjon, és létfontosságú információkat gyűjtsön a helyzet súlyosságának meghatározásához. A szerepkör kiváló kommunikációs és döntéshozatali készségeket igényel, mivel mérlegeli a helyzetet, és kiküldi a megfelelő csapatot, hogy segítsen a hívónak. A kommunikációs készségek segítenek utasítani a hívókat, miközben rendőrökre vagy mentősökre várnak.

tekintse meg a legújabb ügyfélszolgálati állásajánlatainkat

megnézem
1

diszpécser átlagos fizetése

Bérkalkulátorunk segítségével megismerheti a fizetési sávokat, hogy mennyit keres egy kezdő, vagy tapasztalt diszpécser. A diszpécserként dolgozók kompenzációs csomagja gyakran eltérő, függ a munkáltatótól és a szakterülettől is. 

szeretné tudni, mennyit keres egy diszpécser? nézze meg bérkalkulátorunkban!

bérkalkulátor

hogyan kereshet többet diszpécserként?

A diszpécser fizetése a szakosodási területtől függ. Ha rendőr- vagy repülési diszpécserként dolgozik, valószínűleg többet fog keresni a pótlékokkal, mint a szállítmányozási diszpécserek. Képesítései és munkatapasztalata is befolyásolja a kompenzációs csomagját, a bérsáv magasabb lehet, ha konkrét képesítéssel vagy tanúsítvánnyal rendelkezik. 

Az iparági szektor és az alkalmazó is befolyásolja a fizetését. Például a közlekedési vagy  magánbiztonsági vállalatoknál való munka más fizetési struktúrát biztosít, mint a kormányzati munka.

2

diszpécser munkakör típusai

A diszpécserek néhány típusa:

  • Készenléti diszpécserek: a közbiztonsággal összefüggő ügyeket intézi. Ebben a munkakörben általában rendőri, tűzoltó és sürgősségi orvosi diszpécserek dolgoznak. A feladata, hogy információkat szerezzen a hívóktól, és kiküldje a megfelelő egységeket, hogy segítséget nyújtsanak. Életmentő orvosi eljárásokról és biztonsági tanácsokról is beszél a hívókkal.
  • Fuvarozási és szolgáltatási diszpécserek: a szállítási vállalatok a diszpécserekre támaszkodnak a szervizhívások megválaszolására és a szállítási menetrendek megszervezésére a különféle szállításokhoz. Figyelemmel kíséri az anyagok szállítását, és koordinálja az átvételt és a leadást. Ha egy víz- vagy gázszolgáltatónál dolgozik, sürgősségi segélyhívásokat kap a közművekkel kapcsolatban.
  • Repülési diszpécserek: felelős a repülőgépek útvonalának figyelemmel kíséréséért és tervezéséért. Ő felel az út biztonságáért, és jogosult a járat késleltetésére, törlésére vagy irányításának módosítására biztonsági okokból.
fejhallgatót viselő nő
fejhallgatót viselő nő
3

diszpécserként dolgozni

Egy diszpécserként különféle szerepeket tölthet be a különböző üzleti szektorokban. Ismerje meg jobban egy diszpécser feladatait és munkakörülményeit. 

4

szükséges tanulmányok és készségek

tanulmányok

A diszpécserként való munkához általában nincs szükség magas fokú végzettségre, azonban az alábbiakban ismertetett képzések és készségek fontosak lehetnek a szakma gyakorlásához:

az irodában dolgozó emberek
az irodában dolgozó emberek

Minden esetben ajánlott konzultálni az adott munkáltatóval vagy az adott munkakörrel foglalkozó szakmai szervezetekkel, mivel az elvárások és képesítési követelmények kis mértékben változhatnak az adott pozíciótól és munkahelytől függően.

készségek

Az alábbi készségek szükségesek egy diszpécser számára a munkavégzéshez:

5

gyakran ismételt kérdések

Összegyűjtöttük a leggyakrabban ismétlődő kérdéseket a diszpécser munkakörrel kapcsolatban: 

Köszönjük, hogy feliratkozott. Hamarosan küldjük a preferenciáinak megfelelő álláslehetőségeket.