apu, ha nagy leszek, városi kertész leszek! - avagy milyen szakmákat hoz a jövő?

„Mi leszel, ha nagy leszel?” Gyermekként feltehetőleg te és a barátaid lelkesen vágtátok rá, hogy orvos, pilóta vagy pék. :) Ez a kérdés azonban sokkal összetettebbé vált az új generáció számára. Végtére is a legtöbben tisztában vannak vele, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a jövőben létezni fognak a mai munkahelyek.

Íme, itt az 5 legizgalmasabbnak tűnő munka a jövőből.

Szóval, milyen munkahelyek lesznek a jövőben? Az OECD, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet becslése szerint jelenleg az óvodás gyermekek 65% -a végül olyan munkát fog majd végezni, ami még nem létezik. Természetesen a szakértők imádják megpróbálni megjósolni, hogy mi várható az elkövetkezőkben. Mik lesznek a legjelentősebb munkahelyek? Olvasson tovább a részletekért!

1. városi kertész

Városi gazdálkodás, városi mezőgazdaság… Bárhogy nevezhetjük: valódi növekedés tapasztalható a városon belüli mezőgazdaságban és kertészetben. Nem túl meglepő, ha belegondolunk, hogy a világ lakosságának több mint fele (55%) ma már városban él. 2050-re ez várhatóan a lakosság kétharmadát fogja kitenni.

Az emberek egyre tudatosabbak és zöld városokat választanak a betondzsungelek helyett, ezért a mezőgazdasági ismeretek értékessé válhatnak a városokban is.

A városi kertész tudja, hogyan optimalizálható a rendelkezésre álló városi tér. Mit szólnál egy tetőfarmhoz vagy függőleges növényborításhoz egy lakóház külső falán?

Jól hangzik, igaz? A mezőgazdasági és kertészeti tudományokat, földrajzot vagy biotechnológiát tanulók egy lépéssel előrébb járnak.

2. 3D nyomtatási szakértő

Van néhány igazán úttörő megoldás, ahol már 3D nyomtatást alkalmaznak: például protézisek egész sora készül ezzel a technológiával a világ minden táján. A 3D nyomtatás hasznosnak bizonyul mindenféle hétköznapi használati eszközök pótlásában és létrehozásában is, például ruházat, bútorok és különböző készülékek gyártása esetén.

Ez természetesen azt jelenti, hogy növekszik a kereslet az olyan szakértők iránt, akik ismerik az ilyen nyomtatási eszközök használatát. Függetlenül attól, hogy egy munkásemberről van szó, aki gyorsan és pontosan kinyomtathat egy tartalék alkatrészt, vagy valakiről az orvosi szférából, aki hiányzó testrészeket tud reprodukálni. Túlzás lenne? Egyáltalán nem: a tudósok már sikeresen létrehoztak háromdimenziós, nyomtatott füleket is.

Érdekesnek találja? Jól fog járni, ha technikai vagy műszaki háttérrel rendelkezik és érdekeli ez a különleges technológia.

3. neuro-implantátum szakértő

Jelenleg számos kísérlet van az orvostudományban a neurotechnológiával és annak felhasználásával kapcsolatban. Ez a piac hatalmas növekedési potenciállal rendelkezik. Képzeljük el, hogy a jövőben akár képesek lehetünk nagymértékben bővíteni a memóriánkat egy mikrochip implantátummal vagy azt, hogy a testünkön kívül tárolhatnánk az emlékeinket.

Vegyük például a Black Mirror epizódját, melyben az emberek egyszerűen vissza tudták tekerni és megállítani az emlékeiket, akár egy filmet a beültetett chip segítségével. A lehetőségek közé tartozik továbbá a cukorbetegek cukorszintjének ellenőrzésére szolgáló mikro-implantátum és szükség esetén az inzulin adag kiadása is.

Tény: az agysebészek, a neuro-technikusok és a memória szakemberei iránti kereslet csak növekedhet a jövőben.

4. drónos forgalomfigyelő

2016 óta létezik egy olyan törvény, amely szabályozza azt, hogy milyen drónok repülhetnek, és ki működteti azokat. Ezután több száz eszközt regisztráltak és sok engedélyt is adtak ki. A belga kormány úttörő szerepet kíván játszani a történetben, hiszen drámai növekedést várnak a különböző okból repkedő drónok számát illetően.

A drónok felhasználási lehetősége szinte végtelennek tűnik: csomagküldés, épületek és növények ellenőrzése stb.

Izgalmas, de… természetesen ez azt is jelenti, hogy valakinek muszáj lesz majd kezelni a megnövekedett légi forgalmat: várhatóan ő lesz a drón-forgalomirányító.

5. VR tervező

A VR, vagyis a virtuális valóság már a mindennapi életünk állandó részévé vált. A szórakoztatás terén biztosan rengeteg kísérlet van a VR-ral. A Pokémon Go ismerős esetleg? Azonban a VR még sok más kihasználatlan lehetőséget kínál más iparágakban is.

Például egy virtuális iroda, ahová egyszerűen beléphetnénk otthonról. Vagy egy tükör, ami megmutatja a ruhát, anélkül, hogy átöltöztünk volna, vagy kivártuk volna az üzletekben az öltözőfülkéknél tekergő sorokat… hát nem lenne nagyszerű?

Kétségtelen, hogy az ilyen alkalmazások és tapasztalatok tervezésére specializálódott VR-szakemberek iránti kereslet növekedni fog. Számítástechnikai- vagy informatikai szakemberként fényes jövő várhat Önre!

Készen áll hogy elsajátítsa a jövő munkahelyeihez szükséges tapasztalatokat?

 

tudjon meg többet a munka jövőjéről!

tovább olvasok
címkék Munkaerőpiac

kapcsolódó cikkek