miért a felhő jelenti a HR jövőjét?

Napjainkban számos HR technológiai trend fejti ki hatását a munkáltatókra és a munka világára, a mesterséges intelligencia és automatizálás egyre növekvő jelentőségétől kezdve az adatgyűjtés és a munkavállalók elemzésének új módszeréig.

Mindezek közül napjaink HR-menedzserei számára a felhőalapú számítástechnika az egyik legfontosabb téma, mivel ez számos módon hathat a vállalatokra és alkalmazottaikra.

Ez a technológia már most is befolyásolja a munka világát, és a következő években még fontosabb szerepet tölthet majd be.

A növekvő felhő
Nagy valószínűséggel az Ön vállalata is használja már valamilyen módon a felhőt – lehet, hogy csak viszonylag egyszerű feladatokra, például fájlok tárolására és megosztására, de az is lehet, hogy összetettebb projektekhez, például nagyobb adatmennyiségek kezeléséhez és elemzéséhez is.

A következő években a legtöbb vállalat egyre jobban támaszkodik majd a felhőre, és egyre világosabbá válik, hogyan használható ki a technológia számos lehetősége.

A Gartner szerint a világ nyilvános felhőszolgáltató piaca 2019-ban 17,3%-kal fog nőni. Ezzel 206,2 milliárd dolláros összértéket ér majd el, a 2018-as 175,8 milliárd dollárról indulva.

A Cloud Industry Forum (CIF) által végzett független kutatás, amely az Egyesült Királyságban tapasztalható trendeket vizsgálta, azt mutatta ki, hogy a felhőalapú infrastruktúrába való vállalati befektetések összege most először haladta meg a meglévő vállalati infrastruktúrába fektetett összegeket.

Alex Hilton, a CIF ügyvezető igazgatója elmondta, hogy: „az Egyesült Királyságban a vállalatok egyértelműen felismerik az átalakulás szükségességét, és kezdenek lemondani a korábbi technológiáról, hogy helyette új generációs technológiákat alkalmazzanak, és ezáltal versenyelőnyhöz jussanak.”

Hozzátette: „A felhő rendkívül fontos szerepet játszik ebben az átalakulásban. Nemcsak a fájlküldési modell rugalmassága miatt, hanem az egyszerűen fenntartható szervereknek is köszönhetően, amelyek csökkentik a pénzügyi és üzleti kockázatot”.

A felhő egyre növekvő fontossága azt jelenti, hogy a munkáltatók olyan embereket keresnek majd, akik megfelelő készségekkel és tapasztalattal rendelkeznek ahhoz, hogy a vállalat maximálisan kihasználhassa a technológiát. A LinkedIn szerint a felhőalapú számítástechnika ismerete az a szakmai tudás, amelyet 2019-ban a legnagyobb számban keresnek majd a vállalatok.

A felhő hasznosítása
A felhőalapú számítástechnika rengeteg lehetőséget kínál az alapvető üzleti folyamatok optimalizálására, valamint a sebesség és hatékonyság rendkívüli mértékű javítására.

Az egyik nyilvánvaló példa erre az adatok gyűjtése, feldolgozása és elemzése. Ez egyre fontosabbá válik a HR működéséhez, viszont költségessé és kihívásokkal telivé válhat, amennyiben a régi informatikai infrastruktúrán alapul. Különösen igaz ez azokra a nagy vállalatokra, amelyeknek rengeteg munkavállalói adatot kell kezelniük.

Alex Hilton megjegyezte, hogy: „a felhőnek páratlan képességei vannak a nagy mennyiségű, rendezetlen adatkészletek kezeléséhez”. Kiemelte azt is, hogy ez egy „létfontosságú” szükséglet azon vállalatok számára, amelyek fokozzák a „Dolgok Internetébe” (IoT) és a mesterséges intelligenciába való befektetést.

A felhőalapú számítástechnika segít abban, hogy vállalata még hatékonyabbá váljon. Olyan egyszerű, egységes alkalmazásokat kínál ugyanis, amelyek különböző feladatokat támogathatnak, legyen szó például a toborzási folyamat során a jelentkezések kiértékeléséről, a teljesítményértékelések végrehajtásáról vagy éppen a képzési és fejlesztési projektek nyomon követéséről.

Ráadásul rendkívül jótékony hatással lehet a belső kommunikációra, együttműködésre és az adatok megosztására is. Amennyiben a múltban problémát jelentett az, hogy az egyes csapatok elzárkóztak egymástól, és nem működtek együtt olyan hatékonyan, mint lehetett volna, a felhő segíthet a probléma kezelésében. Az adatok központi elhelyezését és megosztását teszi lehetővé, és megszünteti azokat a határokat, amelyeket a múltban a vállalat rugalmatlan informatikai rendszere okozhatott.

De talán az összes szempont közül a legfontosabb az, hogy a felhőalapú számítástechnikára való átállás segítheti a vállalatot abban, hogy lépést tartson a technológiai növekedéssel és innovációval. Ez manapság fontosabb, mint valaha: nemcsak azért, hogy lépést tarthasson a versenytársakkal, hanem azért is, hogy megfelelhessen az ügyfelek egyre növekvő igényeinek és elvárásainak is.

A felhő megkönnyíti az innovációt, mert nincs szükség a szoftverek és az informatikai ingóságok tömeges, költséges cseréjére. A felhőalapú számítástechnika végtelenül agilis és könnyebben adaptálható, mint a korábbi informatikai rendszer. A vállalatok úgy végezhetnek rendszeres frissítéseket és módosításokat, hogy az nem kerül sok idejükbe és pénzükbe.

Amennyiben a felhő kínálta lehetőségek teljes kihasználása lesz a vállalat egyik fő célja a következő években, megfelelő készségekkel és képességekkel rendelkező munkaerőre lesz szükség ennek megvalósításához.

Ahogy a LinkedIn kiemelte, rendkívül keresettek az ezen területen igazolt tapasztalattal rendelkező szakemberek. Ezért mindenképpen ügyeljen arra, hogy a szakembertoborzási stratégiáik a kívánt eredményeket hozzák.

A toborzási folyamatban alkalmazott innovatív módszerek – például a játékosítás, valamint a kognitív és érzelmi tulajdonságok felmérése – valószínűleg minden eddiginél fontosabbá válnak majd a felhőszakértők megszerzéséért vívott versenyben.

Tudjon meg többet arról, hogy a Randstad Innovation Fund hogyan támogatja a következő generációs toborzási eszközöket és stratégiákat!

Ha pedig tovább szeretné növelni cége hatékonyságát, vegye fel velünk a kapcsolatot, szakértő kollégáink segítenek Önnek és vállalatának!

kapcsolatfelvétel

kapcsolódó cikkek