jönnek a robotok: hogyan éljük túl a jövőt?

Olyan világban élünk, melyben a technológia minden eddiginél könnyebbé teszi az életünket. Le kéne fordítani egy szöveget? Egyből segítségül hívjuk a Google fordítót ugye? Gyors fizetés a boltokban? Irány az önkiszolgáló kassza. Ideje lefoglalni a következő utazást? Az álomutazáshoz a jegyek csupán pár kattintásra vannak.

„Arra vagyunk programozva, hogy azt tegyük, amit csak kívánsz tőlünk.”: Kraftwerk már 1978-ban látta, hogy mit tartogat számunkra a jövő. Vajon ez egy korszak végét jelenti és búcsút inthetünk a tolmácsoknak, pénztárosoknak és utazási irodáknak?

Számos munkának érkezett már el a fénykora, majd ugyanúgy el is tűnt, de ne aggódjunk előre. Megfelelő stratégiával és szaktudással a robotok korában is tudunk majd érvényesülni. Hogyan? A lehetséges megoldásokhoz végig kellett mennünk a legmegfelelőbb forrásokon: a Sci-Fi filmeken, természetesen! 

tanuljunk meg alakot váltani, mint Mystique az X-Men-ből

Mindegy milyen kutyaszorítóban találja magát, Mystique egyszerűen olyan alakot ölt, ami számára a legjobb abban a pillanatban. Nem arról van szó, hogy szerintünk láthatatlanná kéne válnia minden esetben, mikor egy pletykás kolléga elsétál ön mellett. Természetesen nem. De akkor hogyan váljunk alakváltóvá és építsünk karriert egyszerre? Érdemes megfontolni a következő mondást: élethosszig tanul az ember. Jelentkezzen önként, mikor a főnöke jelölteket keres egy új, innovatív módszer vagy eszköz tesztelésére.  Így válhat nélkülözhetetlenné hosszú távon a munka világában.

használjunk csúcstechnológiát, mint Marty McFly a Vissza a jövőbe című filmben

Minden nehézség nélkül átalakított egy régi gördeszkát szuperszonikus légdeszkává. Marty McFly szerintünk nagyon is jövő kompatibilis volt. És minden bizonnyal nem hagyja cserben az ereje: gyors alkalmazkodóképessége lehetővé tette számára, hogy ellenségeit is túlszárnyalja. Tehát győződjön meg róla, hogy aktuális ismeretekkel rendelkezik a modern technológiát illetően. Még ha nincs is közvetlen kapcsolata az adott tehcnológiai vívmánnyal és jelenleg nem kötődik a napi munkájához és iparágához, soha nem tudhatja, mikor fog kapóra jönni. Vegyünk például egy állásra való jelentkezést. Kiváló a telepatikus programozásban vagy bármi másban, amit 2050-ben feltalálnak? A vetélytársa még mindig az iPhone 22XY-jával jár? Nos, nem lesz baj abból, ha megismeri őt egy kicsit. :)

gondolkodjunk innovatívan, mint Mark Watney a Mentőexpedícióban.

A marsi kiküldetésen Mark Watney asztronauta elkeveredett a vörös bolygón egy szörnyen erős homokvihar következtében. Watney tudta, hogy csak négy év múlva indulna egy újabb küldetés a Marsra. Ennek ellenére nem adta át magát az önsajnálatnak és nem a végzetén gondolkodott. Egyáltalán nem. Elkezdett töprengeni és innovatív megoldásokat talált, hogy a lehető legrövidebb időn belül megakadályozza, hogy rosszabbra forduljon a helyzete. Krumpli ültetés: pipa. Víz előállítása hidrazinból: pipa. A film azt tanítja meg nekünk, hogy a kreativitás elengedhetetlen a vészhelyzetek, a váratlan körülmények, illetve a problémák gyors kezelése kapcsán. Ez egy olyan készség, amit akár a munkahelyen is használhat.

fejlesszünk ki egyedi készségeket, mint Dr. Louise Banks az Érkezésben

Átvenné egy robot a helyünket? Nem, ha olyan egyedi, emberi készségekkel rendelkezünk, amiket nem lehet leutánozni. A végtelen türelem, az empátia és a nyelvi intuíció keveréke az, ami végül lehetővé tette Dr. Louise Banks számára, hogy megértse az űrlények nyelvét. Szóval ne csak a szakterületünkre fókuszáljunk, csiszolgassuk a soft skilleket is! Amennyiben így teszünk, pótolhatatlanná válunk. A robotok létezésüktől fogva még mindig katasztrofálisak, ha emberi érzésekről van szó.

tanuljunk meg úgy dolgozni csapatként, ahogyan a hősök (és anti-hősök) tették a Galaxis őrzőiben

Együtt erősebbek vagyunk. Ez az egyik tanulsága a Galaxis őrzői című filmnek. Amikor az aljas pokolfajzat, Ronan megpróbálja megragadni az univerzum fölötti uralmat, egy csürhe alakult kis stílű bűnözőkből, akik arra kényszerülnek, hogy megtanuljanak csapatban dolgozni. Ez az egyetlen módja annak, hogy megakadályozzák a katasztrófát. Egy olyan problémával szembesül, amely felismerhetetlen? Nos, győződjön meg róla, hogy kiben lehet bízni, kire lehet számítani. Ez nem csak a saját szervezetén belül érvényes, hanem azon kívül is. A történet szempontjából fontos, hogy ki kell dolgoznunk egy olyan hálózatot, amelyben olyan emberek vannak, akik kiegészítik a képességeikkel a mieinket. Ráadásul: valószínű, hogy tudnak majd segíteni hasznos stratégiák kidolgozásában.

Érdemes megjegyezni: a legtöbb fent említett készség nem kapcsolódik sem a diplomákhoz, sem a tudásmennyiséghez. A tudás befogadásával, illetve az alkalmazkodási képességgel függ össze. Ez azért van, mert a változás az egyetlen állandó.

Ez a változás pedig gyorsabb, mint valaha. Emiatt éppen ezek a készségek, amik biztosítják a helytállásunkat a jövőben.

Itt az ideje, hogy elkezdjük csiszolni a készségeit a pozitív jövőképünk kedvéért!

szeretne többet megtudni a jelenlegi HR trendekről és a munkaerőpiac jövőjéről?

tovább olvasok
címkék Munkaerőpiac

kapcsolódó cikkek