az ön alkalmazottai

felkészültek a jövőre?

A munka világa hihetetlen gyorsasággal fejlődik – valószínűleg minden eddiginél gyorsabban. Vállalatként és munkáltatóként létfontosságú, hogy ne csak a vállalatunkat érintő legújabb munkahelyi trendekkel és technológiákkal legyünk tisztában, hanem arra is felkészüljünk, ezek milyen hatással lehetnek alkalmazottainkra.

Ha felkészítjük a munkaerőt arra, amit a jövő hozhat, segíthetünk nekik abban, hogy biztosabbnak érezzék a vállalatnál betöltött szerepüket, valamint agilisabbá és alkalmazkodóképesebbé tehetjük cégünket.

HR-technológiai trendek 2019-ben
Ha előretekintünk, hogy mit hozhat 2019, nem érhet bennünket meglepetésként, hogy várhatóan a mesterséges intelligencia és az automatizálás is azon területek között lesz, ahol a munkahelyet és a HR-technológiát érintő legnagyobb fejlődésre lehet számítani.

Miközben ezen technológiák fejlődése elkerülhetetlenül felveti az emberi munkaerő feleslegessé válásának kérdését, azzal a lehetőséggel is számolni kell, hogy a mesterséges intelligencia és az automatizálás segíti az emberek hatékonyabb munkavégzését, valamint teljesen új munkaköröket hoz létre.

A johannesburgi informatikai szolgáltatásokat nyújtó Dimension Data vállalat szerint az idei év egyik fő digitális munkahelyi trendje az lesz, hogy a munkáltatók az alkalmazottak fejlesztésére és megtartására helyezik a hangsúlyt. A vállalat elmondta, hogy a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás „jelentős szerepet tölt be” az alkalmazottak megtartásának és fejlesztésének új modelljében.

Idén a legtöbb vállalat számára prioritás lesz, hogy megtalálják a leghatékonyabb módokat a mesterséges intelligenciában és automatizálásban rejlő lehetőségek, illetve a munkavállalóik egyedi emberi készségeinek kombinálására. 

Egy másik trend, amely már most is elterjedt, de 2019-ben még nagyobb jelentőséget kap majd: az adatelemzés fejlődése. Ahogy a legutóbbi Randstad Sourceright Talent Trends riport rámutatott, az elemzés napjainkban már gyakorlatilag minden fejlesztés alatt álló toborzássegítő eszköznek része.

Jason Roberts, a Randstad Sourceright's Talent Innovation Center globális technológiai és elemzési igazgatója így nyilatkozott: „Ha összegyűjtjük az adatokat a napjainkban használt összes HR-rendszerből, azzal eddig még nem látott szintre fejleszthetjük az algoritmikus előrejelzéseket. Ez az, ami lehetővé teszi az adatokon alapuló döntéshozatalt – egy olyan korban, amikor erre egyértelműen szükség van.”

2019 során a vállalatok olyan technológiák fejlődésének is tanúi lehetnek, amelyek sokak számára még a perifériához tartoznak. Többek között a blokklánc és a virtuális valóság is szerepelt a Gartner top tíz stratégiai technológiai trendje között az idei évre. Ezek még mindig ismeretlenek sok munkavállaló számára, viszont a következő hónapokban jobban előtérbe kerülhetnek azok a lehetőségek, amelyeket a HR és a munka világa számára kínálhatnak.

Alkalmazottaink felkészítése
Bármit hozzon is a jövő mind a vállalat, mind a munka világának egésze számára, fontos, hogy alkalmazottainkkal szoros együttműködésben fejlődjünk, biztosítva, hogy megértsék a közelgő változásokat, és felkészüljenek rá, bármilyen változásról legyen is szó. 

Ha az Ön vállalata úgy dönt, hogy elindul a folyamatautomatizálás és a mesterséges intelligencia bevetésének útján, ügyeljen arra, hogy az alkalmazottak pontosan tudják, mi és miért történik! Munkavállalóit és a csapatokat tájékoztatni kell arról, hogyan érinti mindez a munkakörüket, mindennapi feladataikat, és a vállalat egésze mit nyerhet ezekből a változásokból.

A következő generációs technológiákban megvan a lehetőség arra, hogy fejlesszék, új életre keltsék vagy új irányba tereljék a karrierutakat. Gyorsabbá és könnyebbé tehetik a rutinfeladatokat. Lehetőséget teremthetnek arra, hogy az alkalmazottak olyan feladatokkal foglalkozzanak, amelyek egyértelműen emberi készségeket igényelnek. Ilyen lehet a négyszemközti kapcsolatépítés vagy a kreatív ötletelés.

A legutóbbi Randstad Sourceright Talent Trends jelentésben tízből majdnem hét (68%) globális munkáltató nyilatkozott úgy, hogy az okos technológiák – amelyek mesterséges intelligencián, gépi tanuláson és elemzésen alapulnak – felszabadítják a képzett szakembereket, hogy bonyolultabb feladatokat végezhessenek.

A válaszadók körülbelül kétharmada (65%) vélte úgy, hogy az innovációk pozitív hatással lesznek a vállalathoz jelentkező álláskeresők élményére. Emellett a munkáltatók 58%-a foglalkozott azzal, hogy átképzéssel lehetővé tegye, hogy az alkalmazottak a vállalaton belül válthassanak másik munkakörre.

A vállalatot átalakító technológiák potenciális előnyeiről érthetően tájékoztatni kell az alkalmazottakat, különösen azokat, akik aggodalmukat fejezték ki a munkájukat érintő változásokkal kapcsolatban. A hűséges alkalmazottak számára hangsúlyozzuk azokat a lehetőségeket, amelyekkel készségeiket fejleszthetik, illetve új feladatokat vállalhatnak el a cégnél.

A fenti lépések segítségével világosan vázolhatja, milyen jövő várhat vállalatára – egy olyan, amelyben a felsővezetőktől kezdve a frissen felvett alkalmazottakig mindenki részt vesz. 

A legújabb technológiák, valamint a készségeiket és lehetőségeiket legjobban kihasználó, elkötelezett és tájékozott munkaerő alkalmazásával elindulhat a siker felé vezető úton, még ebben a gyorsan változó munkavilágban is.

Ne maradjon le a munkaerőpiac trendjeiről. Olvasson tovább a témában!

tovább olvasok

kapcsolódó cikkek