Randstad Sourceright Talent Trends riport:

hogyan szerezzen versenyelőnyt a tehetségek világában?

Amikor 2016-ban a legelső Talent Trends felmérésünkben először kérdeztünk meg felsővezetői pozícióban lévő személyeket és humánerőforrás-vezetőket, kicsivel több, mint felük (57%) mondta azt, hogy tehetségstratégiájuk célja, hogy mérhető hatást gyakoroljanak az üzleti teljesítményre. Úgy tűnt, hogy a többiek akkor még nagyon is a szokásos ügymenethez kapcsolták a tehetségek toborzását. Tehetségstratégiájukra nem tekintettek a vállalat növekedésének szerves részeként.

Randstad Sourceright Talent Trends riport 2019

Ugorjunk előre, 2019-es felmérésünkre! Ma már a humánerőforrás-igazgatók 83%-a érzi feladatának, hogy hatással legyen az üzleti növekedésre. Napjainkban, ebben a versenyalapuló környezetben a tehetség egyértelműen döntő tényező a vállalatok teljesítményének alakulásában. Azok kerülnek ki győztesként ebből az egyre összetettebb, digitális, üzleti világból, akik jó időben rendelkeznek a megfelelő erőforrásokkal.

Ön a szerepkörében már elég jól hozzászokott a piaci és HR-trendek, az üzleti mutatók, valamint az aktuális és most kialakuló kihívások értelmezéséhez. Ez az oka annak, hogy a felsővezetők az Ön útmutatását és cselekvését igénylik. De nem elég, ha csak tanácsadói szerepet tölt be. Ha tovább szeretné növelni a vezetői csapat és a vállalat számára teremtett értékeket, előtérbe kell helyeznie a jövő munkaerejének kialakítását. Ezt a munkaerőt agilitással, valamint digitális műveltséggel kell felruházni. Agilis tehetségstratégia alkalmazásával a tehetségekben rejlő összes potenciált kihasználhatja, és javíthatja a vállalat teljesítményét.

A tehetségkezelésnek több módja van

A munkáltatóknak a közelmúltig mindenféle korlátozással kellett szembenézniük, amelyeket az emberi erőforrás hagyományos megítélése, a tehetségek megszokott kezelése, valamint a kereslet és kínálat beszűkült megítélése okozott. Ráadásul attól is féltek, hogy megzavarják a fennálló állapotokat. Most azonban tényleg eljött az ideje, hogy bátor legyen – kavarja fel az állóvizet!

Hogyan? Alkalmazzon holisztikus tehetségkezelési modellt! Olyan megközelítéssel álljon a tanuláshoz és a fejlődéshez, amely folyamatosan fejleszti a munkaerőt és inspirálja a kíváncsiságot. Ápoljon tartós kapcsolatot a tehetségek minden fajtájával – beleértve a tartós és feltételes álláskeresőket is. Őket is vegye be a tehetségközösségekbe, így szükség esetén rendelkezésére áll majd a megfelelő emberi erőforrás. Tanítsa meg embereit olyan innovatív eszközök használatára, amely nem veszi el a munkájukat, viszont segíti őket abban, hogy nagyobb hozzáadott értékkel járuljanak hozzá a vállalat sikeréhez! Segítse a munkaerő sokszínűbbé válását, ami végső soron a bevételek és a profit növekedéséhez járul majd hozzá. Más szóval: ne ragaszkodjon a fennálló állapotokhoz!

Fontolja meg annak lehetőségét, hogy adatok segítségével vizsgálja meg tehetségstratégiája teljesítményét. Ezzel a tudással felfegyverkezve felgyorsíthatja a tehetségek megtalálását, elkötelezését és betanítását. Mindez változást és átalakulást eredményezhet a vállalatnál.

A felmérés eredményei

Talent Trends felmérésünk – amely 17 országban több mint 800 HR-vezetőt és felsővezetői pozícióban lévő személyt kérdezett meg – rámutatott arra, hogy néhány vezető lehetőséget lát arra, hogy releváns változásokat vezessen be, és már meg is tették a szükséges kezdeményezéseket.

Néhány figyelemre méltó eredmény a felmérésből:

 • Azon vállalatok közül, amelyek még nem sajátították el a tehetségre irányuló hozzáállást, 76% tervezi azt, hogy a következő 12 hónapban sort kerít erre.
 • A vállalatok 45%-a tart sokszínűségi képzést, hogy minimális szintre csökkentsék a tudat alatti előítéleteket, valamint elfogadóbbá tegyék a munkahelyet.
 • 72% költ analitikai szolgáltatásokra, hogy jobban elérjék és kezelhessék a tehetségeket, megszüntetve a hatástalan és a szükségtelen költségeket.

Top 10 trend

Számos módja van annak, hogy megfelelően kezeljük az egyre komplexebbé váló feladatokat, miközben átalakítjuk a vállalat tehetségkezelését. Hiszünk abban, hogy az idei felmérésben kiemelt tíz  HR- és munkaerőtrend hasznos betekintést és fenntartható tippeket kínál a kívánt cél eléréséhez. Az alábbi tíz, 2019-et jellemző, tehetségekkel kapcsolatos trenddel kívánunk minden jót a tehetségstratégia kezeléséhez és a munkaerő teljes potenciáljának kihasználásához!

 1. A vállalatok már az elvégzendő feladatra, és nem a pozícióra veszik fel az embereket.
 2. A hiánykészségekhez való hozzáférés határozza meg, kik lesznek a 2020-as évek nyertesei.
 3. A munkáltatók tehetségközösségekkel oldják meg a tehetséghiányt.
 4. A HR-technológia és -analitika lehetővé teszi a munkaerő sokszínűségét és az inkluzív környezet kialakítását.
 5. A rövid ideig fennálló munkakapcsolat lehetősége visszatartja a munkáltatókat a tehetségtől.
 6. A tehetségek komolyabb ismeretének köszönhetően a HR-csoport vezetője a vezérigazgató jobb kezévé lép elő.
 7. A HR-csoportok betáraznak a technológiai újításokból, hogy jobban elérhessék a tehetségeket.
 8. A következő generációs tehetséganalitika még nagyobb elvárásokat támaszt a HR felé.
 9. Robotok oldják meg a krónikus munkaerőhiányt.
 10. Az informatikai ismeretekkel rendelkező emberek ugyanazt az élményt várják el a munkáltatótól.

szeretne még többet megtudni a tehetségek világáról? Nézze meg Employer Brand kutatásunk legfrissebb eredményeit!

megnézem a kutatást

kapcsolódó cikkek