így találjuk meg a közös hangot a generációk között.

Workmonitor felmérésünk szerint a magyar munkavállalók kifejezetten nagyra értékelik, ha sokszínű csapatban dolgozhatnak, és a sokszínűséget elsősorban az eltérő munkatapasztalattal azonosítják. Ráadásul a többség úgy gondolja, hogy az 55 év feletti kollégák is ugyanolyan hatékonyak, mint a fiatalabbak. A generációs különbségek a munkahelyen belül ennek ellenére feszültséget okozhatnak – sőt, kezelés nélkül okozni is fognak.

Miben áll a másság?

  • Kommunikációs stílus: Míg a baby boomerek (az 1945-1964 között születetteket nevezik így) jellemzően zárkózottabbak, az X és Y generáció (1965-1981, illetve az 1981-1994 között születettek) már sokkal nyitottabb, jobban kedveli a személyes kommunikációt. Míg az idősebb korosztály a kommunikációban is követi a formalitásokat (memo, e-mail stb.), addig a fiatalok azonnali visszajelzésekre vágynak.
  • Motivációk: A Randstad Employer Brand Research eredményei szerint a fiatalok többre értékelik a rugalmas munkaidőt, a képzési lehetőségeket, valamint a munkahelyi sokszínűséget, mint idősebb kollégáik. Míg az idősebbek számára fontosabb a biztos munkahely, valamint a vállalat pénzügyi stabilitása.
  • Alkalmazkodási képesség: A Workmonitor felmérés arra is rámutatott, hogy a legtöbben egyetértenek abban, hogy az idősebb kollégák nehezen szereznek meg új ismereteket.
  • Technikai tudás: A digitalizáció a legtöbb munkakörben egyre inkább része a mindennapoknak, ugyanakkor a baby boomerek nem ebben a közegben nőttek fel, így sokkal nehezebben sajátítják el a digitális tudást.

Mi a megoldás?

  1. Értsük meg a munkavállalóinkat!  Ahhoz, hogy az egyes munkavállalókat megfelelően motiváljuk, illetve biztosítsuk a generációk közti hatékony kommunikációt, meg kell ismernünk a dolgozóinkat: kit mi motivál, milyen kommunikációs és vezetői stílust kedvel, milyen félelmei, céljai, álmai vannak. Így már az egyes kollégák személyiségéhez, erősségeihez és vágyaihoz igazíthatjuk a saját menedzsmentstílusunkat.
  2. Hozzunk létre vegyes csapatokat! Minden korosztálynak megvan a maga erőssége, és a különböző készségek, képességek és látásmódok nagyon jól működhetnek együtt, egy-egy problémát új megközelítésbe helyezhetünk így. Az elején lehetnek nehézségek, de ha a csapattagok is látják, hogy sokkal jobb eredményeket érnek el együtt, fel fogják ismerni, hogy remek fejlődési lehetőséget jelent számukra a közös munka.
  3. Tanuljunk egymástól! A baby boomerek nagy élet- és munkatapasztalattal rendelkeznek, míg a millennials vagy y generáció igazi digitális generáció, aki a technológiával együtt nőtt fel. A csapatmunka mellett ezért érdemes olyan más fórumokat is létrehozni, amik támogatják a tudás átadását. Alakítsunk ki egy mentoring programot! Ez segít, hogy megértsék és elismerjék egymást a különböző generációk tagjai.
  4. Alakítsuk át a környezetet! Ha a különböző generációba tartozó munkatársaink egymástól elkülönített irodákban dolgoznak, ne várjuk, hogy jó kapcsolat alakuljon ki köztük. Érdemes ezért nyitottabb tereket kialakítani, de ha erre nincs lehetőség, hozzunk létre olyan online platformot, ami erősíti a belső kommunikációt.
  5. Szabjuk az erősségekre a feladatokat! Bizonyos feladatok jobban fekszenek a fiatalabb munkatársaknak, míg más esetben olyan munkatapasztalatra és rálátásra van szükség, amivel egy idősebb kolléga rendelkezik. Ha ismerjük a munkatársaink erősségeit, a feladatok megfelelő elosztásával is biztosíthatjuk a hatékony munkát, illetve kollégáink sikerélményét. Arra is ügyeljünk, hogy reális elvárásokat támasszunk, amely megfelel a munkatársaink képességeinek!
  6. Legyen nyitott a kommunikáció! A konfliktusok kialakulását sok esetben elkerülhetjük, ha kibeszéljük azt. Biztosítsunk olyan fórumokat munkatársaink számára, ahol elmondhatják a saját nézőpontjukat, gondolataikat, így megérthetik egymás álláspontját! Nem is feltétlen kell ennek szervezett keretet adni, a nyílt kommunikációt támogató hangulat és munkakörnyezet kialakításával is biztosíthatjuk.

olvasson még a munkahelyi teljesítmény növeléséről