A magyar munkavállalók borúlátóan látják a gazdaság alakulását: a Randstad Workmonitor felmérés résztvevői közül mindössze minden második vár fellendülést 2018-ra. A saját pénztárcánkat tekintve sem vagyunk optimisták, tízből mindössze négyen számítanak fizetésemelésre.Csupán minden második magyar munkavállaló számít gazdasági növekedésre 2018-ban – derült ki a Randstad 33 országra kiterjedő Workmonitor felméréséből. Ezzel a legborúlátóbb országok között vagyunk: Görögország, Japán és Mexikó mögött Angliával osztozunk a negyedik helyen. Globális szinten egyébként a munkavállalók 61 százaléka bízik konjunktúrában, Indiában, Kínában és Portugáliában várnak leginkább fellendülést.

A vállalatok teljesítményét illetően világszinten bizakodóbbak a megkérdezettek: itthon a munkavállalók 63 százaléka számít rá, hogy a munkáltatója jobb eredményeket fog elérni 2018-ban a megelőző évhez képest, míg globális szinten 72 százalékuk. „A magyarok várakozásai ezen a téren is elmaradnak a nemzetközi tendenciáktól, ugyanakkor az előző évhez képest már kicsit bizakodóbbak vagyunk” – mutatott rá Szokody Ágnes, a Randstad Hungary marketing menedzsere. 


Nálunk bónuszt, máshol fizetésemelést várnak a munkavállalók

Míg globális szinten többen számítanak fizetésemelésre, mint egyszeri év végi bónuszra, nálunk az előző évhez hasonlóan még mindig fordított a helyzet. Béremelést a magyar dolgozók 43 százaléka vár, év végi jutalmat pedig 54 százalékuk remélt. A régiót vizsgálva fizetésemelés tekintetében a szomszédos Ausztriában és Csehországban is hasonlóak a munkavállalók várakozásai, ugyanakkor bónuszra mindkét országban kevesebben számítottak.

Fizetésemelést egyébként legtöbben Indiában, Argentínában, Törökországban és Kínában remélnek, míg év végi bónuszra Indiában, Mexikóban, Kínában és Malajziában számítottak. 

 

A kutatás hátteréről:

A Randstad Workmonitor egy 33 országra kiterjedő felmérés, amely elsősorban a munkavállalói attitűdöket vizsgálja. A negyedévente végzett kutatás egy-egy speciális témakör mellett a globális és helyi munkaerő-piaci trendeket is monitorozza. A 2017 negyedik negyedévére vonatkozó statisztikák alapjául szolgáló adatokat 2017. október 24. és november 8. között vették fel. A felmérés során Magyarországon több mint 400, legalább heti 24 órában fizetett alkalmazottként dolgozó, 18-65 éves munkavállaló válaszolt a kérdésekre.