Nem jár le a szolgálat a munkaidő végével: a magyar munkavállalók többségének még a szabadsága alatt is rendelkezésre kell állnia, ha céges ügyben keresik, bár a megkérdezettek fele egyáltalán nem örül annak, ha az irodán kívül munkával kell foglalkoznia, derült ki a Randstad Workmonitor legfrissebb adataiból. Egyre csökken a magyar dolgozók privát tere: míg 3 évvel ezelőtt minden harmadik beosztottnak kellett 0-24 órában rendelkezésre állnia, mostanra a munkavállalók kétharmada nem rendelkezik szabadideje felett. A Randstad Workmonitor legfrissebb adatai szerint az alkalmazottak többségétől elvárja a főnöke, hogy szabadidejében is elérhető legyen. Bár jellemzően nem szívesen teszik, mégis minden második munkavállaló aláveti főnöke akaratának a magánélet szentségét, és az irodán kívül is azonnal válaszol a céges levelekre és hívásokra. Szabadság alatt is a főnök ébreszt?A nyaralás alatt sem kapcsolódhatunk ki: a munkaadók nemcsak hétköznapokon, hanem gyakran még a szabadság alatt is elvárják, hogy az alkalmazottaik elérhetőek legyenek. Szabadidejüknek ezt a részét ugyanakkor nehezebben áldozzák fel a dolgozók: a Randstad felmérésének résztvevői közül csupán minden harmadik enged a nyomásnak, a munkavállalók kétharmada egyszerűen figyelmen kívül hagyja a céges hívásokat és e-maileket, és szigorúan nyaralással tölti a szabadságát. Pedig megkeresésekből ilyenkor sincs hiány: négy nyaralóból hármat a szabadsága alatt is keresik hivatalos ügyben, ráadásul mióta a dolgozók többségének a zsebében ott lapul a céges telefon, ez a nyomás csak fokozódik.

 

Világszintű a magyar munkavállalók lelkiismeretességeNem kell félteni a munkavállalókat sem, akik a felborult munka-magánélet egyensúlyt az irodában próbálják helyretenni. Míg a három évvel ezelőtti Randstad Workmonitor kutatásban tízből négy alkalmazott vallotta be, hogy időnként munkaidőben is a magánügyeit intézi, az idei felmérésben már minden második munkavállaló ismerte be ugyanezt. Bár ez az arány magasnak tűnhet, a magyar munkaadók mégis büszkék lehetnek lelkiismeretes beosztottaikra, nálunk ugyanis csak a japánok, lengyelek és görögök ügyelnek jobban arra, hogy munkaidejükben szigorúan céges ügyeket intézzenek.A felmérés hátteréről:A Randstad Workmonitor egy 34 országra kiterjedő felmérés, amely elsősorban a munkavállalói attitűdöket vizsgálja. A negyedévente végzett kutatás egy-egy speciális témakör mellett a globális és helyi munkaerő-piaci trendeket is monitorozza. A 2015 második negyedévére vonatkozó statisztikák alapjául szolgáló adatokat 2015. április 17. és május 4. között vették fel. A felmérés során Magyarországon több mint 400, legalább heti 24 órában fizetett alkalmazottként dolgozó, 18-65 éves munkavállaló válaszolt a kérdésekre. 

A sajtóközleményben idézett 2012-es adatok a Randstad Workmonitor 2012. első negyedéves kutatásból származnak, amelyben 3645, legalább heti 24 órában fizetett alkalmazottként dolgozó, 18-65 éves magyar munkavállaló vett részt.