stresszcsökkentő ötletek a kiugró csapatteljesítményhez

A megfelelő gondolkodásmód már önmagában segíthet a munka okozta stressz csökkentésében. Megvizsgáljuk a meditáció szerepét gondolataink rendszerzésében, és a megoldásfókuszú szemléletről, a solution surfingről is szót ejtünk. Ezek mellett a közös célok tisztázása, a munkahelyi mozgásban rejlő fejlődési lehetőségek, az ösztönző munkahelyi környezet megteremtése is megoldást kínál arra, hogy a csapat könnyebben birkózzon meg a stresszel!

tisztázzuk a célokat!

Mert az esetek jelentős részében komoly feszültséget ébreszt a csapat tagjaiban, hogy nem tudják, milyen elvárásoknak kellene megfelelniük, mikorra kellene végrehajtaniuk a feladataikat, és még hosszasan folytathatnánk a bizonytalansági tényezőket.

Ilyenkor finoman kérjük meg a felettesünket, hogy tegye egy kicsit kézzelfoghatóbbá a teljesítendő célokat, mert tévútra vezet, ha csupán a saját megérzéseinket és elképzeléseinket követjük. Ez a lépés a vezetőket is megnyugtatja, és megerősítheti a bizalmat a csapattagok között: így mindenki tudni fogja, mire kell összpontosítania, és véget ér a stresszkeltő nyugtalanság.

legyen napi rutin a csapatban a meditáció

Mindegy, ki milyen szerepet tölt be egy csapatban, a kollégák felszabadultabban és lelkesebben vetik magukat a munkába egy lélekemelő meditáció után!

 Ez a nagyszerű módszer kiszabadítja az elmét a mindennapok mókuskerekéből. Csökkenti a szorongást, javítja a vérnyomást, acélosabbá teszi az immunrendszerünk védelmét, és a szívműködésünket is normalizálja. Az elmélyülés csak pár percet vesz igénybe, azonban elképesztő mértékben javít a csapat koncentrációján és egészségi állapotán, mindenképp érdemes a napi rutin részévé tenni egy munkahelyen. A meditáció után mindenki nyugodtabban, nyitottabban láthat neki a napi feladatainak, ezért minden cégnél ezzel kellene indítani a napot!

tegyük barátságosabbá munkahelyi környezetünket!

Minden jó menedzser arra törekszik, hogy csökkentse a munkahelyi stresszt. Erre a legkézenfekvőbb megoldás az, ha a munkahelyi környezettel indul a változás, ami a csapat valamennyi tagjára jó hatással lesz!

Legyen szó bármilyen fontos tárgyalásról vagy szerződésről, a munkatársak kevésbé feszülnek rá a feladatokra, ha bármikor kényelmesen leülhetnek egy babzsák fotelbe, és rengeteg növény teszi élőbbé, természetközelibbé az iroda mesterséges környezetét. Még jobb, ha a kollégák bevihetik az irodába a kutyájukat és a macskájukat, ami mindig mosolyt rajzol a többiek arcára.

Egy vállalat azzal is sokat tehet a stresszmentes munkahelyi környezetért, ha olykor home office lehetőségeket ad a csapat tagjainak. Az otthon végezhető feladatokkal a kollégák érzik a feléjük áradó bizalmat, és ennek hatására még magabiztosabban és leleményesebben oldják meg a feladataikat - ráadásul sokan otthonaikban, vagy az általuk választott környezetben elmélyültebben tudnak dolgozni.

éljük át együtt a mozgás örömét!

Az ókori latin bölcsesség szerint ép testben ép lélek, ezzel szemben az irodában ülve mindig csak az agyunkat használjuk!

A csapat stressz-szintjének csökkentésében óriási segítséget jelenthet, ha néha szünetet tartunk, és egy kis mozgással energizáljuk magukat. Lehet, hogy néhány nyújtógyakorlat is elég a feszültség elengedéséhez, de egy pár perces séta is rengeteget javíthat a helyzeten, sokkal tisztábbá teszi a csapat gondolkodását.

a solution surfing: problémák helyett megoldások!

Mi lenne, ha egy merész paradigmaváltással a problémáról a megoldásra helyeznénk a fókuszt? Steve De Shazer a pszichoterápiából inspirálódva kidolgozott egy nagyszerű módszert, ami arra fókuszál, hogy nehéz helyzetekben a sikertelen kísérletek helyett inkább arra koncentráljunk, mi a működőképes és előrevivő megoldás egy adott területen.

De hogyan fordíthatjuk le mindezt a munka világára, pontosabban a csapatteljesítmény javítására? Az elemzés nyomán kiderült, hogy a munka alapegysége a más személyekkel való kapcsolattartás, és minél alaposabban kielemezzük a munkahelyi kapcsolatok alakulását, annál közelebb kerülünk a gondok megoldásához.

A cég működésében folyamatos változások történnek, és akkor tudunk fejleszteni a szervezet működésén, ha mielőbb felismerjük a vállalat szempontjából hasznos változásokat, és a negatív tendenciák helyett ezekre építünk. Ha egy pozitív stresszoldó tevékenység működik a csapatban, akkor ezt helyezzük előtérbe, és ami nem megy, azt hagyjuk abba, és felejtsük el!

Figyeljünk a feszült problémák helyett a lehetséges megoldásokra, és máris óriási lépést tettünk a csapatban feszülő stressz feloldásáért!

tudjon meg még több érdekességet a munka világáról! Olvassa a Randstad karrierportált!

megnézem
címkék Karrier