Több nyelven is beszél, és épp egy jól fizető állást keres? Tapa Ágnes maga is több évig dolgozott SSC (Shared Service Center) környezetben, most viszont már a Randstad tanácsadójaként segíti az SSC-k világába vágyókat. Egy interjú során beszámolt élményeiről, tapasztalatairól.

Miért jó egy SSC-ben dolgozni?

Kiváló a munkakörnyezet, a legújabb technológia használata adott, hiszen általában modern irodaházakban működik az SSC-k többsége. A magas fizetések mellett számos egyéb juttatás is van. Ügyelnek a munka- és magánélet egyensúlyra, flexibilis a munkaidő és lehetőség van az otthoni munkavégzésre. Számomra talán a legfontosabb az emberi tényező volt, hisz rengeteg a külföldi kolléga, így nagyon sok kultúrával megismerkedtem.

 

Kicsit nézzük meg a másik oldalt: miért jó az SSC-knek Magyarországon?

Magyarországon nagyon jók a feltételek, mivel olcsó és magasan képzett a munkaerő. Valamint Európa szívéből rengeteg ügyfelet - 30-40 nyelvet - ki lehet szolgálni, ezért döntenek sokszor úgy a vállalatok, hogy itt alakítanak ki egy telephelyet.

 

Milyenek a munkatársak egy SSC-ben? 

Rendkívüli módon jellemző a multikulturális környezet. A kollégák nagy része külföldi, így nem véletlen, hogy az angol nyelvtudás alapkövetelmény. Budapest abszolút egy olyan hely, ahol nagyon szeretnek a külföldiek dolgozni. Több olyan SSC van, akik az Európai Unió tagállamain kívüli országokból is szívesen vár munkavállalókat, habár ennek intézése gyakran hosszadalmas, több hónapos folyamat.

 

Milyen multikulturális környezetben dolgozni? Volt-e olyan, kulturális különbségekből adódó helyzet, ami például meglepett téged? 

Igen, a multikulturális környezet mindig nagyon színes, és vannak egészen meglepő esetek is. Például számomra nagyon furcsa volt először, hogy amikor kikerültem Törökországba, egy pakisztáni munkatársam a közös étkezések során kézzel evett. Amikor elmentünk egy étterembe tárgyalni, már ő is kést és villát ragadott, de a munkahelyen megtartotta az otthoni szokásait. Az is gyakori volt, hogy péntek délben kimentek a dzsámiba imádkozni, de ismerek olyan SSC-t is, ahol létrehoztak egy imádkozós szobát. Úgy gondolom, ez így helyes, és tényleg mindig azt láttam, hogy odafigyelnek a dolgozók igényeire. Egy másik példa: bár a nálunk megszokott egy vagy két éves szülési szabadság nem jellemző a többi európai országra, mégis nagyon szépen megoldják. Törökországban a nők ugyan 4 hónap után visszamennek dolgozni, de délben hazamehetnek szoptatni, vagy van a munkahelyen kialakított szoptatós szoba. Ilyenkor a bébiszitter behozza a kisbabát, hogy az anyuka meg tudja etetni.

 

A gondolkodásmódban is vannak ilyen különbségek?

Igen, bizonyos kultúrából származó emberek nagyon máshogy állnak egyes kérdésekhez. Például egyszer a már említett nagyon barátságos pakisztáni kollégámat megkérdeztem, hogy terveznek-e családot, de nem nagyon akart tudomást venni a kérdésemről. Pár perccel később egy másik kollégánk anyagiakkal kapcsolatban kérdezte, amire rögtön válaszolt. Mi magyarok szoktuk mondani, hogy ne turkálj mások zsebében, de ez láthatóan más kultúrákban egyáltalán nem okoz gondot, míg a magánélet sokszor tabu. Ezért lehet az is, hogy míg a magyaroknál mindig van az asztalon egy kép a családról, barátokról, a többi európainál inkább letisztult. A spanyoloknál láttam azt, hogy ők nagyon közvetlenek, barátkozósak, ők például gyakran szerveztek olyan eseményeket, amiken a saját kultúrájukat, nyelvüket mutatták be a többieknek. 

 

Hogyan működik pontosan egy SSC?

Egy SSC-nél nagyon fontos, hogy minden gyorsan és hatékonyan működjön, így minden munkatárs egy adott feladatrészt vállal, így rutinosan mozog ezen a területen, és statisztikák alapján sokkal kisebb a hibaszázalék is. 

 

Néha nem túl monoton ugyanazt a munkát végezni? 

Amikor én is egy SSC-hez jelentkeztem, nagy hangsúly tettek a jelölt kiválasztásakor a monotóniatűrésre. Ha ezt az ember vállalja, akkor nem lehet gond. A nagy munkamennyiség miatt ugyanakkor a pörgősebb, dinamikusabb személyiségeket keresik. Ezt a kettőt nehéz összeegyeztetni, de aki SSC-be jelentkezik, az tisztában van ezzel, és a kompenzációkért elbírja a monotonitást. Egy SSC-ben ugyanis van előrejutási lehetőség, emellett a munkádért átlag feletti fizetést és egyéb juttatásokat kapsz.

 

Ha valaki megy előre a ranglétrán, a feladatköre is változik, ezzel kiválthatja a monotóniát?

Ha előrelépésről van szó, akkor leginkább menedzsment irányba lehet mozdulni, illetve vízszintesen is lehet váltani, ilyenkor egy másik részleg munkáját is megismerjük. Így apránként minden fázist át lehet látni. Például ha valaki már nemcsak azt tudja, hogy hogyan működik egy számla kiállítása, hanem hogy utána mi történik a könyvelés során, már sokkal jobban tudja segíteni a folyamatban utána következő kolléga munkáját.

 

Mit mérlegeljen, hogy tényleg passzol-e hozzá ez a világ?

Ha egy olyan kezdőről beszélünk, aki pörög az egyetemen, részt vesz iskolai programok szervezésében, akkor mindenképpen jelentkezzen. Aki otthonülő típus, szeret egyedül lenni, annak nem biztos, hogy ajánlom. Egy SSC-ben jól lehet dolgozni, mert odafigyelnek a munkavállalóra, de néha lehet az embernek az az érzése, hogy egy a sok közül. Természetesen ez adott cég kultúrájától és értékrendjétől is függhet. Illetve szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy manapság a kapcsolatépítés (networking) mindennek az alapja. Érdemes már fiatal korban is keresni a lehetőségeket, például konferenciákra járni, ahol sok olyan embert megismerhetünk, akik később segíthetnek a karrierépítésben. 

 

Mit tanácsolnál a jelölteknek, akik SSC-ben szeretnének dolgozni?

Elsősorban egy jól strukturált, átlátható, maximum 2 oldalas önéletrajz a belépő az interjúra. Nyugodtan tegye egyedivé, esetleg egy logóval vagy bizonyos szavak kiemelésével. Az interjú során nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy különböző személyiségeket hozzanak össze, akik jól tudnak együtt dolgozni. Lényeges, hogy ismerje a céget, nézzen utána, ha esetleg van ismerős a cégnél, érdeklődjön, milyen a közeg, a munka típusa. Rákérdezhetnek esetleg soft skillekre (rugalmasság, kommunikációs készség), ekkor fontos, hogy minél részletesebben be tudjon mutatni egy példát. Az angol - vagy az adott munkához szükséges - nyelv haladó szintű használata szükséges. Aki ezeket megteszi, és rendelkezik ilyen és ezekhez hasonló készségekkel, azoknak tiszta szívből tudom ajánlani az SSC-ket.

 

Szívesen helyezkedne el egy SSC-ben? Nézzen körbe legfrissebb állásajánlataink között!