munkahelyi digitalizáció és STEM – a friss Randstad Workmonitor kutatás tanulságai

Mennyire elégedettek a dolgozók munkahelyük digitalizációjával, és vajon tartanak a magyarok attól, hogy hamarosan automatizálják a munkájukat? Miért vált a STEM napjaink egyik legforróbb rövidítésévé? És melyik országban szeretnének a legtöbben munkahelyet váltani?

A 2019 második negyedévében készült Randstad Workmonitor globális kutatása választ ad ezekre az izgalmas kérdésekre!

miről szól a Randstad Workmonitor?

A Randstad munka világát érintő globális kutatása 2003-ban indult Hollandiában, és 34 országot vizsgált a világ minden tájáról. A tanulmány magába foglalta Európát, Ázsia csendes-óceáni térségét és Amerikát is. A Randstad Workmonitort évente 4 alkalommal mérik fel, így negyedévente nyomon követhetővé válnak a munka világával kapcsolatos lokális és globális trendek.

A Workmonitor részletekbe menően vizsgálja a dolgozók elkötelezettségét, rögzíti a munkahelyváltási szándékuk valószínűségét a következő 6 hónapban, emellett átfogó elemzést nyújt a munkaerőpiacról és annak várható trendjeiről. A Randstad Workmonitor olyan izgalmas kérdésekre is kitér, mint a személyes motiváció, vagy a munkahelyi elégedettség. A tanulmányt mindig 18-65 év közötti munkavállalók körében végzik, akik legalább 24 órát dolgoznak hetente egy munkahelyen (és nem vállalkozóként keresik a kenyerüket). A minimális mintavételi mennyiség országonként 400 interjú. A most bemutatott második negyedévi Workmonitor felmérést 2019 április 23 és május 9 között végezték.

Vajon milyen eredmények születtek a Randstad Workmonitor friss kutatásában a digitális munkahelyeket, az automatizációt, a STEM-munkaerőt, a munkahelyváltást és a munkahelyi elégedettség kérdéseit illetően?

a munkahelyváltási szándék globális eredményei

A Randstad Workmonitor résztvevői közül a legtöbben Indiában szeretnének munkahelyet váltani, míg Luxemburgban ez a tendencia alig érezhető (6%). A magyar megkérdezettek közül mindössze csak 3% fontolgatja ezt az alternatívát (ami nem feltétlenül reprezentatív az ország egész lakosságára nézve).

Az aktuális munkahelyváltási szándék globálisan 24%-ra csökkent az előző negyedévhez képest. Egyre többen szeretnének új munkahelyet keresni Belgiumban, Indiában és Romániában, azonban a munkahelyváltási igény csökkent az előző negyedévhez képest Kanadában, Csehországban, Portugáliában, Svédországban, Portugáliában és az Egyesült Királyságban. India (61%) és Malajzia (35%) őrzi vezető helyét a munkahelyváltásra készülők körében (ráadásul Indiában, Szingapúrban és Lengyelországban nőtt az előző negyedévhez képest a job change-re készülők aránya).

Napjaink egyik kulcskérdése, a munkahelyünkkel való elégedettség is lényeges kérdés volt a Randstad Workmonitor kutatásában. A legjobban az indiaiak érzik jól magukat a munkahelyükön, a legkevésbé pedig a japánok. Az előző negyedévhez képest Kanadában, Kínában, Németországban és Spanyolországban nőtt kiugróan a munkahelyi elégedettség, és ez Olaszországban, Új-Zélandon, illetve Norvégiában csökkent jelentősen.

a magyarok és a japánok elégedetlenek munkahelyeik digitalizációjával, a világ többi része pedig nem

A 21. század digitálisan átalakuló világában a munkahelyek óriási globális kihívást élnek át. Nagyon nehéz megtalálni a megfelelő képességekkel bíró munkavállalót, aki a digitális feladatok megoldásában is megállja a helyét. A munkahelyeknek ennek jegyében egyre digitálisabbá kell válniuk, hogy versenyben maradjanak a konkurenciával szemben. A Randstad kutatásában résztvevők 68%-a úgy érzi, hogy munkáltatója egyre többet fektet a digitális készségek fejlesztésébe.

A friss Randstad Workmonitorban megkérdezett válaszadók magabiztosan néznek szembe a jövővel: 78%-uk úgy érzi, a munkahelye kellőképpen ellátott digitális eszközökkel (ez az eredmény érdekes módon 4 év alatt nem változott, hiszen 2015-ben is 78% adott ugyanilyen választ). A Workmonitor kutatásban résztvevő magyarok meglehetősen nagy hányada, 64% sajnos eléggé elégedetlen a munkahelye digitalizáltságával. Ebben a kérdésben 94%-kal a brazilok a legmagabiztosabbak, és a maximalista japánok érzik a legkevésbé digitalizáltnak a munkahelyüket a maguk 39%-ával.

Globálisan mindössze a megkérdezettek 34%-a gondolja úgy, hogy a következő 5-10 évben valószínűleg automatizálják a munkájukat (2015-ben még csak 31% vélekedett így). A kutatásban megkérdezett magyarok még nem tekintik reális veszélynek az automatizálást a saját szakmájukra nézve: csak 24%-uk gondolja azt, hogy a munkájukat automatizálni fogják a következő 5-10 évben. Az automatizációról kialakított jövőkép Indiában a legmagasabb: 2015-ben még csak az indiai résztvevők 69%-a gondolta így, és ez mára 76%-ra emelkedett. A csehek gondolnak a megkérdezettek közül a legkevesebbet a munkájuk automatizálására, ezt náluk csak 17% várja. 

a STEM munkaerő dilemmája

A Workmonitor globális résztvevői közül 61% bizonytalan abban, hogy munkáltatója megtalálja a tehetséges kollégákat a megfelelő feladatokra. A profi munkaerő keresésének kérdése Magyarországon is érezhető: a kutatásban résztvevő magyarok 79%-a mondja azt, hogy rettentő nehéz képzett munkaerőt találni. A technológiai kihívások bővülésével a munkahelyek toborzási feladatai is egyre célzottabbá válnak, mert számos vállalatnak STEM-munkavállalókra van szüksége, azaz olyanokra akik természettudományos, technológiai, mérnöki vagy matematikai tanulmányokat végeztek, vagy járatosak ezeken a területeken.

Jelenleg Kínában mutatkozik a legnagyobb, 85%-os kereslet a STEM-munkavállalókra (2015-ben ez az igény még csak 77% volt). Dániában érdekes módon viszont nagyon alacsony, mindössze 28%-os az érdeklődés a STEM-kollégák iránt. Ezt még a 2015-ös 29% is felülmúlta a dánoknál.

Azt már a Workmonitornál korábban készült flexibility@work 2019 report megmutatta, hogy a STEM-kollégák megtalálásának lehetősége jelentősen növekedett a legutóbbi gazdasági válság óta. Mindazonáltal egy-egy megüresedett STEM-állásba még így is kétszer annyi idő alatt lehet tehetséges kollégát találni, mint a többi munkakörre.

A Randstad Workmonitor kutatásában résztvevők 71%-a szerint a jelenlegi diákoknak jobban kellene koncentrálnia a STEM-re. A megkérdezettek jelentős része azt mondta, hogy a STEM-re vagy a digitális/online irányra összpontosítana, ha ismét 18 éves lenne, és újrakezdené a karrierjét. A STEM-központú karrierfókuszálásban a maga 89%-ával India volt a legerősebb, és furcsa módon a tendencia Németországban érvényesül a leggyengébben (50%).

Persze a STEM egy rendkívül szerteágazó, nehezen befogadható terület, ezért hozta létre a Randstad az Egyesült Királyságban a STEM-világ kapcsolódási pontjainak vizuális ábrázolását, a STEMisphere-t. Ebből kézzelfoghatóvá válik, mennyire a mindennapjaink részévé vált a STEM, és milyen sok munkahelyet teremt évről évre.

tudjon meg még többet a munka színes és izgalmas világáról! Olvassa a Randstad karrierportál cikkeit!

megnézem
címkék Karrier