Szünet után mindig nehéz a visszatérés, hiszen a munkával együtt jár az időben történő felkelés, ingázás, stresszkezelés. Ehhez a napi rutinhoz még akkor is nehéz visszatérni, ha minden rendben van az életünkben.

Képzelje el, milyen nehéz lehet olyasvalaki számára, aki szülési szabadságra megy, de a magzat halva születik. Vagy annak a munkavállalónak, aki egy nap elment teniszezni, de a pályán szívrohamot, majd stroke-ot kapott. 

Gondoljon bele, milyen megerőltető lehet azután visszatérni a munkába, hogy nyugdíjba ment, vidékre költözött, majd egy családi tragédia mindent megváltoztatott. Ez csak néhány azon esettanulmányok közül, amelyeket a Randstad új, „Returning to Work” kampánya keretében vizsgált. 

A kampány komoly mondanivalójú videók sorozatából áll, ahol valódi emberek mesélnek tapasztalataikról, a szülési szabadságtól kezdve a börtönbüntetésig. 

Dolgozni „normális”.

Esettanulmányaink elmagyarázzák, hogy a munka hogyan játszott fontos szerepet a „normális” élethez való visszatérésben egy kaotikus és érzelmileg megterhelő időszak után. Azt is elmondja a munkavállalóknak, hogy mit kell figyelembe venniük, amikor egy munkatársuk hosszabb távollét után visszatér. 

A rugalmas munkafeltételek, a jobb kommunikáció a távol töltött idő alatt, és az olyan emberi képességek, mint a megértés és az empátia a legjobb módszerek, amelyekkel a vállalatok megkönnyíthetik a munkába való visszatérést.

Léteznek törvények, amelyek a távol töltött idő és a visszatérés megkönnyítésére szolgálnak, de az olyan egyszerű dolgok, mint egy menedzsertől érkező e-mail vagy egy közösségi eseményre való meghívás sokat tehetnek azért, hogy a visszatérés kevésbé legyen rémisztő. 

A visszatérők segítésére számtalan mód van. Itthon leginkább az olyan rugalmas és családsegítő megoldások terjedtek el, mint a home office lehetősége, a rész- vagy rugalmas munkaidő. De nem ritkák a képzések, tréningtámogatások, gyerekfelügyelet biztosítása, akár egy baba-mama szoba kialakítása az irodában. A juttatások közé pedig bekerülnek a családot támogató elemek. Persze, a visszatérés sikeressége kétoldalú. A szülési szabadság alatt több kismama is továbbképzi magát vagy frissíti nyelvtudását, ezzel is könnyítve visszatérésüket és növelve esélyeiket. 

A visszatérés megtérül.

Kampányunkból világosan kiderül, hogy a munkába való visszatérés fontos szerepet játszik életminőségünkben. De ennél szélesebb körű hatások is vannak. 

A PwC által végzett kutatás szerint a britek éves gazdasági teljesítménye 1,7 milliárd font növekedést érhetne el, ha visszavezetnék a munkába azokat az embereket, akiknek karrierje megszakadt. A női szakemberek esetében ez a csoport éves keresetében átlagosan 4000 font növekedést jelentene ez egy nőre levetítve. 

Egyéb megdöbbentő tényezők is rámutatnak arra, hogy a „visszatérőket” segíteni kell a munkába való visszatérésben. Ilyenek a következők is: 

• Csak a nyugdíjasok 17%-a gondolja úgy, hogy a nyugdíjkorhatár elérése után nem fog dolgozni.
• Az elmúlt évben 110 000 embert bocsátottak el leépítés miatt. Ezeket a szakembereket olyan helyeken lehetne újra alkalmazni, ahol szükség van rájuk.
• A szülési szabadság átlagos hossza 100 nap: a nők a korábban megszokottnál hamarabb térnek vissza a munkába szülés után.  
A Randstad nemcsak az aktív álláskeresőknek nyújt segítséget, hanem azoknak is, akik könnyebben szeretnék megtalálni a munkához visszavezető utat.   

- Victoria Short a Randstad Public Services ügyvezető igazgatója.