A váltásról nem könnyű döntést hozni, de ha ezzel megkímélhetjük magunkat egy hatalmas adag stressztől, és találhatunk egy olyan állást, amely amellett, hogy előrelendíti karrierünket, nagyobb anyagi biztonságot is jelent, akkor mindenképpen megéri.

A továbblépés kapcsán sokszor nehéz elkülöníteni, hogy mit diktál a szívünk, illetve az eszünk. A munkatársak iránt érzett lojalitásunk, valamint a fix munkahely nyújtotta biztonság és kényelem miatt nehéz lépni, ugyanakkor, van néhány tagadhatatlan jel, amely biztosan megmutatja, hogy már nem a megfelelő pozícióban vagyunk.

Unalom.

Az egyik legegyértelműbb jele annak, hogy érdemes elgondolkodnunk a váltáson az, ha gyakran unatkozunk a munkahelyünkön. Cynthia Fischer, az ausztrál Bond Egyetem professzora szerint az unalom egy "olyan állapot, amelyben az egyén elveszítette érdeklődését jelenlegi tevékenysége iránt". Szerinte a munkahelyi unalom egyértelműen kapcsolódik a pozíciónkhoz kötődő elégedettségünkhöz. Így ha állandóan unatkozunk a munkahelyünkön, az arra utal, hogy egyáltalán nem vagyunk elégedettek a jelenlegi helyzetünkkel. Ha ez bekövetkezik, akkor érdemes lehet továbbállni.

Az unalom szinte minden dolgozón úrrá lehet a karrierje valamely szakaszában, így érdemes őszintén elgondolkodnunk azon, hogy hányszor érzünk így. Ha munkahelyünkön maradunk úgy, hogy már nem köti le a figyelmünket és nem találunk benne kihívást, az többek között gyengébb teljesítményhez is vezethet, illetve a vezetőkkel szemben potenciális konfliktusforrást jelent, ami hosszú távon rontja szakmai hitelünket és reputációnkat is.

Eltérő értékek.

Ha a munkaadónk kizárólag a profitra fókuszál, amíg számunkra fontosabb, hogy értékes munkát végezzünk a közösség számára (vagy éppen fordítva), akkor az értékeink, értékrendünk vélhetően nem igazodig a vállalatéhoz. Sajnos erre nem könnyű megoldást találni, hiszen csak azért, hogy egy munkavállalót elégedettebbé tegyen, a cég minden bizonnyal nem fogja megváltoztatni a misszióját vagy a munkahelyi kultúrát. Így hacsak mi nem tudjuk megváltoztatni az elképzeléseinket, akkor nem fogunk tudni beilleszkedni az adott környezetbe. Ebben az esetben szintén érdemes lehet új állást után nézni.
Carol Sachowski, a Leadership Intelligence munkatársa szerint "ha a munkavállaló úgy érzi, hogy az értékrendje különbözik  a vállalatétól, akkor várhatóan el fogja hagyni a vállalatot az összehangolódás hiánya miatt". A Gallup kutatási eredményei szerint az elkötelezett csapatok 21 százalékkal produktívabbak, mint a kevésbé elhivatottak. 

Ha ráébredünk arra, hogy az értékeink nem egyeznek a vállalatéval, akkor a legjobb döntés, amit meghozhatunk, hogy keresünk egy olyan munkaadót, akinek értékei és missziója hasonló a miénkhez. Tomas Chamorro-Premuzic, a Fast Company újságírója szerint "a látszólag univerzális ösztönzők, mint a magas fizetés vagy a magas beosztás, hamar értéküket vesztik a munkavállalók szemében", így hosszú távon nem motiválóak. Hozzátette, hogy "az eredményes munkának az egyik kulcstényezője, hogy egyeztessük értékeinket a szervezetével, a csapatunkkal és a közvetlen vezetőnkkel, hogy egységesen dolgozhassunk egy olyan cél érdekében, amiben mindannyian hiszünk".

Alulértékeltnek lenni.

Azt látni, hogy a hasonló munkát végző munkatársaink folyamatos dicséretet kapnak, miközben mi alig kapunk bármilyen visszajelzést vagy elismerést, igen demotiváló és frusztráló lehet. Nehéz úgy jól teljesíteni, ha úgy érezzük, nem becsülnek meg minket és értéktelenek vagyunk a vállalatunk számára.

A The Muse újságírója, Cory Miller szerint " ha egy főnök nem hajlandó elismerni és értékelni a teljesítményünket, az egyértelmű jele lehet annak, hogy ebben a pozícióban nem fogják biztosítani számunkra a vágyott előrelépési lehetőségeket". Egy ilyen szituáció szintén ösztönző lehet egy új állás kereséséhez. Alison Doyle karriertanácsadó szerint egy olyan munkahely, amely nem támogat minket karrierünk előrelendítésében, hosszú távon gátolhatja fejlődésünket. 

Mikor érdemes maradnunk?

Nem minden esetben érdemes odébbállni, ha boldogtalanná válunk jelenlegi állásunkban. Fontos, hogy felismerjük, ha csak ideiglenes problémáról van szó, amit megfelelő energiabefektetéssel megoldhatunk. Ha úgy érezzük, hogy egyedül képtelenek vagyunk erre, nem érdemes több időt vagy erőt fordítanunk a helyzet javítására, érdemes először leülnünk a közvetlen vezetőnkkel átbeszélni a problémáinkat. Lehet, hogy meglepődik az észrevételeinken, és akár szívesen változtat is, ha olyan javaslatokkal készülünk, amelyek értéket teremtenek számunkra és a vállalat számára is. Ilyen javaslatok lehetnek például új projektek előterjesztése, amelyek segíthetnek készségeink fejlesztésében és a vállalathoz kapcsolódó elkötelezettségünk növelésében is.  Fontos azonban, hogy ha helyzetünk minden aspektusát végiggondolva arra jutunk, hogy nem érdemes több energiát befektetni az adott pozíció megtartásába, akkor merjünk továbblépni, hogy karrierünk ne álljon meg végleg a fejlődésben.

A fenti lista alapján úgy döntött, itt az ideje, hogy új állást keressen?

nézze meg friss állásainkat