Munkakör, beosztás, fizetés, munkahelyi hangulat, főnök-beosztott viszony. Ezek mind-mind egymást erősítő kulcsfontosságú tényezők az ideális munkahely körülírásakor. Utóbbi szempontnál a kommunikáció stílusa, a munkavállaló irányába támasztott elvárások, a munkáltató hozzáállása és visszacsatolása egyaránt befolyásolják a munkamorált és a pozíció munkavállalói megítélését. Van viszont egy kommunikációs stílus, ami mindezeket összefogja, és ha magabiztosan elsajátítva alkalmazzuk, akkor mind a munkahelyünkön, mind pedig magánéletünkben gyümölcsöző időszakra számíthatunk. Hogy mi a titok nyitja? Az asszertív kommunikáció.

Mit nevezünk asszertív kommunikációnak?

Több kutatás is rávilágított már a kommunikáció fontosságára.  A GVI felmérésből az is kiderült, hogy a vállalatok 42%-a a munkaerőhiány visszaszorítására szükségesnek látja a  vezető és beosztott közötti viszony javítását. Többek között a hasonló problémák orvosolására is nagyszerű megoldás az asszertív kommunikáció elsajátítása. Az asszertivitás lényege, hogy magabiztosan képesek vagyunk érvényesíteni akaratunkat úgy, hogy azzal nem nyomjuk el a másikat, nem sértjük meg az érdekeit, és a felek erőszakmentesen, mindannyian nyertesen kerülnek ki a konfliktusból. Az asszertív kommunikáció elsajátításával nemcsak konfliktusaink során, de a mindennapi életben is könnyebben érvényesülhetünk. 

5 jel, hogy ideje elsajátítanunk a módszert

  1. Annak ellenére, hogy jó szakembernek tart környezetünk, valamilyen oknál fogva nem léptetnek minket elő. 
  2. Ha megdicsérnek, önbizalom hiányában nehezen hisszük el a pozitív visszajelzést. 
  3. Nem tudjuk érvényesíteni az akaratunkat, és úgy érezzük, hogy mások meggyőzőbbek nálunk.
  4. Kerüljük a személyes találkozókat, az e-mailt vagy telefont preferáljuk helyette. 
  5. Nem vagy nagyon nehezen tudunk nemet mondani lelkiismeret-furdalás nélkül, emiatt úgy érezzük néha, hogy kihasználnak, és visszaélnek segítőkészségünkkel. 

5 ok, hogy miért éri meg asszertív kommunikációra váltani

  1. Az asszertív kommunikáció gyakorlásával és elsajátításával nem hátrálunk ki a húzós munkahelyi szituációk alól. Fejlődik problémamegoldó-képességünk és szociálisan hatékonyabbak leszünk, ezáltal pedig több energiánk marad és időnk szabadul fel. 
  2. Ki tudunk állni véleményünk mellett anélkül, hogy megbántanánk a másik felet, ezáltal javulnak munkahelyi kapcsolataink és növekszik önbizalmunk. Munkáltatónk szemében egy olyan alkalmazkodásra kész munkavállaló leszünk, aki a harmóniára törekszik. Mindezt úgy, hogy megadjuk a tiszteletet a másik félnek, amit ugyanúgy el is várunk tőle.  
  3. Mind a munkahelyünkön, mind a magánéletünkben kiegyensúlyozottabbak, magabiztosabbak és összeszedettebbek leszünk, csökken a stressz-szintünk és növekszik a másokba vetett bizalmunk. 
  4. Azáltal, hogy asszertíven viselkedünk, önelfogadásunk mellett javul önértékelésünk, és a mások felé kinyilvánított tiszteletünk is erősödik. Ezáltal pozitívabb lesz környezetünk rólunk alkotott képe és megítélése, ami nemcsak a tisztelet kinyilvánításának köszönhető, hanem személyiségünk stabilitásának is. Amellett pedig, hogy teret adunk a másik félnek, elkerülhetjük, hogy agresszív vagy passzív védekezési módszerre váltson. Érzi, hogy van választási lehetősége, fontosak az ő érdekei is. Kollégáink és munkáltatónk pedig pozitív képet kap arról, hogy milyen nagyszerű csapatjátékosok vagyunk, tiszta véleményekkel és célokkal. 
  5. Önérvényesítés helyett a munka hatékonyságát tartjuk szem előtt azáltal, hogy saját igazunk hajszolása helyett az optimális megoldásra törekszünk. Ezt munkáltatónk is észreveszi, így komolyabban vesznek, mi is és kapcsolataink is kiszámíthatóbbá válnak. 

Meggyőztük? Akkor tartson velünk cikksorozatunk második részében is, ahol tippeket és módszereket mutatunk majd, hogy könnyedén elsajátíthassa az asszertív kommunikációt! 

Ha pedig munkahelyet váltana, nézzen körbe ajánlataink között.

nézze meg friss állásainkat