közösségi élet a virtuális térben.

A személyes kontaktusok mellőzése a következő időszakban mindannyiunk számára kihívást jelenthet, de a kapcsolattartásra, közös élmények szerzésére számos online lehetőség áll rendelkezésünkre most is.

A távolságtartásból (social distancing) származó nehézségeinek átvészelésében segítségünkre lehet a tudat, hogy nem vagyunk egyedül ebben a helyzetben: nem csak ismerőseink, családunk és barátaink, de a világ nagy része tapasztal hasonló limitációkat a mindennapi életében. Így bár fizikailag távolságot kell tartanunk, máris van egy közös élményünk, amely segíthet empatizálni másokkal. 

Itt az alkalom, hogy az amúgy megkérdőjelezhető mennyiségű képernyőidőnket kikapcsolódás céljából is tudatosan és hasznosan töltsük el a közösségi média, kommunikációs szoftverek, online olvasnivalók és egyéb tartalmak fogyasztásakor - természetesen mentális egészségünkre tekintettel mértéktartóan. Ebben az időszakban bizonyos korábban csak személyesen látogatható kulturális programok is elérhetőek lesznek virtuálisan, amelyekkel szintén színesíthetjük a hétköznapjainkat. 

Tekintsünk a mostani periódusra lehetőségként kreativitásunk fejlesztésére, kapcsolataink virtuális építésére és annak végiggondolására, hogy milyen szerepet szánunk a közösségi médiának, internetes tartalomfogyasztásnak a mindennapjainkban a jelenlegi helyzetben és attól függetlenül is.

a távolságtartás fejlesztheti kreativitásunkat.

A fizikai távolság szükségessége ösztönzőleg hathat az eddig is rendelkezésünkre álló virtuális technológiák alaposabb megismerésére és kihasználására. Érdemes végiggondolni, hogy a társas együttléttel kapcsolatban mi hiányzik nekünk, mire és egyáltalán milyen mennyiségben van igényünk, és ennek megfelelően alkalmazni a különböző felületeket és keresni az online programlehetőségeket. Vannak, akik közös étkezéseket, kávézást tartanak meg videóhívás formájában, mások játszanak, főznek, mozognak vagy egyszerűen csak hosszabb beszélgetéseket folytatnak, mint a megszokott telefonjaik. Gondoljuk végig, hogy számunkra mi járul hozzá a kiegyensúlyozottabb hétköznapokhoz és a magunkra szánt időről se feledkezzünk meg! Egy ilyen időszak lehetőség az elmélyülésre, önreflexióra és az amúgy természetesnek vett, hétköznapi dolgok értékelésére is.

Mindezek mellett most talán még fontosabb, hogy a pozitív hozzáállás mellett örömteli élmények és események is színesítsék a napjainkat, amelyeket tudatosan betervezhetünk. Otthonunk lehetőségeit végiggondolva változatosabbá tehetjük a napjainkat, hiszen egy szórakoztatónak szánt program is monotonná válhat, ha folyton azzal foglalkozunk. Átgondolva és átértékelve a jelenlegi helyzetet, több időnk lehet a kapcsolataink virtuális építésére, fenntartására távolabbi vagy régi ismerősökkel is, akiket az egyébként sűrű hétköznapok feladatai, kötelezettségei mellett esetleg kevésbé aktívan kerestünk. Izgalmas kreatív kihívás lehet egy munkahelyi siker, szülinap, évforduló vagy családi alkalom virtuális és otthoni megünneplése is, a szokásos programok helyett tervezhetünk valamilyen személyesebb, meghittebb gesztussal, ami ugyanúgy élmény lesz az ünneplők számára.

mérsékeljük a képernyő előtt töltött időt.

Az online kapcsolattartás hasznos lehet a személyes közösségi élmények pótlásában, kiegészítésében, de ezt sem célszerű túlzásba vinni. Fontos, hogy a munka miatt amúgy is a számítógép előtt töltött idő mellett ezt ne érezzük kötelező jellegű feladatnak - ezzel ugyanúgy túlvállalhatjuk magunkat, mint az átlagos időszakok halmozott programjaival. Ha alkalmanként inkább csendes elvonulásra van szükségünk vagy minőségi, offline programokra a velünk együttlakó családtagjainkal, társunkkal, erre is különítsünk el időt - ennek az átmeneti időszaknak pont ezeknek a kereteknek a tudatos kialakítása lehet az egyik pozitív kihozatala, amelyre később is kiemelt figyelmet fordíthatunk.

Amennyiben van olyan családtagunk, ismerősünk, akinek fontos lenne támaszt nyújtanunk egy közösségileg izoláltabb időszakban, viszont ő nincs jelen az online térben vagy technikailag korlátozottabbak a lehetőségei, próbáljuk a számára elérhető csatornákat alkalmazni. Sokat jelenthet ilyenkor egy rendszeres telefon is - akár előre megbeszélt időben -, amire számíthat, illetve az olyan személyes gesztusok, amivel tudatjuk, hogy gondolunk rá és még ha egyedül is van akár a lakásban, mégis együtt vagyunk vele ebben a helyzetben, számíthat ránk.

ötletek a virtuális kapcsolattartásra.

Ha mértéktartás mellett az online csatornák lehetőségeit minél inkább szeretnénk kihasználni, érdemes figyelemmel kísérnünk a jelenlegi helyzetre reagáló tartalmakat és szolgáltatásokat. A chatüzeneteken és videóhíváson túl is rengeteg lehetőségünk van élőben, akár ismerőseinkkel közösen “részt venni” virtuális programokon: az online koncertek, e-könyvek tárháza, elérhetővé tett filmarchívumok, színházi előadások és múzeumok online tárlatvezetése csak néhány opció a kikapcsolódásra. A Szépművészeti Múzeum, Magyar Nemzeti Múzeum mellett rengeteg külföldi intézmény is megnyitotta online tárlatát, köztük a British Museum Londonban, az amszterdami Van Gogh Museum és a Guggenheim Museum New Yorkban. 

A közös étkezés, teadélután is remek közös online program lehet a kollégákkal, családdal és a barátokkal, amellyel alkalommá tehetünk egy rendszeres napi teendőt. Emellett pedig élőben is megnézhetünk főzést, sütést oktató videókat ismert emberektől vagy barátaink közvetítésében - akár az étel elkészítése nélkül -, a több otthon töltött idő sokakat ösztönöz új képességek elsajátítására a konyhában. Az egyéb területek, szakmai képzések online oktatóanyagait is feldolgozhatjuk közösen, illetve a most induló webes tanfolyamokra is jelentkezhetünk ismerőseinkkel. Érdemes lehet továbbá együtt megpróbálni különböző otthon is végezhető, kockázatmentes mozgásformák elsajátítását (vagy akár egymást tanítani), a rendszeres online edzésekhez csatlakozhatunk közösen is. 

Korábban önállóan végzett tevékenységeinket többszereplős programmá tehetjük: egy jó sorozatot vagy filmet egy időben elindítva is megnézhetünk, utána pedig megoszthatjuk gondolatainkat, véleményünket egymással. Erre szintén kiváló lehetőség egy online könyvklub létrehozása, ahol hetente beszélhetünk kötetlenül egy feldolgozott témáról vagy gyerekek esetében egy zenés, mesés foglalkozásba való becsatlakozás, amelyből szintén sokféle elérhető a Facebookon például - a lokációtól való fizikai távolság ezúttal nem akadály, bármelyik programot megnézhetjük.

A kapcsolattartást színesítendő felnőttként is érdemes a játék, játékosság motívumát bevinni a hétköznapjainkba - a jelenlegi helyzettől függetlenül is, de most még inkább. Kikapcsolódhatunk fejlesztő, intellektuális feladványok segítségével (kvízek, műveltségi vetélkedők - a korábbi pubkvízekből jelenleg élő online közvetítés is elérhető) vagy egyszerű, szórakoztató játékokkal, a lényeg, hogy egy új élményt vigyünk a napjainkba, amely segít gondolatainkat elterelni egy időre egyéb feladatainkról és megőrizni lelki egyensúlyunkat egy megváltozott életvitelben is.

a virtuális időtöltés kockázatai.

A közösségi média mint csatorna használata eleve kockázatot jelent a hangulatunk alakulása kapcsán, hiszen rengeteg féle tartalommal találjuk szemben magunkat. A jelenlegi helyzetben a negatív érzeteket keltő információk nagy valószínűséggel elég jelentős százalékot tesznek ki a minket elérő posztok között, ezért érdemes odafigyelnünk, hogy a megfelelő tájékozódás mellett mennyi időt szánunk az ezekkel való foglalkozásra, feldolgozásra. Fontos, hogy ha jelentős időt töltünk online, a komoly témák mellett kreatív és inspiráló tartalmakkal is találkozzunk, hétköznapi kommunikációnknak a pozitív üzenetek is részei legyenek. Igyekezzünk hiteles forrásokból tájékozódni és a környezetünkben élő gyermekek tartalomfogyasztására is fokozottan figyeljünk oda - ez a jelenlegi egészségügyi helyzettől függetlenül is kiemelt szempont.

Az inspirálónak szánt tartalmakkal kapcsolatban is fontos a mértéktartás és a fenntartásokkal fogyasztás: azért, mert mi nem plusz edzéssel, szebbnél szebb gourmet fogások elkészítésével vagy az összes szekrényünk rendszerezésével töltjük az időt, attól még foglalkozhatunk kevésbé látványos, de hasznos dolgokkal, amelyről nem készül dokumentáció. A munkával töltött hétköznapok, gyerekkel való foglalkozás mellett nem feltétlenül fér bele akármilyen hobbi. Természetesen megfelelő stílusban és mértékkel az ilyen tartalmak is remek ötletek forrásai lehetnek és a közös otthoni élmények távolról is összehozhatnak minket, de mindenki a saját tempójában és gondolkodásmódja szerint éli meg az otthon töltött heteket, a saját eszközeinek és kötelezettségeinek megfelelően tud alkalmazkodni a helyzethet. A lényeg egy számunkra működő rendszer kiépítése!

 

tudjon meg még több érdekességet a munka világáról a Randstad karrieroldalon!