Folytathatjuk a karrierünket a megkezdett területen, vagy ideje újratervezni mindent, és egy teljesen új irányba terelni a fejlődésünket? Találja ki élete következő fejezetét képesség-audittal, a soft és a hard skillek bemutatásával!

mikor gondolkodjunk el komolyabban a karrierváltáson?
Ha fáraszt minket a rutin, és már nem találunk kihívást a napi feladataink megoldásában. Még aggasztóbb jel, amikor irigykedni kezdünk más iparágakban dolgozó ismerőseink karrierjére.

Alison Elissa Cardy, a Learnvest szakértője szerint az utóbbi érzés a legjobb indikátor arra, hogy ideje váltanunk. Ilyen helyzetben érdemes racionálisan átgondolnunk a helyzetet, és alkotóelemekre bontani a munkafolyamatainkat, hogy megértsük, miért nem tesznek minket boldoggá a szakmai feladataink, és vajon miért fordul a figyelmünk más területek felé. A karrierváltás nem olyan ritka jelenség, mint gondolnánk: a Deloitte 2017-es Millennial kutatása szerint a fiatalabb dolgozók 38 %-a nagyjából két éven belül szeretne karriert váltani, további 7% pedig azt fontolgatja, hogy hamarosan távozik a jelenlegi pozíciójából.

képesség-audit: soft és hard skillek
A képességeink a legmeggyőzőbb érvek amellett, hogy felvegyenek minket egy új területre, és ott karriert építsünk. Ezért a képességeink felmérése fontosabb, mint valaha, mert ezeket a szükségleteinkkel összhangba hozva kijelölhetjük a reális, megvalósítható céljainkat.

Készítsen egy önfelmérést, más szóval képesség-auditot: vizsgálja meg az erősségeit és a gyengeségeit, mert ezek megmutatják azt a szakmai irányvonalat, amelyet 2020-ban érdemes lesz követnie. A CV-ben írjunk le, az interjún pedig bátran beszéljünk arról, ha proaktívak vagyunk, imádunk csapatban dolgozni, vagy ha korábban tökélyre fejlesztettük a tárgyalási technikánkat. Legalább ekkora előny lehet, ha megemlítjük, hogy igyekszünk mindig pozitívan állni a feladatainkhoz, és a konfliktuskezelésben is jártasak vagyunk.

Persze nem elég, ha az önéletrajz csak arról szól, hogy kiválóan kommunikálunk, rugalmasak és kreatív problémamegoldók vagyunk! Az úgynevezett hard skillek érdeklik majd igazán a leendő vezetőinket egy új iparágban. Hard skill például a szakmai tudásunk, a képesítésünk, de hard skill egy középszintű angol nyelvtudás, vagy valamelyik programozói nyelv ismerete is.

extra képességek: Alkalmazkodás, kapcsolódás és azonosulás
Keressen inspirációt és egy igazi mentort! Figyeljen jobban a vezetői teljesítményére, akiktől ellesheti azokat a karriertitkokat, amikkel elérték a céljaikat. Minél szélesebb rétegből érdemes mintákat meríteni: nézze meg a munkahelyén dolgozó, az ismeretségi/baráti körében lévő vezetőket, és tanuljon tőlük! Legyen kezdeményező: kérdezze őket a karrierjük legnagyobb sikereiről és kudarcairól, mert ezekből a példákból lehet a legtöbbet tanulni.

Óriási szemléleti ugrást jelenthet, ha beleéljük magunkat egy olyan szakember szerepébe, aki sikeres a kiválasztott iparágban. Vizsgáljuk meg a gondolkodását, a karrierjét, és ebből is ötleteket meríthetünk ahhoz, hogy könnyebben arassunk sikert a kiszemelt iparágban.

Az alkalmazkodóképességünkben szintén hihetetlen erő rejlik. Mindenki hallott már az IQ-ról (az értelmi intelligenciáról), az EQ-ról (az érzelmi intelligenciáról), az AQ-t (adaptability quotient-et, azaz „alkalmazkodási képességet”) viszont jóval kevesebben ismerik. A kutatások megállapították, hogy ezzel tudunk alkalmazkodni az életünkben felbukkanó valamennyi váratlan fordulathoz. Minél leleményesebben reagálunk az új szakmai kihívásokra, annál könnyebben érhetjük el a céljainkat. Ha ráérzünk arra, hogy miért tudunk maximumot adni egy bizonyos munkában, másban pedig miért nem, akkor máris közelebb kerültünk az AQ fejlesztéséhez.

2020-ban fejlesszünk magunkban minél több olyan képességet, melyek segítenek abban, hogy a karrierünk következő szintjére lépjünk!

092.jpg
092.jpg