Bemutatjuk, milyenek lesznek a jövő munkahelyei és szakmái, sőt azt is, milyen képességek birtokában őrizhetjük meg a versenyképességünket ebben a dinamikusan változó környezetben.

a jövő állásaira szociális és érzelmi alapú felvételi lesz?
SEL, azaz közösségi és érzelmi képességek (Social and Emotional Learning).

A jövőkutatás szakértői szerint ez a mozaikszó lesz a belépő a jövő munkahelyeire. A SEL egy számos képességet felölelő tulajdonsághalmaz, amelyben helyet kapnak az érvényesüléshez szükséges alapképességek (tudományos, pénzügyi és kulturális ismeretek). A komolyabb munkák azonban ezen túlmenően olyan képességeket is igényelnek majd, amelyek a komplex kihívások megoldásához szükségesek (kreatív gondolkodás, problémamegoldás).

Legalább ennyire lényeges adottság lesz a jövő munkahelyein az együttműködési hajlam, a kognitív rugalmasság, a kíváncsiság, az alkalmazkodás és a kezdeményezőkészség. Egy ilyen széles képességspektrum alapján akár az is elképzelhető, hogy a jövő állásaira már nem is HR-esek és fejvadászok interjúztatnak majd minket, hanem fejvadász robotok, akik szociális és emocionális tesztekkel választják ki közülünk a legmegfelelőbb jelöltet.

nem is kell majd munkába járnunk?
A jelenlegi munkavállalók 50%-a a kutatások szerint arra készül, hogy a közeljövőben okos irodában vállalhat munkát, a megkérdezettek másik csoportja azonban merészebb prognózist fogalmazott meg.

Szerintük a jövő munkahelyére valószínűleg be sem járunk majd személyesen, mert a technológia követhetetlen ütemű fejlődése miatt feleslegessé válik a munkáltató és a dolgozók személyes találkozása, hiszen könnyen előfordulhat, hogy néhány éven belül mindent online intézünk majd.

robotfőnökök és veszélybe kerülő szakmák
2018 végére a becslések szerint már több millió ember munkáját felügyelhetik robotok, és nagyjából 3 millió ember munkahelyi teljesítményét értékelhetik az intelligens gépek – mintha az emberek főnökei lennének. Még aggasztóbb jóslat, hogy 2020-ra akár 5 millió munkahellyel kevesebb lehet az automatizáció, a robotok és a mesterséges intelligencia előretörése miatt. A gépek korábban csak a fizikai munkakörökre jelentettek veszélyt, ám hamarosan eljöhet az az idő, mikor már az irodai dolgozók is félteni kezdhetik az állásukat a robotok miatt. A gyártással, összeszereléssel foglalkozó ágazatok dolgozói és az építés, a kitermelési területek képviselői szintén bajba kerülhetnek a robotok miatt.

Persze vannak olyan szakmák, amelyeket nagyon nehezen lehet újragondolni és automatizálni. Ilyenek például az oktatásra és kreativitásra fókuszáló területek, ezért a tanároknak, újságíróknak és reklámszakembereknek egyelőre még nem kell amiatt aggódniuk, hogy robotokra cserélik őket.

Izgalmas évek várnak a jelenlegi általános iskolásokra, mert a kétharmaduk (a közel 65%-uk) várhatóan olyan munkakörben fog elhelyezkedni, amelyek még jelenleg nem is léteznek. Az iskoláknak ma még ismeretlen technológiák profi használatára és az ezekből fakadó problémák megoldására kell felkészítenie a fiatalokat.

Valójában az állandó változásra való felkészülés készségét kell elsajátítani mindenkinek, aki érvényesülni szeretne a jövő munkaerőpiacán.

az összpontosítási tanácsadótól a memóriasebészig
Vajon milyen szakmák alakulhatnak ki a közeli jövőben?

A következő nagy tudományos áttörés a neurológiai úton irányítható művégtagok fejlesztése lehet, amihez 3D nyomtatással állítanák elő a húst és a bőrt. Ilyen módszerrel szerveket is lehetne tervezni, ami megalapozhatja a szerv és testrészkészítő szakmát. A sci-fik érdekes felvetése sem tűnik majd lehetetlennek, miszerint egy jó memóriasebésszel megszabadulhatunk a rossz emlékeinktől.

A Facebook, a Twitter és az Instagram aranykorában ismerős jelenség, hogy egyszerre kismillió posztra, üzenetre és értesítésre kell koncentrálnunk. Ebben segít majd nekünk az összpontosítási szakember, mert a jövőkutatók szerint a technológiai fejlődés szédítő gyorsulásával még durvább koncentrációs krízisekre készülhetünk.

Egyelőre rejtély, hogy pontosan milyenek lesznek a jövő munkahelyei és szakmái, de egy biztos: minél jobban fejlesztjük a képességeinket, annál nagyobb sikerrel dolgozhatunk az izgalmas és most még sci-fibe illő állásokban.