Ki gondolta volna egy évtizede, hogy az internetnek köszönhetően akár egy másik szakmát is megtanulhatunk? Valószínűleg nem sokan, mégis ma már a weben keresztül “beülhetünk” egyetemi előadásokra, játékosan elsajátíthatunk idegen nyelveket és profi szintre fejleszthetjük hobbijainkat.


A Randstad Workmonitor 2016 első negyedéves kutatásából kiderült, hogy a magyar munkavállalók többsége pozitívan áll a digitalizációhoz, lehetőséget látnak benne, ugyanakkor úgy gondolják, elsősorban a 45-54 évesek, hogy csak továbbképzéssel tudnak lépést tartani a fejlődéssel. Szerencsére a digitalizáció nemcsak a munka világában nyit meg új kapukat, de a továbbképzésekre is remek terepet kínál.

Miért érdemes továbbképezni magunkat? 

A munkaerőhiány Európa többi részéhez hasonlóan nálunk is nagy problémát jelent, ugyanakkor ezzel párhuzamosan a munkanélküliség is jelen van. Ezt a kettősséget részben a digitalizáció gerjeszti: egyrészt az automatizáció számos munkatípust kivált, míg az új technológiák kezelésére, alkalmazására még nincsenek meg a megfelelő szakemberek, ami szakképzettségi hiányt (skill gapet) okoz. 

Ráadásul nemcsak a tudás megszerzése, de frissen tartása is kihívást jelent, hiszen egy olyan korban élünk, amikor életünk meghatározó digitális eszközei (pl.: telefon, tablet, laptop), információ- és hírszerzési lehetőségei (pl.: közösségi média, applikációk) percről percre frissülnek, átalakulnak az innovációnak köszönhetően. Így ahhoz, hogy versenyképesek maradjunk a munkaerőpiacon, fontos, hogy elsajátítsuk a digitális világhoz kapcsolódó technikai készségeket. 

Lifelong learning

A lifelong learning már régről jól ismert fogalom, és továbbra is fontos szerepet tölt be, azonban a tanulás módja, folyamata átalakulóban van. A munkavállalók ma már egy olyan azonnali (Plug&Play) tanulási felületet igényelnek, ahol betekintést nyerhetnek a tananyag kisebb szeleteibe is. Ennek eredményeként ma már értékes információt sajátíthatunk el online beszélgetések, összeállított tartalmak, élő vagy akár virtuális csoportos összejövetelek alkalmával, mely bármely korosztály számára könnyedén elérhető.

Hogyan lehetséges? 

Számos online képzőközpont (Khan Academy, Coursera, Udemy) hirdet mind ingyenes, mind fizetős kurzusokat. Ezenfelül nyúlhatunk a fixen ingyenes blogokhoz vagy videós tartalmakhoz (YouTube, Vimeo) is. Ugyan az élet bármely területén alkalmazhatjuk az oktatóoldalokon látottakat és hallottakat, de szakmai tudást is jócskán felszedhetünk magunkra, ha nyomon követjük a legfrissebb tartalmakat ezeken a site-okon. Ha elfoglaltabb időszakot élünk, és nem szeretnénk az összes érzékszervünket egyszerre lekötni, tökéletes megoldást nyújtanak a podcastok, melyeket akár vezetés, akár sportolás közben is meghallgathatunk.

Tanulás munka közben

Számos munkahely támogatja dolgozói önfejlesztését, ráadásul ennek motivációs ereje is van: a munkavállalóknak fontos érezniük, hogy dedikálhatnak bizonyos időt készségeik finomítására a heti munkaidőből. Elő lépésként a legfontosabb pont a tanulás beiktatása a napi vagy heti munkarutinba. A zökkenőmentes tanulási folyamat érdekében vázoljuk fel magunknak a tananyagot, és szabjunk ki a hetünkben egy bizonyos idősávot, amikor csak arra koncentrálunk. A végén természetesen érdemes tesztelni magunkat, hogy még jobban elmélyüljön a szerzett tudás.


Ön már elsajátított egy új területet, és úgy érzi, ideje új kihívások után néznie?

nézze meg friss állásajánlatainkat