Technológia, automatizálás, a megszokottal való szakítás. A munkahelyek gyorsan változnak, és néhány iparág bizony nehezen birkózik meg ezzel. Új foglalkozások jelennek meg látszólag a semmiből, míg mások felismerhetetlenné alakulnak át. A technológia integrációja a mai munkakörülmények között elkerülhetetlen – de a kérdés az, hogyan legyünk bizonyosak abban, hogy a képességeink megfelelőek ahhoz, hogy a jövőben is jó munkaerőnek számítsunk? Íme öt módszer, hogyan alkalmazkodjunk sikeresen a munkahely változásaihoz:

ne küzdjünk ellene – legyünk részesei

Ha újítás jön a szakmába, főleg olyasmi, amelyik a mi területünket különösen érinti, nem szabad elkerülni. Ismerjük meg! Legyünk egyek vele. Majd mutassuk be mi a cégnek: legyünk a rendszer szakértői, képezzük ki mi a kollégákat! Így a cég jövőbeli irányának fontos részei leszünk, és ha bármi gond van, minket fognak kérdezni.

tartsuk frissen technológiai tudásunk (vagy szerezzünk újakat)

Lehetünk tapasztalt kódolók, vagy olyanok, akik picit lemaradva érzik magukat, mindig próbáljuk meg bővíteni tudásunkat. Szerencsére ma már rengeteg ingyenes lehetőség van arra, hogy az ember újat tanuljon. Iratkozzon fel egy bevezető weboldal-dizájn kurzusra a FutureLearn-ön vagy ismételje át közösségi médiás tudását az Alison.com-on!

legyen tudása „szélesebb”

Hogyan tudjuk magunkat fontosabbá tenni? Milyen feladatokkal lehetünk az üzlet más területeinek is részesei? Vagy fordítva: hogyan szűkítsük szerepünket és legyünk adott téma szakértői a cégnél? Ennek persze megvannak a maga hátulütői, hiszen még a végén beskatulyázzuk magunkat. De ha úgy érezzük, hogy ezzel a tudással a cég felbecsülhetetlen értékű tagjai leszünk, menjünk rá keményen, legyünk a téma gurui.

olvassunk blogokat

Egy blog olvasása nagyszerű módszer arra, hogyan legyünk mindig képben választott területünk legújabb híreivel egy olyan korban, mikor rengeteg kommunikációs csatornát kell figyelni, hogy tisztában legyünk a világ eseményeivel. Míg a konferenciák és továbbképzések anyagai maradiak és elavultak lehetnek (főleg olyan szakmákban, amelyek gyors technikai fejlődéssel dolgoznak), addig a blogok folyamatosan frissülnek. Listázzuk ki magunknak szektorunk top blogjait, olyanokat, amelyek rendszeresen publikálnak, majd kérjünk jelzést akárhányszor csak megírják szakmánk legújabb híreit.

szeressünk tanulni

Fontos, hogy gyorsan, akár futtában is tudjunk tanulni. A modernkori profinak komplex, kreatív ötleteket kell átlátnia rendkívül gyorsan. Érdemes ehhez olyan hobbit választani a munkán kívül, ami segít abban, hogy lépést tartsunk a világgal. Még ha nem is kapcsolódik munkánkhoz, tanuljunk valami újat. A cél az, hogy sokszínűek legyünk, mindig valami újat tanulva a változó környezettől. Soha nem tudhatjuk előre, hogy mikor, mire lesz szükségünk.