Tudta, hogy a Bureau of Labor Statistics szerint az ötéves tapasztalattal rendelkező munkavállalók évente átlagosan 15 nap fizetett szabadságot kapnak? Ez így igaz. Ezt az értékes időt általában szeretteinkkel/családunkkal töltjük, új helyeket és dolgokat fedezünk fel vagy egyszerűen csak pihenésre fordítjuk. Jól megérdemelt pihenés ez a rengeteg munkáért cserébe, de fontos, hogy ha szabadságra megyünk, mindent rendben hagyjunk hátra munkahelyünkön. Annak érdekében, hogy megbizonyosodjunk róla, készen állunk az utazásra, kövessük az alábbi praktikus listát.

A menedzser értesítése.

A legjobban akkor járunk el, ha minél hamarabb értesítjük szakmai vezetőnket a tervezett szabadságunk időpontjáról. Egy hónap általában elegendő idő a felkészüléshez. Két hét viszont már túl kevés lehet ahhoz, hogy a csapatunk minden tagja előkészüljön, és megtervezze a feladatok elosztását a szabadságunk idejére.

Helyettes kijelölése.

A helyettes kiválasztásának felelőssége nem kell, hogy csak minket terheljen, kérjünk segítséget a vezetőnktől, hogy közösen találjuk ki a legjobb megoldást! Néhány vállalat (a munka jellegétől is függően)  alkalmi munkatársakat vesz fel a szabadságolások idejére, míg mások átadják a szabadságon lévő munkatársak sürgős feladatait az éppen dolgozó kollégáknak. Bármelyik megoldás mellett döntsön is munkáltatónk, mindent meg kell tennünk azért, hogy minél könnyebben menjen az átállás, főként ha hosszabb szabadságot tervezünk. Ha nincs lehetőségünk arra, hogy személyesen adjuk át feladatainkat, érdemes segédanyagot készítenünk a távollétünkben felmerülő feladatokhoz.

Automatikus email beállítása távollétünk idejére. 

Amikor visszatérünk egy hosszú, kellemes, pihentető vakációról, ugye nem szeretnénk, hogy az e-mail fiókunktele legyen számonkérő levelekkel az olyan ügyfelektől, kollégáktól, akik nem tudtak kapcsolatba lépni velünk az elmúlt egy-két hétben?  Éppen ezért fontos, hogy ne felejtsünk el beállítani egy automatikus e-mailt a távollétünk idejére. Ez mindenképp tartalmazza például, hogy a távollétünkben ki helyettesít minket, és mikortól leszünk ismét elérhetőek. Fontos, hogy a helyettesünk kontaktadatait is beleírjuk az e-mailbe, illetve mindenképp tájékoztassuk az illetőt a csapatunkban, hogy kellően felkészülhessen. 

Ha ezekről gondoskodunk a szabadságunk előtt, akkor nyugodt szívvel indulhatunk útnak. Jöhet a jól megérdemelt pihenés, kellemes feltöltődést kívánunk!

Jelenlegi pozíciójában már egy hosszabb nyaralás alatt sem tud kikapcsolódni? Ez figyelmeztető jel lehet, hogy ideje a váltásnak.

 

nézze meg friss állásainkat