Megtervezni, hogy milyen irányba haladjon tovább a karriere, nagyon izgalmas feladat. Fontos azonban, hogy mielőtt döntést hoz, alaposan és a reálisan gondolja át a helyzetét.  Ha most végzett az egyetemen / főiskolán, nyilvánvalóan más szempontokat kell figyelembe vennie, mint annak, aki már évek óta dolgozik. Mielőtt fűnek-fának elkezdené küldözgetni az önéletrajzát, üljön le, vegyen egy mély levegőt, és gondolja végig, milyen munkakör lenne az Ön számára a legmegfelelőbb, illetve merre szeretne jelenlegi munkahelyéről / munkaköréből továbblépni.

Pályakezdők

Ha most diplomázott, valószínűleg még nincs elég munkatapasztalata ahhoz, hogy pontosan meg tudja mondani, milyen munkakör érdekelné igazán. Biztosan vannak azonban olyan barátai, ismerősei, családtagjai, akik már hosszabb ideje dolgoznak, és felvilágosítást tudnak Önnek adni egy-egy iparággal, pozícióval kapcsolatban. Személyzeti tanácsadó cégek is tudnak segíteni Önnek a döntésben, sőt, sokszor szerveznek ún. assessment centert (értékelő központ), ahol különböző cégekről és álláslehetőségekről hasznos információkat tud szerezni.

Miután már részletesebb képet kapott arról, milyen lehetőségek közül választhat, át kell gondolnia azt is, hogy milyen munkakör lenne az Ön számára legmegfelelőbb. Olyan pozícióra küldje el a jelentkezését, amiről úgy érzi, összhangban van a személyiségével, képességeivel, és ahol hasznosítani tudja eddigi tanulmányait, tapasztalatait. Mindenekelőtt legyen realista, ne tegye magasra a mércét, legyen lelkes, ambiciózus és motivált, de ne értékelje túl magát.

Ha eldöntötte, milyen területen haladna tovább, és talált az elképzeléseinek megfelelő álláslehetőséget, a következő lépés az önéletrajza elkészítése (lásd a "Hogyan írjunk önéletrajzot" menüpont alatt). Kezében a tökéletes önéletrajzzal már csak annyi a teendője, hogy jelentkezzen a kiválasztott hirdetés(ek)re. Ha több helyre is elküldi a pályázati anyagát, nem árt, ha emlékszik a pozíció pontos nevére és leírására (elmenti / kinyomtatja a hirdetések szövegét), így biztosan tud majd válaszolni olyan egyszerű kérdésekre, mint pl. "Miért jelentkezett erre a pozícióra?".

 

Munkahelyet váltók

Néhány éves munkatapasztalattal valószínűleg már tisztán látja karriercéljait. Fontos, hogy mindig tanuljon a korábbi tapasztalataiból, gondolja végig a sikereit és kudarcait, hogy tudja, pontosan mivel szeretne foglalkozni, és mit szeretne elérni a következő munkahelyén. Priorizálja feltételeit és céljait. Válassza ki azokat, amelyekhez mindenképpen ragaszkodik, és döntse el, melyek azok, amikről esetlegesen le tudna mondani. Ezután már sokkal konkrétabban meg tudja határozni, mit szeretne elérni a változtatással. Bár a váltáshoz szükséges döntés meghozatalában nagy szerepet játszanak azok az okok, amely miatt szeretne otthagyni a munkahelyét, az önéletrajzában ezeket ne említse meg! Inkább azokat a készségeit és elért eredményeit hangsúlyozza, amelyeket a megpályázott munkakörben is hasznosítani tud!

Érdemes a következő szabályokat állandóan szem előtt tartania: 

  • Mindig nyilatkozzon pozitívan korábbi munkatapasztalatairól és munkahelye(i)ről!
  • Az önéletrajza ne legyen hosszabb két oldalnál!
  • Valamint sose felejtse el, attól, hogy már elért valamit a munka világában, még ugyanolyan fontos az információgyűjtés és céljai meghatározása, mint egy pályakezdőnél!