hogyan lehet hatékonyabb az otthoni munkavégzés szülőként?

 

Az utóbbi időszakban sokaknak kellett alkalmazkodni egy olyan új helyzethez, amelyben a munka és a családi élet még szorosabban összefonódik mind az időbeosztásunkat, mind a fizikai terünket érintve. Összegyűjtöttünk pár ötletet,  amelyeket érdemes lehet kipróbálni a vissza-visszatérő nehézségek áthidalására.

A munka és magánélet összehangolása szülőként alapesetben is komoly kihívásokat rejt, a jelenlegi egészségügyi helyzet pedig - amelyből kifolyólag sokan úgy próbálnak otthonról dolgozni, hogy alkalmanként a gyerekek felügyelete, oktatásának támogatása is rájuk hárul - a nehézségek egy új szintjét jelenti. Nem meglepő, ha az átállás és a motiváció hosszú távú fenntartása nem zökkenőmentes! 

Produktívnak lenni úgy, hogy közben a gyermekek figyelmét is lekötjük, nem feltétlenül egyszerű és magától értetődő feladat - működő rendszereink mellett új módszerekre lehet szükség, így fontos, hogy türelmünket, megértésünket és kreativitásunkat is bevessük, ha a helyzet indokolja. Ez mindenkitől fokozott alkalmazkodást igényel: a gyerekeknek meg kellett szokniuk, hogy a nap jelentős részében nem élvezhetik szüleik teljes figyelmét, még ha fizikailag elérhetőnek tűnnek is, szülőként pedig meg kellett próbálnunk a szervezés, kommunikáció és otthoni logisztika mestereivé válnunk. 

A különböző életkornak megfelelő érdeklődés, figyelemszint, otthonléttel járó folyamatos háztartási teendők és adott esetben iskolai kötelezettségek teljesítése természetesen extra kihívást jelent a hétköznapokban - különösen egyedülálló szülőként. Emellett viszont ne feledkezzünk meg a helyzet lehetséges pozitívumairól sem: több időt tölthetünk együtt, új rendszereket építhetünk a mindennapokba és a gyerekeink is betekintést nyerhetnek a munka világába - az ezzel járó kötelezettségeinkbe és feladatainkba is. Továbbra se féljünk tanácsot kérni, rengeteg szülő van hozzánk hasonló helyzetben, segíthet a tudat, hogy nem vagyunk egyedül.

Természetesen minden gyerek és minden család más, de érdemes lehet kipróbálni egy-egy ötletet az alábbiak közül a nehézségek áthidalására, ha korábbi tapasztalataink alapján még érdemes lenne fejleszteni a rendszereinken. Ha valamilyen újítás beválik, ezt később is megtarthatjuk a családi szokásaink között!

ötletek szülőknek az otthoni munkavégzés támogatására. 

  • Az egyik legfontosabb tényező az attitűdünk a jelenlegi helyzetben: ha csökkenteni tudjuk a felesleges stresszt, meg tudjuk őrizni a humorérzékünket és elfogadjuk, hogy ez az időszak alkalmazkodást és kitartást igényel, már egy lépéssel előrébb járhatunk a körülményekhez képest pozitív hozzáállás elérésében. A rendszereink nem feltétlenül tökéletesek vagy ideálisak, a lényeg, hogy úgy tudjunk megfelelő színvonalon teljesíteni munkahelyünkön, hogy közben családunk harmonikus együttlétére is figyelmet tudunk fordítani.

  • Az eddigi jól működő, rutinfeladatok közül megtarthatjuk a lakásban is megoldható tevékenységeket (például pizsamából való átöltözés akár otthoni szabadidőruházatba, közös reggeli, esetleg játék, meseolvasás reggel). Az utazási idő megspórolásával lehetőségünk nyílik rohanás nélkül, a nap elején is minőségi időt tölteni együtt, akár tornával, jógával kezdeni, illetve későbbre is betehetünk mozgásszüneteket a nap folyamán.
  • A következetesség mellett nagy segítségünkre lehet a kialakított rendszerek átláthatóvá tétele, életkornak megfelelő átadása. Készíthetünk részletes időbeosztást magunknak és a gyerekeknek is, amelyben feltüntetjük a különböző feladatok összehangolását, sorrendjét. A megértést, emlékezést segítendő vizualizálhatjuk játékosan a rendszert: egy hűtőre vagy falra rögzített nagyobb kartonon vagy papíron rajzokkal, időkeretekkel jelölhetjük, hogy hol tartunk a nap feladatai között. Az aktuális tevékenységet jelezhetjük az idősáv feltüntetésévél - remek lehetőség lehet ez az óra megtanítására a megfelelő korú gyerekek esetében - vagy egy zsinórra is felfűzhetünk egy gombot például a táblán, amit a nap során az idősáv szerint mozgatunk. A játékosság, játék motívumának behozása a hétköznapi rutinjaink közé fontos tényező az esetleges monotonitás vagy kötelességérzet oldásában.

  • Fontos, hogy a feladatok összehangolása kapcsán őszinték legyünk, nem csak a velünk egy háztartásban élőkkel, hanem munkáltatónkkal, felettesünkkel és kollégáinkkal is, amennyiben ez segíthet a helyzet megoldásában és nem veszélyezteti az állásunkat. Ne állítsunk magunknak hamis elvárásokat, beszéljük meg, hogy kit hogyan érint a jelenlegi helyzet, illetve a változó időszakok és találjunk ki egy közös megoldást! Ha munkahelyünkön már korábban is tapasztaltuk a toleráns hozzáállást, nyitottságot a munkavállalók helyzetének megkönnyítésére, szóba jöhet a csökkentett óraszámok lehetősége, illetve rugalmasan végezhető munka esetében a reggeli és esti munkavégzés is (gyerekek ébredése előtt vagy alvása közben). 

  • Érdemes lehet minden reggel készítenünk egy listát a fejünkben vagy akár papíron az aznapi feladatainkról és ezek fontosságáról. A kötelező feladatok élvezzenek prioritást, és ne aggódjunk feleslegesen a halasztható házimunkák miatt. Amennyiben nap közben még alvást igényelnek a gyerekek, használjuk ki ezt az időt a koncentrációt igénylő meetingekre, telefonok intézésére. Idősebb gyerekek esetében is tarthatunk minden nap egy csendes órát például, amikor elmagyarázzuk a kicsiknek, hogy a felügyeletünk mellett, de önállóan kell elfoglalniuk magukat egy csendes tevékenységgel.

  • Egy állandó munkaállomás kialakításával nyugodtabb környezetet biztosíthatunk a munkának. Ha két szülő is jelen van a háztartásban, akkor pár órás vagy akár reggeli-délutáni-esti “műszakokban” egymást is válthatjuk a gyerekek felügyelete során. Ha semmiképp nem tudjuk kizárni a környező hangokat hívásaink, meetingjeink során, kikapcsolhatjuk a mikrofonunkat telefonáláskor vagy a videóhívás alatt addig, ameddig nem kell felszólalnunk. Illetve az is lehet megoldás, hogy előre tájékoztatjuk a másik felet az esetleges megzavaró tényezőkről.

  • A csend igényét jelezhetjük valamilyen hangjelzéssel vagy erre kijelölt tárggyal az asztalunkon, de akár egy feltűnő plüssállattal is - egy váratlan telefon vagy meeting esetén is alkalmazhatjuk a módszert. A lényeg, hogy egyértelműsítsük számukra a jelzés jelentését és működését. Magabiztosabbá tehet minket, ha van B tervünk is: közbejöhet egy fontos feladat, amihez nyugalomra van szükségünk, így tartsunk talonban egy olyan ötletet a gyerekek lefoglalására, amiről biztosan tudjuk, hogy működik! Ha több gyerek is van a háztartásban, koruktól függően egy-egy helyzetben bevonhatjuk a nagyobbakat a kisebbek felügyeletébe, természetesen a mi szupervíziónk alatt.

  • Megpróbálhatunk olyan produktív környezetet létrehozni, amelyben mindenki a feladataira koncentrál: gyermekünket is az asztalhoz ültethetjük  és adhatunk neki is a korának megfelelő “munkát”, kreatív feladatot, amely által ő is bevonva érezheti magát a felnőttek világába. Rajzolhat családfát, kincskereső térképet, barátokat, játszóteret, “rendelhetünk” tőle építőjátékból létrehozott állatkertet, várost vagy bármilyen olyan projektet, ami hosszabb időn át leköti és akár van egy összefüggő íve, tematikája a napok során, mint ahogy a munkánkra is jellemző a kontinuitás.

  • Érdemes figyelemmel kísérni a kreatív és oktató jellegű online tartalmakat, applikációkat is ebben az időszakban, számos új lehetőség adódott a jelenlegi helyzetre reagálva (online zenés foglalkozások, meseolvasás, torna). Természetesen fontos, hogy a képernyő előtt töltött időt mértéktartóan jelöljük ki, de a barátokkal, családdal történő videóhívások vagy közös játék is segít a gyerekek lefoglalásában, a közösség élményéhez is hozzájárulhat, illetve megértetheti velük, hogy mindenkinek alkalmazkodnia kell a jelenlegi helyzethez. Ha esetleg kicsit engedékenyebbek is vagyunk az időkeretekkel, igyekezzünk megértetni velük, hogy ez a jelenlegi helyzetre tekintettel van így és ez csak egy átmeneti jellemző.

A mindennapi feladatok mellett tartsuk fejben, hogy magunkra is időt kell szánnunk és nincs abban semmi meglepő, ha egy új helyzethez való hosszan tartó alkalmazkodás kihívást jelent számunkra. A nehézségek mellett próbáljunk úgy gondolni erre az időszakra mint lehetőségre a csapatmunka fejlesztésére, amely akár toleránsabbá és együttműködőbbé is teheti a családunkat. A limitációkra kreatív ötletekkel válaszolhatunk, amely olyan közös programokat, időtöltést is jelenthet, amelyek fölött lehet, hogy elsiklanánk a mostaninál mozgalmasabb hétköznapok során. 


tudjon meg még több érdekességet a munka világáról a Randstad karrieroldalon!