az egészséges iroda 6 titka.

A folyamatos mozgás, a sportos és egészségtudatos kihívások összekovácsolják a csapatot, és így még a munka is jobban pörög!

Összegyűjtöttük azokat a praktikákat, amelyekkel a kollégák lelkesebben vetik bele magukat a mozgás és az egészséges táplálkozás világába.

bicikli és gerincjóga

Sokan már a munkahelyre érkezés előtt tekeréssel indítják a napot, és biciklire pattanva közelítik meg az irodájukat. A kerékpározás kiváló átmozgató edzés az egész testnek, és nagyon jót tesz a szív- és az érrendszer egészségének, emellett acélosabbá teszi az izmainkat és az immunrendszerünket, illetve stresszoldó hatása is van. A jó példa sok esetben ragályos, így könnyen lehet, hogy hamarosan nemcsak egy-két munkatársunk választja majd ezt a közlekedési módszert, hanem egyre többen érkeznek két keréken a munkahelyre, és a biciklizés egyfajta trenddé válik az irodában.

A 8 órás (vagy még hosszabb) irodai munkának azonban egy idő után óhatatlanul gerinc- váll és hátfájás lesz a következménye. Rengeteget segít, ha heti egy alkalommal eljön az irodába egy gerincjóga oktató, aki olyan ászanákat (jógapózokat) tanít meg nekünk, amelyek elsajátítása a lehető legjobb, ami a gerincünkkel történhet. A közös jógázás összehozza a csapatot. Keressünk egy nagy tárgyalót, ideális esetben egy hatalmas termet, ahol kényelmesen elférünk, és hangolódjunk el a relaxációra, a speciális nyújtásokra és a kitekert pózokra!

Vannak nehezen kivitelezhető ászanák, és a közös megpróbáltatásokat mosolyogva, együttes edzéssel legyőzve egy sokkal összetartóbb csapat tér majd vissza az irodába, mint amelyik belevágott a gerincjógás kihívásba!

legyen az egészséges életmód a vállalati kultúra része

Egyre több cégnél alakítanak ki egy belső csoportot, amelybe rendszeresen töltenek fel az egészséges táplálkozással kapcsolatos tartalmakat. Itt megoszthatunk fitness ötelteket, egészséges recepteket, akár stresszkezelési módszereket is.

Szintén nagyszerű ötlet, ha hetente egyszer gyümölcsnapot tart a csapat. A kollégák összegyűjtenek egy meghatározott összeget, amelyből málnát, epret, barackot vagy más finomságokat vesznek, és aznap közösen fogyasztják el mindezt.

A kezdeményezés még tovább fejleszthető, ha van a konyhában egy tájékoztató a munkahelyünk környékén található vegetáriánus vagy vegán éttermekről.

step challenge, edzés selfie, céges focicsapat

Remek megoldás lehet, ha sajátos belső kihívást szervezünk a munkatársainknak. Ki tudja a legtöbb lépést megtenni az irodában dolgozók közül? Manapság már egyre több embernek van lépésszámlálója, ezért bármikor megszervezhetünk egy step challenge-et! Akár egy ösztönző jutalmat is kitalálhatunk a heti eredményhirdetésre, de ez lehetőleg ne csoki vagy más édesség legyen, hanem inkább egy egészséges vacsora, vagy egy konditerembérlet.

Sok munkahelyen egy órás az ebédidő, mégis kevesen élnek ennek teljes kihasználásával. Mások egészen egyedi módon használják ki a fennmaradó időt: elmennek egy kis edzésre az ebéd előtt. Még izgalmasabb a történet, ha egy edzés selfie-versenyt találunk ki, és a legjobb képek beküldője nyer ajándékot.

Magyarországon a labdarúgás a legkedveltebb csapatsport, ezért könnyen összehozhatunk egy csapatot az irodában, amihez férfiak és nők egyaránt csatlakozhatnak. Ezek persze nem komoly téttel bíró meccsek lesznek, de alkalmasak arra, hogy heti 1-2 órányi élménnyel ajándékozza meg a kollégákat, akik még napok múlva is mosolyogva emlegetik majd a látványos cseleket és a parádés gólokat. Csak bérelni kell hetente egy termet az iroda közelében, és összegyűjteni pár lelkes focistát. A kezdeményezés hosszú távú eredménye nemcsak az, hogy együtt töltünk pár önfeledt órát a kollégáinkkal a pályán, hanem az is, hogy akár a többi cég közötti versenyre is kiállíthatunk egy csapatot az aranylábú munkatársak közül.

Szeretne még többet megtudni a munka világából? Olvassa el a Randstad karriertippjeit!

megnézem
címkék Karrier

kapcsolódó cikkek

a szabadúszás kockázatai

a szabadúszás kockázatai

A szabadúszói lét egyre népszerűbbé válik, ám ennek is megvannak a saját kockázatai. A posztunkban összegyűjtöttük ezeket, hogy előre fel tudj rájuk készülni!