Élvezi a munkáját, és jól érzi magát a munkahelyén? Vagy mindennap tortúra leülni az asztalához, és folytatni a hánykolódást a szervezetlen feladatok tengerén, miközben azon aggódik, mikor érkezik a főnöke, hogy ismét alaposan letolja teljesen váratlanul? Ha az utóbbi igaz önre, akkor még nem találta meg a tökéletes munkahelyet, és jó lenne új állás után néznie!

Inspiráló vezető, előre rögzített munkahelyi szabályok és pontos célok – ez az a „szentháromság”, ami meghatározza, hogy ön egy jó munkahelyen dolgozik, vagy egy kaotikus cégnél szenved, egy hatalmaskodó főnök alkalmazottjaként, kiszámíthatatlan körülmények között.

milyen vezetővel dolgozik?

Szerencsés helyzetben van, ha nem egy parancsolgató és agresszívan számon kérő főnöke van, hanem egy igazi vezetője, aki derűs személyiségével, ösztönző szavakkal és állandó inspirációval kihozza önből a maximális teljesítményt. Klisének hangzik, mégis igaz: a vezető legfontosabb munkaeszköze a saját személyisége. Minél nyitottabb és megbízhatóbb, annál jobban tudja motiválni az embereit, akiket nem az alkalmazottainak, hanem a társainak tekint.

A jó vezető rendszeresen ad visszajelzést az ön munkavégzéséről, így pontosan tudni fogja, min kell változtatni, amikor egy feladat rosszul sikerül, de dicséretet is kap, ha kiemelkedően jól old meg egy projektet. Ideje új munkahely után néznie, ha soha nem kap egy jó szót a vezetőjétől, viszont napi vagy heti szinten kapja az agresszív letolást, a legkisebb hiba esetében is. Ezzel a vezető nem az ön fejlődését támogatja, csak a saját hozzá nem értéséről ad tanúbizonyságot, ahogy hatalmát fitogtatja, és a saját felelősségét hárítja.

Egy hatalmaskodó, zsarnoki főnök elnyom és kikészít, egy igazi vezető viszont jó hangulatot teremt, és a legjobb tulajdonságokat ébreszti fel önben. Ne gondolja, hogy gyengeség egy rossz főnök miatt felállni és új munkahelyet keresni: a destruktív munkakapcsolat hosszú távon is rombolja a karrierjét, szakmai tudását, önbizalmát. Fogadja el, ha lépni kell!

vannak szilárd szabályok?

Egy cég akkor működik olajozottan, ha mindenki pontosan tudja, mi a feladata, és a csapat összes tagja gondosan követi a munkahelyi szabályokat. Senki sem szeretne olyan munkahelyen dolgozni, ahol nem lehet tudni, melyik feladatot miért kell megcsinálnia, és a határidőkkel, a folyamatokkal sincs tisztában senki. Szabályok nélkül nem lehet megvalósítani a kitűzött célokat, mert ezek adják meg a kereteket ahhoz, hogy a munkatársak a lehető legtöbbet hozzák ki magukból.

Tisztán átlátható, világos és a munkahelyi közösség által elfogadott folyamatok – ezek különböztetik meg a jól működő vállalatokat a rosszul vezetett cégektől, ahol minden véletlenszerűen alakul, és nincsenek jól rögzítve az alkalmazottak feladatkörei.

Persze nem kell mindent túlszabályozni, mert az gátolhatja a motivációt és a munkahelyi kreativitás kibontakozását, de az alapelvekkel kapcsolatban érdemes dűlőre jutni a csapatokban, hogy minden a maga ütemében haladjon.

kialakultak a közös célok?

Kötődik a munkahelyéhez? Akkor szinte biztos, hogy vannak olyan hosszú távú céljai, amelyek egybeesnek a vállalat vezetőségének a céljaival. A tökéletes munkahelyen ugyanis a felső vezetésnek annyira komoly és vonzó céljai vannak, hogy ön is követni akarja őket a megvalósítás felé vezető úton!

De mennyire tud azonosulni a vállalat céljaival? Ez az a vízválasztó kérdés, ami meghatározza, hogy csak úgy dolgozgat a cégnél, és félszemmel már az állásportálokat böngészi, vagy teljes meggyőződéssel a magáévá tette a vállalat elképzeléseit, és a vezetőséggel összhangban építi a jövő alapjait. Mert akkor tudja tolni a cég szekerét, ha az egyéni céljai és a vállalat érdekei nem mondanak ellent egymásnak.

Ismét csak azt tudjuk javasolni, hogy legyen tudatos és erős: ha nem tetszik, milyen irányba mennek a dolgok, ha igazságtalannak érzi a dolgok alakulását, akkor beszéljen a vezetőivel, a főnökével, és ha nem találnak megnyugtató megoldást, érdemes új munkahelyet keresni, mielőtt a kiégés fenyegető réme feltűnne a horizonton.

ha most nem az Ön számára tökéletes munkahelyen van, találja meg az igazit: