a munkahelyi mindfulness száműzi a stresszt

Úgy érezzük, még akkor sem oldanánk meg minden munkahelyi feladatot, ha a nap 48 órából állna, és még hazafelé is az irodai teendőkön pörög az agyunk? Az állandó stressz figyelemzavarhoz és számos betegséghez vezet, a szorongás és a multitasking ráadásul gátolja bennünk a kreativitást és a másokkal való kooperációt.

A munkahelyi kiegyensúlyozottság eléréséhez ismerjük meg a mindfulness-t, amellyel lelassulhatunk, és jobban beoszthatjuk az energiáinkat!

a stressz gyilkos iramra kapcsolja az életünket

A 21. század a figyelemvesztés pokla: a munkahelyünkön egyszerre 3-4 (vagy még több) ügyre kell koncentrálnunk, közben pedig csörög a telefonunk, és számolatlanul jönnek az e-mailek. Ráadásul a szakemberek szerint ez a fókuszálási zavar azt eredményezi, hogy nem tudunk jelen lenni a jelenben, mert a figyelmünk iszonyatos tempóban ugrál, ami nemcsak a hatékonyság, hanem a mentális egészségünk rovására is mehet. És ami a legrosszabb: ilyen állapotban nemcsak a munkában teljesítünk rosszabbul, de az életünket sem tudjuk élvezni igazán!

A dolgok szédítő felgyorsítása az élet minden területén stresszt okoz. Az állandó feszültség a maximumra pörgeti az agyműködésünket, és a munkafolyamatokat is, de idővel elveszítjük a lelkesedésünket, a jelenlétünket, és minden monotonná válik. Az agyunk az evolúciós megközelítés szerint kétféle üzemmódban működik, a fight or run jegyében. Vagy elmenekül a problémák elől, vagy felveszi velük a küzdelmet, ez utóbbi magasabb adrenalinszintet, vérnyomást és pulzust jelent.

A stressz az őskorban azért jött létre, hogy az élettani folyamatok felgyorsításával igazi túlélővé tegyen minket, azonban manapság a munkahelyi környezetben is ezek a „feszült rutinok” lépnek életbe, ami nagyon károsak az egészségünkre ilyen gyakorisággal. A felfokozott szorongás olyan állapotra hangol minket, amelyben nem tudunk jól dolgozni, és folyamatosan veszítünk a mentális és érzelmi energiáinkból, innentől pedig már csak idő kérdése, hogy kiégjünk a napi rutinban. A modern kutatásokból kiderült, hogy súlyos stresszállapotban az egekbe emelkedik testünk kortizolszintje, és ez a stresszhormon káros hatással van az egészségünkre.

Ezen a tempón lassít a mindfulness, ami a tudatos jelenlétről szól. A mindfulness gyakorlása során a figyelmünket tudatosan a jelenre irányítjuk, és minden korábbinál nagyobb nyitottság és kíváncsiság jellemez minket. A következő mindfulness praktikákkal csökkenthetjük a munkahelyi stresszt!

így lazítsuk az elménket a munkahelyen!

A mindfulness-gyakorlatokban elmélyülők a tapasztalatok szerint nyugodtabbak és vidámabbak. Mélyebben és pihentetőbben alszanak, emellett csökken a vérnyomásuk szisztolés és diasztolés értéke, a vérükben lévő kortizol stresszhormon mennyiségével együtt. A mindfulness fejleszti az összpontosítást, a memóriánkat, tehát a teljesítményünk egészére pozitívan hat.

Legyen egy lazító rituálénk, amit reggel már akkor gyakorlunk, mielőtt megérkeznénk a munkahelyünkre (a legfrissítőbb ötlet egy dinamikus reggeli futás, amellyel nemcsak az elménket, hanem a testünket is ellazítjuk az ébredés után). Vagy tartsunk minden reggel egy 10-15 perces meditációt, amellyel ellazítjuk az elménket, és ezután mosolyogva, megkönnyebbülve léphetünk be egy új nap küzdelmeibe a munkahelyünkön. Egy ilyen rituáléhoz az is nagyszerű lesz, ha az első kávé és tea kortyolása közben minden figyelmünket az adott pillanatnak szenteljük, és csak arra összpontosítunk, kizárva a figyelmünket elterelő ingerek tömegét – beleértve nem csak a céges, de a saját telefonunk értesítéseit is.

Sokszor úgy érezhetjük, hogy teljesen a maguk alá temetnek minket a munkahelyi feladatok, ám ezen a szemléletünk formálásával is változtathatunk. Mielőtt leülnénk az asztalunkhoz a munkahelyen, gondoljuk át a lehető legtisztábban és világosabban, mik a személyes és munkahelyi céljaink az adott napon. Amint kialakultak ezek a keretek, már elkezdhetünk azon tűnődni, hogyan lehetne ezeket a terveket a lehető leggördülékenyebb módon megvalósítani. A feladatok tömege sem fog felőrölni minket, mert a mindfulnessnek erre is van megoldása. A befejezett feladatok után mindig lassítsunk a tempón, és legyünk jelen a pillanatban, mielőtt továbblépnénk a következő nagy kihíváshoz. Az is segíthet az ellazulásban, ha tudatosan követjük a légzésünket néhány percig.

Rengeteget jelent, ha nem csak elkapkodjuk a dolgokat, hanem mindig átéljük azt, amit csinálunk. Erre tökéletes alkalom az ebéd, amikor evés közben megfigyelhetjük az étel színét, illatát és zamatát, de még a textúrájának is figyelmet szentelhetünk, hogy teljes legyen az élmény! A tudatossággal az is együtt jár, hogy észrevesszük, milyen hatásoktól, milyen környezetben kalandozik el a figyelmünk, és ezek kizárásával egyre ügyesebben tudjuk majd megőrizni a koncentrációnkat.

Meg kell adni a módját a nap lezárásának is!  Ideje véget vetni annak, hogy még otthon is a feladatokon rágódjunk. Keressük meg magunkban azokat az erőforrásokat és titkos tartalékokat, amelyek segítették a fölénk tornyosuló nehézségek, a legkeményebb szakmai feladatok megoldását. Ha megtaláltuk és tudatosítottuk ezeket a képességeinket, akkor sokkal nyugodtabban, magabiztosabban vághatunk neki minden munkanapnak, és az élet más kihívásainak is. Alakítsunk ki egy esti szokást, ami pozitív irányba tereli a gondolatainkat, például tűnődjünk azon, melyek voltak azok a sikeres eredmények a mögöttünk álló munkanapon, amelyek büszkeséggel töltenek el minket.

tudjon meg még több érdekességet a munka világáról! Olvassa a Randstad karrierportált!

megnézem
címkék Karrier