A legtöbbünknek - ha nem is leírva, de legalább fejben - létezik egy folyamatosan bővülő lista régóta kitűzött, de soha meg nem valósított céljainkról. Kutatási eredmények szerint az emberek 92 százaléka nem tudja megvalósítani az újévre kitűzött céljait. Ez persze távolról sem nem jelenti azt, hogy abba kell hagynunk a próbálkozást. Ha ezúttal egy olyan nagy célt tűzött ki, mint például egy új állás megszerzése, adunk néhány hasznos tippet, ami segíthet, hogy elérje azt.

1. Döntsük el, mit szeretnénk pontosan

Ez igencsak magától értetődőnek tűnhet, de fontos átgondolnunk, hogy az adott célt biztosan mi akarjuk-e, vagy valaki más erőlteti ránk. Ha például egy másik állásra vágyunk, de nem vagyunk biztosak abban, merre tovább, álljunk meg egy pillanatra, és gondoljuk végig, mi hoz minket lázba, milyen terület motiváló számunkra, hova szeretnénk eljutni. 

2. Kezdjük kicsiben

Az egyik legfontosabb lépés, hogy a nagy végcélunkat (mint például az álommunkahely megtalálása) kisebb elemekre bontsuk. Ezek a nagy céljaink elsőre távolinak és elérhetetlennek tűnhetnek, ezért mindenképp érdemes elérhető, kisebb célokat megfogalmaznunk, amik elvezetnek majd a végcélunk felé. 

3. Konkretizáljuk a céljainkat

Konkretizáljuk a prioritásainkat, majd tervezzük be a napjainkba, akár az ebédidőt vagy egy edzést. Például ha egy új készség elsajátítása az egyik kisebb célunk, keressünk egy annak megfelelő webináriumot minden csütörtök estére. 

4. Beszéljünk céljainkról másoknak is

Számoljunk be másoknak is céljainkról és eredményeinkről! Ha beszélünk róla, később nagy eséllyel szóba kerül majd, több bátorítást kaphatunk, és többen megkérdezhetik, hogy állunk célkitűzéseinkkel. Ez mindig újabb erőt adhat a folytatáshoz.

5. Mérjük eredményeinket

Előre fogalmazzuk meg, hogyan lesznek mérhetőek eredményeink. Határozzuk meg saját mérőszámainkat, például hány cikket olvastunk el vagy hallgattunk meg a blogon/podcaston, amire feliratkoztunk? Hány webináriumon vettünk részt? stb. Készíthetünk akár listát az elsajátított új készségekről, tanult fogalmakról. 

6. Ragaszkodjunk hozzá

Mindenki csak a sikerekről szeret beszélni, ezért nehezen látjuk a színfalak mögött húzódó hosszú, kemény munkát, és azt, hogy a siker mindig áldozatokat kíván. Fontos, hogy minden körülmények között ragaszkodjunk célkitűzéseinkhez. Emellett találjunk ki magunknak kisebb jutalmakat a céljaink elérése kapcsán, és ünnepeljük meg kisebb sikereinket is. 


Fontos, hogy ha elakadunk, vegyük körül magunkat támogató emberekkel, akik átsegítenek ezeken a nehezebb időszakokon. 

Készen áll, hogy megszerezze álmai állását?

nézzen körül friss állásaink közt