Ha a HR szakmát választjuk napjainkban, fel kell készülnünk arra, hogy nem lesz egyszerű dolgunk ebben a gyorsan változó és egyre komplexebb munkakörnyezetben. Az örökké elégedetlen munkavállalók kezelésétől az üres helyek betöltésén át a dolgozók elkötelezettségének növeléséig a HR szakembereknek számos különböző kihívással kell megküzdenie nap mint nap. Ezek mellett a kihívások mellett nem meglepő, hogy a HR területen dolgozók között igencsak elterjedt a "burnout", azaz a kiégés fogalma.


A legfontosabb, hogy felismerjük a jeleket, mielőtt az irányítás kicsúszik a kezeink közül. Álljunk meg egy pillanatra, és tegyük fel ezeket a kérdéseket:

- Mindig fáradtnak, kimerültnek és levertnek érzi magát?

- Elvesztette a motivációját a munkában és a magánéletben egyaránt?

- Gyakran érzi magát szétszórtnak? Nem tud koncentrálni?

- Jelentkeztek mostanában egészségügyi problémák Önnél?

- Hullámzó a munkahelyi teljesítménye?


Ha ezekből magunkra ismerünk, akkor itt az ideje, hogy a többi munkavállaló jóléte helyett egy kicsit magunkra koncentráljunk. A Randstad szakemberei összegyűjtöttek 5 egyszerű javaslatot, amellyel megakadályozhatjuk a kiégést: 

1. Változtassunk a mindennapi rutinon.

Az elavult belső folyamatok és a berögözött rossz módszerek alkalmazása gyakran vezethet kiégéshez. Próbáljunk a munkafolyamatok javítását célzó intézkedéseket hozni, például osszuk le újra a feladatokat, próbáljunk eszközt találni bizonyos folyamatok automatizálására vagy ha szükséges, fordítsunk energiát továbbképzésekre, csapatépítésre. Dolgozzuk át a napi rutinunkat is, hogy megszabaduljunk a monoton, folyamatosan ismétlődő, unalmas feladatainktól. 

2. Az alvás csodákra képes.

Lehet, hogy ez közhelyesnek tűnik, de az alvás mennyisége és minősége nagyon nagy hatást gyakorol a napunk alakulására, a legtöbb felnőtt számára ugyanakkor nehézséget okoz a megvalósítása. A kialvatlanság növeli a stressz-szintet, ami hosszú távon kiégéshez vezethet. Habár sok a szoros határidő és magasak az elvárások, ne feledjük, pihenni mindig van idő. Ha szabadságot nem is tudunk épp kivenni, legalább a napi 7-8 óra alvásról gondoskodjunk.

3. Növeljük a kisebb szünetek számát munka közben.

Az nyilvánvaló, hogy egy hosszabb szabadság jó hatással van a mentális egészségünkre, az azonban kevésbé ismert tény, hogy egy hosszú munkanap folyamán milyen sokat számít egy-egy rövidke szünet. A legjobb, ha óránként felkelünk, kinyújtóztatjuk a lábunkat, és szívunk egy kis friss levegőt. Ez nemcsak a testünknek tesz jót, de felfrissíti az agyunkat, és csökkenti a stresszhormonokat is. Emellett kreatív módokat is kitalálhatunk a stressz levezetésére és egy kis szünet beiktatására, mint például egy ebéd a csapattal, vagy egy "kötelező" csapat szieszta.

4. Állítsunk fel határokat.

Sok HR szakember küzd azzal, hogy megtalálja a megfelelő egyensúlyt a vállalat és a munkavállalók érdekei között. Ráadásul a dolgozók először a HR-est keresik fel problémáikkal. Habár ez egy szükséges folyamat a munka során, gyakran vezet a stressz növekedéséhez. Ebben a szituációban fontos, hogy emlékezzünk rá, bármilyen dühöt vagy frusztrációt tapasztalunk a munkavállalóknál, ez nem a mi hibánk, próbáljuk meg nem magunkra venni. Próbáljunk létrehozni magunk köré egy képzeletbeli búrát, ami megvéd minket mások szorongásától és problémáinak súlyától. Így sokkal professzionálisabban segíthetünk a probléma megoldásában amellett, hogy megőrizzük saját energiánkat és lelki békénket.

5. Amikor munka után hazamegyünk, tényleg hagyjuk bent a munkát.

Tudjuk, hogy nehéz kizárni a magánéletünkből a munkát, főleg a mai digitalizálódó világunkban. De azzal, ha hazavisszük a munkahelyi frusztrációnkat és stresszt, egyenes út vezet a kiégés felé. Törekednünk kell arra, hogy a családi együttlétet ne csorbítsák a munkahelyi problémák, és az otthon a nyugalom és pihenés színtere maradhasson. Ha csapatunknak, főnökünknek más a munka/életritmusa, beszéljük meg velük, hogy mikor nem várható el, hogy elérhetőek legyünk. Ezekben a munkamentes időszakokban csináljunk programokat akár barátokkal, akár a családunkkal, de jót tehet egy kis sport vagy egyéb kikapcsolódás is. A legfontosabb, hogy lazítsunk, pihenjünk. 


Ismerjük be, a HR egy nagyon izgalmas, kihívásokkal teli szakma, ahol mindig szükség van a megújulásra és a motiváció megtartására. Ne szégyelljük, ha néha nehéznek találjuk, vagy úgy érezzük, hogy elindultunk a kiégés sötét medre felé. A legfontosabb, hogy időben felismerjük, és tegyünk a helyzetünk javításáért. Kiemelkedően fontos szerepet töltünk be a vállalat életében, így elengedhetetlen, hogy gondoskodjunk saját jólétünkről is. 

 Úgy érzi, váltania kellene ahhoz, hogy elkerülje a kiégést?

nézze meg hr állásainkat