milyen CNC gépkezelőként dolgozni?

A CNC gépkezelő a fémfeldolgozó iparban dolgozik, gépalkatrészeket gyárt számítógépes numerikus vezérlésű gépek segítségével. A CNC gépkezelő irányítja a CNC gépeket és marókat, és számítógépes programozási készségeket alkalmaz az alkatrészprototípusok megmunkálásához és befejezéséhez. A CNC gépkezelők kulcsfontosságú tagjai bármely ipari mérnöki csapatnak. A munka jellege miatt a CNC gépkezelők szigorú képzésen vesznek részt, hogy pontosan működtessék gépeiket, és fenntartsák a szükséges magas minőségi normákat.

mit csinál egy CNC gépkezelő?

A CNC gépkezelő CNC gépeken dolgozik, vág, formáz és véglegesít gépalkatrész prototípusokat. Ezek lehetnek autóalkatrészek, fémeszközök és hardver eszközök is. Emellett időről időre minőségellenőrzéseket is végrehajtanak, és jelentik a problémákat az CNC programozóknak a szükséges gépállítások elvégzéséhez. Általában a CNC gépkezelők gyári környezetben dolgoznak, és a munkaköri feladataik a karrierjük fokától függően eltérnek.

Bár a CNC gépkezelők általában a fémiparban dolgoznak, szaktudásuk különböző iparágakban használható: például egy CNC gépkezelő alkatrészeket gyárt az autóipar, a hardver vagy a lakberendezési ipar számára is.

tekintse meg a legújabb szakmunkás állásajánlatainkat

megnézem
1

CNC gépkezelő átlagos fizetése

Bérkalkulátorunk segítségével megismerheti a fizetési sávokat, hogy mennyit keres egy kezdő, vagy tapasztalt CNC gépkezelő. Mivel az CNC gépkezelők többsége műszakokban dolgozik, egyes munkáltatók magasabb órabéreket kínálnak ezekért a túlórákért. A munkakör magában foglalja olyan gépek működtetését, amelyek súlyos sérüléseket okozhatnak, ezért a legtöbb cég magán-egészségbiztosítást és életbiztosítási programokat is kínál a kompenzációs csomag részeként.

szeretné tudni, mennyit keres egy CNC gépkezelő? nézze meg bérkalkulátorunkban!

bérkalkulátor

hogyan kereshet többet CNC gépkezelőként?

Egy CNC gépkezelő fizetése számos tényezőtől függ. A releváns munkatapasztalat például meghatározza a kompenzációs csomagot: minimális tapasztalattal kezdő szintű bért kaphat, míg azok a CNC gépkezelők, akiknek komoly tapasztalatuk van az iparágban, magasabb fizetést kaphatnak. A megszerzett végzettségek tovább növelhetik a fizetést: a szakmai készségek megszerzéséhez vagy a konkrét CNC gépek működtetéséhez elvégzett képzés is javítja a kilátásokat. Mivel a CNC gépkezelők műszakokban dolgoznak, a határidők és az extra felelősségek általában extra munkaórát igényelnek. A nettó fizetése a pótlékok miatt magasabb, ha hajlandó túlórázni és a tipikus munkaidőn kívüli időpontokban dolgozni, mint az esték és hétvégék.

2

CNC gépkezelő munkakör típusai

A CNC gépkezelők különböző területekre specializálódhatnak, amikor számítógépes numerikus vezérlésű gépeket kezelnek. Néhány típusuk közé tartozik:

  • CNC programozó: ismeri a számítógépes numerikus vezérlésű programozási nyelveket, és szakértelmét felhasználva előkészíti az utasításokat, amelyeket az CNC gépek olvasnak és végrehajtanak. A feladata magában foglalja az alaprajzok és ábrák tanulmányozását annak érdekében, hogy megértse, hogyan kell egy alkatrészt elkészíteni. Az alaprajzok alapján kiválaszthatja az eszközöket és megírhatja a programokat.
  • CNC gépbeállító operátor: betölti a programot és felkészíti a gépeket a működésre. Kiválasztja és beállítja az eszközöket, teszteli a programot, és biztosítja, hogy minden a tervek szerint működjön.
  • Junior CNC gépkezelő: a “gombnyomogató”. Ez azt jelenti, hogy betölti a nyersanyagokat a gépekbe, majd futtatja azokat az alkatrészek előállításához.
cnc
cnc
3

CNC gépkezelőként dolgozni

A CNC gépkezelőként végzett munka kiváló kiindulópont a karrierhez különböző területeken, különösen a gépészet és az ipari gyártás területén. Olvasson tovább, hogy megtudja, mik a feladatai és milyen a munkakörnyezete egy CNC operátornak.

4

szükséges tanulmányok és készségek

tanulmányok

Ahhoz, hogy CNC gépkezelőként dolgozhasson, szükséges szakmai ismeretek elsajátítása is. Az alábbi képzések egyikét célszerű választani az induláshoz: 

nő és férfi nézi a képernyőt a CNC-gépen
nő és férfi nézi a képernyőt a CNC-gépen

készségek

Az alábbi készségek szükségesek egy CNC gépkezelő számára a munkavégzéshez: 

5

gyakran ismételt kérdések

Összegyűjtöttük a leggyakrabban ismétlődő kérdéseket a CNC gépkezelő munkakörrel kapcsolatban: 

Köszönjük, hogy feliratkozott. Hamarosan küldjük a preferenciáinak megfelelő álláslehetőségeket.