milyen CNC forgácsolóként dolgozni?

A CNC forgácsoló irányítja a forgácsoló esztergagépet annak érdekében, hogy biztosítsa az alkatrészek hengeres formájú precíziós vágását. A forgácsolási művelet a CNC gépekre támaszkodik, amik szabályozzák a forgássebességet, miközben a munkadarabon a felesleges anyagot eltávolítják. A forgácsolási művelet más, mint a marás vagy fúrás műveletei, ahol a szerszámok forgásban vannak, míg a munkadarab mozdulatlan.

Bár a CNC forgácsolók számítógép vezérelt gépekkel dolgoznak, fontos, hogy ismerjék a különböző típusú esztergagépeket, mint például a manuális, félig automatikus és automatikus esztergagépeket. A manuális és félig automatikus esztergagépeknél a szakember pozícionálja és vezeti a vágószerszámot a precíziós vágáshoz. Az automatikus esztergagép csak az első beállítást igényli. Azonban a CNC forgácsoló gépek automatikusan végrehajtják az utasításokat az által kiválasztott programok alapján.

mit csinál egy CNC forgácsoló?

A CNC forgácsolók specifikus feladatai változóak az automatizáltsági szint és a használt gép alapján. Azonban minden esetben a feladata egy munkadarab elkészítése a kívánt forma és méretek szerint. Szakértelemre van szüksége a műszaki rajzok olvasásához a vágási folyamat megkezdéséhez. A vágási műveletek után pedig mérőeszközökkel végez minőségellenőrzést annak érdekében, hogy az fémdarab megfeleljen a vonatkozó tűréselőírásoknak.

tekintse meg a legújabb szakmunkás állásajánlatainkat

megnézem
1

CNC forgácsoló átlagos fizetése

Bérkalkulátorunk segítségével megismerheti a fizetési sávokat, hogy mennyit keres egy kezdő, vagy tapasztalt CNC forgácsoló. Egyes munkáltatók biztosítanak egészség- és életbiztosítási járulékokat, valamint a túlórák vagy további műszakokban való munkavégzés is magasabb bérrel jár. Néhány vállalat éves vagy negyedéves bónuszokat kínál túlórapénzek helyett.

szeretné tudni, mennyit keres egy CNC forgácsoló? nézze meg bérkalkulátorunkban!

bérkalkulátor

hogyan kereshet többet CNC forgácsolóként?

Egy CNC forgácsoló fizetése az iparág, a munkakör terjedelme és a képesítésének függvénye. A legtöbb CNC forgácsoló fémfeldolgozó iparban dolgozik, de műanyag- és építő alapanyag iparban is foglalkoztathatják őket. A munkakör komplexitása befolyásolja a fizetési kilátásokat. Például egy műanyaggal foglalkozó CNC-esztergályosnak minimális felelőssége van a kézműves termékek és műtárgyak gyártásában dolgozókhoz képest. Mivel a kézműves műalkotások előállítása összetett, a kompenzációs csomag is magasabb.

A képzett CNC forgácsolók magasabb fizetést kaphatnak a megszerzett képességek és szakértelem miatt. A képesítéseket tapasztalattal kombinálva tovább növelheti fizetését. 
 

2

CNC forgácsoló munkakör típusai

A CNC forgácsoló munkakörök az alábbi területekre oszthatók: 

  • Junior CNC forgácsoló: ellenőrzi a műszaki rajzokat, és gondoskodik a forgácsolószerszámok használatáról a megmunkálási műveletekben. Ismernie kell az esztergálási műveleteket, beleértve a homlokesztergálást, a kúpos esztergálást és a hengeresztergálást.
  • CNC forgácsoló gépbeállító: konfigurálja a CNC forgácsolókat, és biztosítja, hogy a vágószerszámok megfeleljenek a specifikációknak. Ismernie kell a munkadarabok tulajdonságait, hogy a gépeket precíz és pontos esztergálásra tudja beállítani.
női munkás ipari környezetben
női munkás ipari környezetben
3

CNC forgácsolóként dolgozni

A CNC forgácsolóként való munkavégzéshez szükséges a különböző precíziós eszközök ismerete, valamint műszaki tudást is igényel a munka. Tekintse át a CNC forgácsolók feladatait, munkakörnyezetét és munkaidő-beosztását.

4

szükséges tanulmányok és készségek

tanulmányok

Ahhoz, hogy CNC forgácsolóként dolgozhasson, szükséges szakmai ismeretek elsajátítása is. Az alábbi képzések egyikét célszerű választani az induláshoz: 

ipari környezetben dolgozó férfi
ipari környezetben dolgozó férfi

készségek

Az alábbi készségek szükségesek egy CNC forgácsoló számára a munkavégzéshez: 

5

gyakran ismételt kérdések

Összegyűjtöttük a leggyakrabban ismétlődő kérdéseket a CNC forgácsoló munkakörrel kapcsolatban: 

Köszönjük, hogy feliratkozott. Hamarosan küldjük a preferenciáinak megfelelő álláslehetőségeket.