végtelen számú HR technológiai innováció van a láthatáron – de hol kezdjük?

A modern vállalatok eddig soha nem látott technológiai növekedés és innováció korában működnek. Különösen a HR technológia az, amely minden korábbinál gyorsabban fejlődik, és egyre különbözőbb megoldásokat és eszközöket kínál a munkaerő kezelésére, megtartására és optimalizálására.

 

Az alkalmazottak elemzésétől és a bérjegyzék felhőalapú kezelésétől kezdve a jelentkezőket nyomon követő szoftverekig és a mesterséges intelligenciáig technológiák hosszú sora segítheti a HR-menedzsereket.

Azonban a vállalat számára megfelelő technológia kiválasztása nem feltétlenül tartozik az egyszerű folyamatok közé. Hogyan határozható meg, hogy a vállalat hol profitálhat legtöbbet az innovációból, és mely területen legvalószínűbb a befektetések megtérülése?

Íme, néhány fő lépés, amellyel megkönnyíthető ezeknek a döntések a meghozatala.
Azonosítsa a vállalat sikertelen területeit!
Az új technológiákba való befektetés mellett szóló legnyomósabb érvek egyike az, hogy ott érhető el teljesítményjavulás, ahol arra a legnagyobb szükség van.

Kezdje azzal, hogy meghatározza a vállalat leggyakrabban sikertelenséget okozó pontjait, legyenek azok akár bizonyos csapatok hatékonysága által okozott korlátok, szakemberfejlesztéssel kapcsolatos kérdések vagy a megfelelő jelöltek megtalálásának nehézségei.

Ha már tisztázódott, hogy hol kerülhet sor értékes fejlesztésekre, könnyebben hozhat meg körültekintő, célzott befektetési döntéseket, amelyek egyértelműen megtérülnek majd.

Az Entrepreneur egyik cikkében Jonathan Herrick, az értékesítési és marketing szoftvert gyártó Hatchbuck vállalat társalapítója a következőt mondta: „fontos, hogy csak olyan technológiába fektessünk be, amely kitölt egy űrt vagy üzleti szempontból indokolt.”

Kérdezze meg dolgozóit, hogy mire van szükségük!
A vállalatnál – és különösen a HR csapatban – dolgozó emberek felbecsülhetetlen mértékű rálátással bírnak arra, hol tapasztalható a hatékonyság legnagyobb hiánya, és hol van leginkább szükség új befektetésekre és innovációra.

A vállalat alkalmazottait ösztönözni kell arra, hogy elmondják, szerintük milyen technológiák lennének a leghasznosabbak a vállalat számára, és melyek segíthetnék az ő munkájukat.

Miközben nem biztos, hogy az összes különböző kérés teljesíthető, a visszajelzés rámutathat azokra a területekre, amelyeken a technológiai fejlesztés mindenki szerint előnyös lenne.

Ami a HR és toborzási technológiákat illeti, a „frontvonalban” dolgozóktól érkező visszajelzések segíthetnek a vállalat jövőjét formáló befektetések átgondolásában. Ha a HR csapat tagjai például úgy gondolják, hogy jobban is fel lehetne használni az emberek adatait, akkor ideje új jelentéskészítő és elemző eszközöket beszerezni.

A Crunchr, a Randstad Innovation Fund által támogatott egyik újító vállalat egy olyan platformra mutat példát, amely a munkavállalókat a célzott elemzés és gyakorlatias munkaerő-kezelés által megvalósított fejlődésben segítheti.
Tanuljon mások tapasztalataiból!
A versenyhelyzet tanulmányozása fontos tényező lehet egy vállalat sikerében. Fontos jól ismerni a versenytársakat ahhoz, hogy tudjuk, milyen veszélyt jelentenek a saját vállalatunkra, de azért is, hogy tanuljunk abból, amikor sikereket vagy kudarcokat élnek meg.

Amellett, hogy az alapvető tényezőket, például a kínált termékeket vagy szolgáltatásokat, árazást, piaci helyezkedést és marketingstratégiákat megvizsgálja, próbáljon minél többet megtudni arról is, hogy a többi vállalat milyen technológiai befektetéseket végzett, és ez milyen előnyökkel járt.

Természetesen ezekből mindössze azért vonjon le bármilyen következtetést, hogy azt a saját stratégiájánál tájékozódási szempontként használja. Létfontosságú, hogy a HR technológiai befektetéseket a vállalat saját céljai, kihívásai és szükségletei alapján tervezze meg! Más vállalatok korábbi tapasztalatai semmilyen garanciát nem jelentenek arra nézve, ami az Ön vállalatával a jövőben történhet.

Mindazonáltal sokat profitálhat abból, ha kideríti, hogy bizonyos technológiák mennyire váltak be más vállalatoknál, és hogy ezek az Ön számára is hasznosak lehetnek-e.
Gondolja át, hogyan hat a vállalatra az új technológia!
A HR technológia összetételének jelentős módosítása komoly hatással lehet a vállalat jellegére és működésére. Mielőtt végleges döntést hoz egy befektetésről, ügyeljen arra, hogy a teljes szervezet – a legmagasabb szintű döntéshozóktól a nemrég felvett alkalmazottakig – tudjon az elkövetkező fejlesztésről és ennek jelentőségéről.

Az egyik legkézenfekvőbb példa a mesterséges intelligencia, az innováció egy olyan területe, amely alapjaiban változathatja meg a fő feladatokat, például a szakembertoborzást és a jelöltek szűrését.

Mielőtt ezen a területen jelentős befektetések mellett kötelezné el magát, győződjön meg arról, hogy a munkaerő készen áll a változásokra, és megvalósulnak a szükséges képzések és készségfejlesztések, amelyek révén az alkalmazottak kamatoztathatják szakértelmüket ebben a gyorsan változó világban.

Amennyiben minden egyes potenciális HR technológiai fejlesztést a vállalat és a munkaerő egyedi jellegének kontextusában értékel, a befektetések lehető legjobb megtérülését érheti el, és biztos lehet abban, hogy vállalata készen áll a jövőre.

Ne maradjon le a munkaerőpiac trendjeiről. Olvasson tovább a témában!

tovább olvasok

kapcsolódó cikkek