járjon egy lépéssel előbb.

Kutatásaink során öt kiemelt trendet azonosítottunk 2019-re, amelyekről minden olyan vállalatnak fontos tudnia, ahol az IT meghatározó szerepet tölt be a cég működésében.

1. Bizonyos szakmai kompetenciák még mindig ritkák

Továbbra is nehéz feladat megtalálni a megfelelő munkaerőt olyan niche területeken, mint az IT-biztonság, mesterséges intelligencia és gépi tanulás. A vállalatoknak sokszor nincs arra specializálódott kiválasztási rendszere vagy stratégiája, amivel hatékonyan be tudnák tölteni a szabad pozíciókat. Hasonlóan jelentős kihívás a tehetségek bevonzása a data scientist, cloud specialist és hard coder állásokra – emiatt előtérbe kerültek olyan alternatív megoldások, mint például az állandó belső erőforrások freelancerekkel való bővítése.

2. A kereslet meghaladja a kínálatot

Az informatika korábban meglehetősen zárt iparág volt, ám jelenleg intenzív versenyben van más szektorokkal is. A néhány évvel ezelőtt felbukkanó technológiákat, mint a cloud például, ma már rengeteg cég alkalmazza, és ezeknek a szervezeteknek szüksége van informatikai tehetségekre. Bár minden évben sokan lépnek be az ágazatba, a magasan képzett munkavállalók iránti kereslet egyre inkább meghaladja a kínálatot. Így az IT cégeknek újra kell gondolkodniuk, hogy mit tudnak kínálni a jelölteknek és mivel tudnak kitűnni, ha a legjobb embereket szeretnék bevonzani.

578%20(5).jpg
578%20(5).jpg

3. A soft skillek felértékelődnek

Míg a legjobb szakmai, technikai képességek megszerzésére komoly sztenderdeket alakítottak ki a vállalatok, az utóbbi időben egyre fontosabbá váltak számukra a soft skillek. A stratégiai tervezést sokszor megnehezítik a gyorsan változó technikai feltételek és a gazdasági fejlődés, így a munkavállalók kiválasztásában a ”soft készségek” szerepe is jelentősebbé vált. Azok a képességek, amelyek a szakmai tudáson felül meghatározzák a beilleszkedést, motiválhatóságot, kooperativitást és kreativitást, nagyban hozzájárulnak a dolgozó vállalati kultúrában való boldogulásához.

4. A technológia mellett a mobilitás egyre fontosabb

Az informatikai munkaerő iránti növekvő kereslet kielégítésének egyik lehetséges útja a keresés kiterjesztése nemzetközi szintre. Távmunka esetében nem szükséges ugyanabban az irodában vagy országban dolgozni, viszont így a mobilitást fokozottan szem előtt kell tartani a kiválasztás során. Ugyanígy a jelöltek értékelésében az utazásra való hajlandóság és több idegen nyelv ismerete is fontos szemponttá válik. Ezek a tényezők hozzájárulnak a cég versenyképességéhez és lehetővé teszik a nemzetközi növekedést.

5. Trend a bevált munkaerő újraalkalmazása

Az IT szektorra egyre inkább jellemző lesz a korábbi alkalmazottak újbóli felvétele, ami költséghatékony módszer a már bevált tehetségek megszerzésére. A visszatérő alkalmazottak olyan csapattagok, akik már bizonyítottak és másodszorra még nagyobb mértékben járulhatnak hozzá a cég sikeréhez. A más cégeknél eltöltött idő alatt újabb ismeretekre és tapasztalatokra tesznek szert, emellett viszont jól átlátják a korábbi munkahelyük rendszereit is, illetve már megmutatták, hogy milyen teljesítményre képesek egy adott vállalati kultúrában és iparágban.

maradjon naprakész a munkaerőpiacot és a HR világát érintő kérdésekben.