Az emberek egyre inkább hozzászoknak ahhoz, hogy otthon, a munkában és út közben is a világhálóra csatlakoztatott készülékek veszik körül őket. Amennyiben azt szeretné, hogy vállalata az ilyen hirtelen változások és technológia fejlődések idején is modern és agilis maradjon, akkor ideje komoly figyelmet fordítania az IoT-re!

Az IoT „fordulópontja”

Azok a vállalatok, amelyek nem követik figyelemmel az IoT trendjeit, és azon tűnődnek, milyen értékkel bírhatnak ezek a vállalat szempontjából, azt kockáztatják, hogy lemaradnak versenytársaik mögött, és elérhetetlen távolságra kerülnek az aktuális technológiai szokásoktól.Számos olyan jóslat és előrejelzés van, amely arról szól, hogy az IoT mérete és jelentősége hogyan növekszik majd a következő néhány évben. A Gartner szerint a világszerte használatban lévő csatlakoztatott készülékek száma az idei 14 milliárdról 2021-re 25 milliárdra növekszik majd.

Ez a tendencia a világ összes régiójára hatással lesz. Dél-Amerikában például a Research and Markets szerint a piac 2023-ra 19,4 milliárd dolláros értéket ér el.Az Amerikai Egyesült Államok Kalifornia államában nemrég megszavazták az ország első IoT törvényét, amely kifejezetten a csatlakoztatott készülékek biztonságára helyezi a hangsúlyt. A törvény 2020 januárjában lép érvénybe.

Egyre több vállalat foglalkozik az IoT kérdésével. Az International Data Corporation előrejelzése szerint a 2017 és 2022 közötti időszakban évente 13,6 százalékkal nő majd az összeg, amelyet a vállalatok erre a területre költenek, és 2022-re 1,2 billió dollárt ér el.Carrie MacGillivray, az IDC csoport IoT-ért és mobilitásért felelős igazgatóhelyettese elmondta: „Az IoT piaca fordulóponthoz érkezett. A projektek a megvalósíthatósági példákról a széles körű alkalmazás szakaszába lépnek. A vállalatok a projektek tervezésekor igyekeznek növelni befektetéseiket, és többet költetnének az IoT megoldásokhoz szükséges hardverre, szoftverre, szolgáltatásra és kapcsolatra.”

Miközben kétségkívül nagy hangsúly kerül majd arra, hogy az IoT hogyan tud új bevételi lehetőségeket teremteni, a vállalat sokat nyerhet ezen technológiák belső, különösen a HR és a toborzás területén történő hatékony bevetéséből is.Az IoT jelentősége a munka világábanAz IoT képes arra, hogy radikálisan átalakítsa egy vállalat működését, valamint a HR és a toborzás területére is kiterjessze befolyását.A HR-menedzsereknek figyelembe kell venniük, hogy milyen, többek között biztonsági és privát szférával kapcsolatos tényezőkkel jár az, hogy az emberek egyre több csatlakoztatott készüléket tartanak maguknál. Amennyiben az alkalmazottak nagyobb számban használják az IoT alkalmazásait a bizalmas adatok megtekintésére és kezelésére, fontos, hogy megfelelő biztonsági intézkedések és kibervédelem legyenek érvényben.Az IoT növekedésével egyre fontosabbá válik, hogy az ilyen kérdésekről szóló képzésben részesítsük a munkavállalókat.Az IoT alkalmazások új módszereket kínálhatnak a vállalat számára ahhoz is, hogy megtartsa alkalmazottait, valamint támogassa általános egészségüket és jólétüket. A viselhető készülékek, például az okosórák, segíthetnek abban, hogy az emberek aktívak maradjanak, és ne töltsenek túl sok időt egy helyben ülve. Ha ilyesfajta területeken működik együtt az alkalmazottakkal, azzal segíthet az egyéni egészség és fittség javításában, javíthatja a munkakedvet, és növelheti a termelékenységet.Ami a toborzást illeti: az egyik fő hangsúlyt valószínűleg arra kell helyezni, hogy a szükséges készségek és tapasztalat bevonásával biztosítsa az IoT eszközök biztonságos és előnyös használatát. Ezen a gyorsan változó területen azonban gyakran előfordulhat, hogy olyan munkakörökre kell embert találni, melyek még gyerekcipőben járnak, vagy sok vállalatnál még egyáltalán nem is léteznek. Biztosan állíthatjuk, hogy ez kihívássá teszi a toborzást, különösen a vállalat olyan fontos területein, mint az adatvédelem és biztonság.

Az egyik leghatékonyabb stratégia azt, ha olyan embereket keresünk, akik megfelelő szemléletmóddal és alapvető ismeretekkel rendelkeznek ahhoz, hogy a gyorsan változó IoT környezetben fejlődhessenek. Olyan jelölteket keressen, akik a gyors változások esetén is jól érzik magukat, és izgatja őket a kihívás, hogy egy eddig felfedezetlen területen próbálkozhatnak!A Randstad azt találta, hogy manapság sok munkavállaló értékeli pozitívan a gyors technológiai forradalmat és a digitalizációt. A Q4 2018 Workmonitor felmérésben megkérdezettek háromnegyede (74%) látja egyfajta lehetőségként azt az egyre növekvő hatást, amelyet a technológia gyakorol a munkájukra, és 80%-uk szeretne több digitális készséget elsajátítani annak érdekében, hogy javítsák jövőbeli munkaerőpiaci esélyeiket.Röviden: ha vállalata készen áll arra, hogy a megfelelő képzésbe és fejlesztésbe fektessen be, az emberek készen állnak a tanulásra.A technológiai innováció a toborzást optimalizáló eszközök szélesebb kínálatát is magával hozta. A Randstad Innovation Fund által támogatott alkalmazások, például a HackerRank és a Pymetrics segíthetnek a munkáltatóknak abban, hogy a megfelelő alapvető készségekkel és kognitív képességekkel rendelkező embereket találjanak meg, mindehhez olyan módszereket használva, mint a játékosítás és a pszichometriai felmérés.

Az ilyen típusú eszközök kihasználásával és hatékony, célzott toborzási stratégia kialakításával mindent megtehet azért, hogy a vállalat sikeres legyen az IoT korszakában.