A mérnöki munkák jövője nagyrészt a technológiai újításoktól függ. Mire számíthatunk? Hová tart a mérnöki világ? Hogy néz majd ki a pálya a jövőben? Hogyan változnak a munkák? Ezeket a kérdéseket teszik fel maguknak a jövendőbeli mérnökök.

A technológiai újítások fogják meghatározni a mérnöki karrierek alakulását, így a mérnököknek tudniuk kell a lehetséges változásokról és biztosnak kell lenniük abban, hogy tudnak hozzájuk alkalmazkodni.
automatizálás

Az automatizálás a mérnöki szakmát egyik legjobban befolyásoló tényező. Egyre több robot és gép lesz képes különféle feladatok ellátására, akár a fenntartás, akár a gyártás területén. Emiatt akár attól is tarthatnánk, hogy a mérnököknek kevesebb lehetőségük lesz  munkájuk gyakorlására.


Azonban az automatizálás más mérnöki pályák megerősödését is magával hozza.


Magukat a munkavégző robotokat is meg kell építeni, és fenn kell tartani. Ehhez mérnökökre van szükség. A kísértet pedig ott lakik a gépekben, és néha elromlanak. Ilyenkor a mérnökök feladata, hogy megállapítsák, mi történt, és hogyan lehetne ezt megakadályozni a jövőben.

szoftver

Az informatika által vezérelt világban a szoftvermérnökökre és alkalmazásfejlesztőkre még nagyobb szükség lesz. A számítógépekhez programok kellenek, és a programokhoz erre szakosodott mérnökök.

Például azok, akik értenek az egyre jobban terjeszkedő felhőalapú informatikához, könnyebben találnak majd jó állást a jövőben. Valójában a szakértők szerint a felhőalapú számítástechnika (cloud computing) az egyik legnehezebben toborozható pálya lesz az eljövendő egy-két évben. Ha egy szoftvermérnöknek megfelelő képességei vannak, akkor nagyon jó esélyekkel indulhat.


A szoftvermérnökökre minden területen szükség van, de ezek közül is kiemelkedik a gyógyászat. Az idősödő népességgel nőni fog a kereslet, és a gyógyszeriparnak új forrásokra lesz szüksége. Hasonló várható a hadiiparban is. Ahogy a háborús konfliktusok természete változik, új, fejlettebb szoftverekre lesz szükség, amelyeknek létrehozásáért a mérnökök lesznek felelősek.fosszilis üzemanyagok


Ahogy egyre kisebb szükség van fosszilis üzemanyagokra, úgy változik a mérnöki pálya. A jövő mérnökeinek a megújuló energiaforrásokra kell koncentrálniuk, nem a hagyományosan bányászható vagy kőolajalapú forrásokra.

Az alacsony szénkibocsátású technológiák valószínűleg egyre több befektetőt vonzanak majd. A kormányok már terveket készítenek arról, hogy hogyan válhatnának vezetővé ezekben a technológiákban. Minden ország próbálja csökkenteni széndioxid-kibocsátását, a legtöbbet az EU kötelezi is erre.


Röviden ez azt jelenti, hogy világszerte a kormányok magáncégekkel együttműködve dolgoznak majd azon, hogyan lehetne a fosszilis üzemanyagoktól való függést megszüntetni, és ehhez rengeteg mérnökre lesz szükségük. Ők fogják ugyanis kiszámolni, hogyan lehet a fosszilis üzemanyag használatát csökkenteni, és  megújuló energiaforrásokkal helyettesíteni.közlekedés

A repülőmérnöki szakma hatalmas fellendülésre számíthat az elkövetkező években, évtizedekben. Egyre több ember veszi majd igénybe az olcsóbb repülési rátákat, így egyre több repülőgépre lesz szükség.


A Virgin Atlantic talán a legismertebb újító ezen a téren. Jelenleg egy amerikai start-up céggel közösen dolgoznak azon, hogy megépítsék a valaha volt leggyorsabb polgári repülőgépet. Ha ez sikerül, más cégek is követhetik példájukat és így még több állás lesz elérhető a pályán.


A mérnökök számra az űrtechnológia is kiemelt fontosságú lesz. Magánbefektetők és cégek tervezik a Mars meghódítását a nem is olyan távoli jövőben. Ehhez a legjobb repülőmérnökökre lesz szükség, hogy kiszámolják, miképp is juthatunk a leggyorsabban a vörös bolygóra.


Ha egy kicsit „földhözragadtabbak” maradunk, az önvezető autók kapcsán is azt jósolják, hogy nagyon hamar el fogják lepni az utakat. A mérnököknek így lehetőségük lesz arra, hogy az egyik legújabb technológián, az önműködő autón dolgozzanak.

környezet

A közlekedésben való fejlesztés azt is jelenti, hogy a világnak is változnia kell: a városi környezetnek meg kell újulnia és át kell alakulnia.


Egyre több ember lakik városokban, több, mint ezelőtt bármikor, így a városoknak terjeszkedniük kell. Emellett egyre több város csökkenti a megengedett benzin- és dízelhajtású autók számát, így a tömegközlekedés és a bicikli nagyobb hangsúlyt fog kapni a jövőben.


Az „okos városok” is egyre kiemeltebb figyelmet kapnak: az 5G technológiának hála a járművek, épületek és készülékek összekapcsolódnak a „tárgyak internetében” (IoT – Internet of Things). Ehhez egyre több antennára és erőműre lesz szükség, olyan városokban, ahol már most is alig van hely.


Így az építőmérnököknek is adott a feladat: úgy kell alakítaniuk a városok kialakítását, hogy megfeleljen a kor technológiai elvárásainak.


A Randstad 2006 óta a Williams Martini Racing Team hivatalos partnere. A kapcsolatunk alapja közös értékrendszerünk és az elszántságunk, hogy valódi eredményeket hozzunk; és mindkét téren a legfontosabb az, hogy milyen embereket alkalmazunk. A partnerségnek köszönhetően sok tapasztalatot gyűjtöttünk a mérnöki toborzás területén, illetve az együttműködés lehetőséget teremt arra, hogy mérnöki pozíciót kereső jelöltjeinket a rendelkezésre álló legjobb pozíciókban helyezzük el. Ismerje meg a Williams Martini Racing Teammel közös munkánk részleteit! 

Érdekli a mérnöki pálya? 

nézze meg mérnöki/műszaki állásainkat