Az ünnepi hangulat a munkahelyekre is beférkőzik, a munkavállalók ilyenkor a karácsonyi ajándékok hosszas listája mellett saját helyzetüket és munkahelyükkel való elégedettségüket is átgondolják. Egy ilyen évértékelés során előfordulhat, hogy munkavállalóink negatív eredményre jutnak, de természetesen tehetünk azért, hogy ez ne így legyen. De mit is szeretnek a dolgozóink az ünnepi időszakban a munkahelyükön? A Randstad új adatai alapján a következőket:

- 70% a szabadságot,

- 54% az ünnepi hangulatot,

- 41% a munkatársak boldogságát,

- 34% a karácsonyi bónuszt,

- 33% a karácsonyi partyt,

- 22% az ünnepi ebédet/vacsorát a munkatársakkal,

- 11% a finom süteményeket,

- 9% a céges karácsonyi ajándékozást.Az adatok azt mutatják, hogy a munkavállalóknak fontosak az emberi kapcsolatok, szeretnek ilyenkor több időt tölteni családtagjaikkal és kollégáikkal, és jobban szeretik az informális találkozókat és eseményeket, mint a strukturált ünnepségeket. Íme néhány tipp, amelyet a munkavállalók boldogságának növelésére használhatunk ebben az ünnepi időszakban. 

Szabadság

Nem könnyű feladat megteremteni az egyensúlyt a felfokozott év végi üzleti igények és az alkalmazottak nagyobb rugalmassággal és fizetett szabadságolással kapcsolatos vágyai között, különösen a fiatalabb munkavállalóink esetében. Miközben tudjuk, hogy a vállalati céloknak teljesülnie kell, értékeljük azt is újra, hogy milyen költséges volna új tehetségeket toborozni az év végi feszített tempó miatt, különösen az ünnepi időszak alatt. A megkérdezettek több mint fele (62%) állítja azt, hogy tervez az ünnepek körül szabadságot kivenni. Ugyanakkor 52%-uk úgy nyilatkozott, hogy a munkaadójuk nem ad lehetőséget további szabadnapok kivételére a karácsonyi időszakban. Ha meg akarjuk tartani hosszú távon munkatársainkat, ki kell elégítenünk a rugalmasabb munkaidő utáni egyre fokozódó igényüket. 

Ünnepi bónuszok

Gondolkozott azon, hogy az idei karácsonyi bónuszok kihagyása esetleg jó megoldás lehet a pénz megtakarításra? Gondolja újra! A Randstad felmérése szerint a munkavállalók 34%-a várja reménykedve a karácsonyi bónuszát. Habár a béremelés a legjobb módja az árbevétel csökkentésének, a Payscale 2017-es "Compensation Best Practises" riportja szerint a munkavállalók mindössze 20%-a érzi úgy, hogy igazságos és megfelelő a bérezése. 

Jótékony kezdeményezések

A munkavállalók 75%-a fontosnak találja, hogy a vállalatok részt vegyenek jótékonysági kezdeményezésekben az ünnepi időszakban. Kiváltképp a Z és Y generáció vonzódik jobban azokhoz a cégekhez, akik tudatosan törekednek arra, hogy a társadalmi felelősségvállalást bevonják a vállalati működésbe és kultúrába. Végső soron a jótékonysági törekvések jól tükrözik a munkáltatói márkánkat és a vállalat által képviselt értékeket. 

Ünnepi partyk

Ha szeretnénk megteremteni egy pozitív munkakörnyezetet, az ünnepi összejövetelek kulcsfontosságúak lehetnek a munkavállalók elkötelezettségének javítására. Bár elsősorban a dolgozóink ilyenkor a családdal töltött szabadidőt és a karácsonyi bónuszt élvezik, a munkavállalók több mint fele örömmel fogadja a hangulatos irodai környezetet. A dolgozók 84%-a szerint a karácsonyi buli jó lehetőséget kínál a munkatársakkal való kapcsolatépítésre. Éppen ezért ha úgy érzi, hogy a fentebb említett juttatásokat idén nem engedheti meg magának, egy karácsonyi ünnepség mindenképp jó ötlet lehet. Higgye el, kiemelten fontos, hogy a munkavállalói boldogok legyenek ebben az időszakban. Segítsen az ünnepeket örömteli hangulatban lezajlani, és garantáltan megalapozza a 2018-as év sikereit. Arra vonatkozóan, hogy hogyan vonzhatja be vagy tarthatja meg a tehetségeket, további tippeket talál a Randstad Workforce 360 oldalán.