5 módszer, hogy elkötelezettek maradjanak az otthonról dolgozó munkavállalóink.

Ha a vállalat lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy otthonról dolgozzanak, az sokkal többet jelenthet számukra, mint egy extra jutalom. Segíthet abban, hogy bevonzza a legjobb fiatal pályázókat, akik kifejezetten a rugalmas megoldásokra vágynak. Ez azonban jóval bonyolultabb és összetettebb instrukciókat és javaslatokat kíván meg a cégtől annál, hogy "Keress egy csendes zugot az otthonodban, megfelelő áramellátással."Az otthonról történő munka számos kihívást jelent az alkalmazottak számára, amelyekkel valószínűleg nem találkoznak, amikor az irodában dolgoznak. Érdemes ezért egy külön szabályrendszert létrehozni az otthoni munkavégzésre, hogy a lehető leghatékonyabban teljesen az így eltöltött órák.

a home office előnyei

2017-ben az IBM, amely már régóta vezető szerepet tölt be az alkalmazottak otthoni foglalkoztatásában, bejelentette, hogy megváltoztatta eddigi politikáját. 2007-ben a vállalat arról számolt be, hogy dolgozóinak világszerte mintegy 40 százaléka nem rendelkezik hagyományos irodával. Azóta azonban sok alkalmazottja visszatért az irodába.

Az IBM azonban kivételnek tűnik. Az otthoni munkavégzés nem új trend, hiszen az otthonról legalább részmunkaidőben dolgozók száma évek óta folyamatosan nő. A Gallup egy közelmúltbeli felmérése szerint a távoli munkát végző munkavállalók száma legalább 43% -kal emelkedik.

A Global Workplace Analytics kutatásai szerint, tíz munkáltató közül hat észleli a költségmegtakarítást, mint a távmunka jelentős előnyét. Például a Dell munkatársainak egynegyede teljes munkaidőben, de legalább néhány nap erejéig dolgozik otthonról egy héten, és a vállalat 2020-ig meg is kívánja növelni ezt a számot. A Dell jelentése szerint évi 12 millió dollárt takarít meg ingatlanköltségekben és rugalmasabb munkaterületek létrehozásával. A pénzügyi előnyök mellett érdemes figyelembe vennie a toborzási lehetőségeinek kiszélesedését is. Bővítheti a legjobban képzett álláskeresők spektrumát, hiszen innentől nem kell olyan szigorúan figyelembe vennie a jelölt lakhelyét sem. 

Miközben az alkalmazottak otthoni munkavégzése lehetővé teszi számukra az autonómiát és az esélyt, hogy zavartalan környezetben dolgozhassanak, az elszigeteltség és a kollégáktól való elkülönülés érzéseivel is meg kell küzdeniük. De segíthet nekik, hogy legyőzzék ezeket az érzéseket. Lássuk hogyan.

hogyan tartsuk munkavállalóinkat boldogan és elégedetten?

1. biztosítsuk számukra a megfelelő eszközöket

Ne számítson arra, hogy alkalmazottai már rendelkeznek a munkához szükséges modern PC-vel vagy laptoppal, nagy sebességű internetkapcsolattal vagy VoIP-képes telefonnal. Adja meg az összes szükséges eszközt, beleértve a szükséges szoftveralkalmazásokkal rendelkező számítógépeket, például VPN-t. Hozzon létre számukra fiókot az olyan felhőalapú szolgáltatások és alkalmazásokhoz, amelyeket a vállalat használ, mint például a Dropbox, hogy már első naptól hatékonyan és gördülékenyen dolgozhassanak.

2. használjon egy kommunikációs platformot

A csapat tagjaival és más kollégáival való kommunikáció nehéz lehet, ha néhányan a Skype-ot, mások a Google Hangouts-t vagy a Slack-et használják. A file-ok létrehozása és megosztása különböző felületeken szintén feleslegesen növelik a komplexitást például ha a csapat egyik fele Microsoft Office-t használ, míg a másik fele pedig Google G-Suit-ot. Válasszon ki egy alkalmazást és platformot és terjessze ki annak használatát a teljes vállalatra.

3. időzítsen be rendszeres csapatmegbeszéléseket

Nincs jobb módja annak, hogy mindenki tudja a legfrissebb és legfontosabb információkat, mint a heti csapatmegbeszélést, még akkor is, ha virtuális konferenciát vagy online video csevegést tartanak. Szintén fontolja meg a csapatépítő rendezvények szervezését is, amelyek évente legalább egyszer összehozzák a kollégákat.

4. jusson idő a személyes megbeszélésekre

Nem ritka, hogy a munkavállaló azon gondolkodik, hogy vajon mit gondol a menedzser, elégedett-e a munkájával, és ez gyorsan elvezethet az elszigeteltség érzéséhez és a távolról dolgozó alkalmazottak távozásához. Ütemezzen rendszeres egy-egy találkozót, barátságos, heti megbeszéléseket és hivatalos teljesítményértékeléseket is.

5. mozdítsa ki őket otthonról

Mi, emberek, társas lények vagyunk, és mindenkinek szüksége van némi kapcsolatépítésre és társas érintkezésre más emberekkel. Ha a távolról dolgozó alkalmazottai közel laknak az irodához, biztosítson számukra az irodában is egy munkaállomást, ahol leülhet, aki épp bent dolgozna színesebben.

Ezekkel a lépésekkel hosszú távon biztosíthatja a távolról dolgozó alkalmazottai számára, hogy elkötelezettek és boldogok legyenek a vállalata iránt.

címkék Megtartás