A munkaerő-piaci trendekre, így elsősorban az egyre kritikusabbá váló munkaerőhiányra reagálva bővít a Randstad Hungary. A kelet-magyarországi régió sajátosságait – így a magas munkanélküliséget, az országos átlagtól elmaradó bérszínvonalat, illetve a szolgáltató szektor erősségét – figyelembe véve az új iroda Debrecenben nyílik. A megnyitón Baja Sándor, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója mellett Dr. Papp László, Debrecen város polgármestere beszélt a professzionális munkaerő-piaci szereplők fontosságáról.

 

Bővít a Randstad Hungary: Magyarország legnagyobb munkaerő-közvetítő cége szeptember 8-án Budapest és Tatabánya után az Alföld fővárosában, Debrecenben nyitotta meg harmadik irodáját. A terjeszkedést az általános munkaerő-piaci trendek, így elsősorban a munkaerőhiány fokozódása indokolta: „Egyre több területen alakulnak ki hiányszakmák, nehezen érhetők el a munkavállalók, sokan költöznek külföldre, a legtöbb itthon maradt álláskereső pedig passzív, vagyis foglalkoztatásban van, csak egy jó pozíció felajánlása esetén hajlandó váltani. Ezek a trendek felértékelik tevékenységünket, hiszen hagyományos módszerekkel iparágtól függetlenül egyre nehezebb megfelelő jelölteket találni” – mondta el Czellecz Zoltán, a Randstad Hungary üzletfejlesztési igazgatója. 

 

Az új iroda nyitásának helyszínválasztását az észak-alföldi régió sajátosságai határozták meg. „A legkézzelfoghatóbb különbség az ország többi régiójához képest a 10 százalék körüli munkanélküliségi ráta, amely messze a legmagasabb. Ez ugyan komoly probléma, mégis lehetőséget is jelent: ebben a régióban ugyanis az aktív álláskeresők közt is sok az olyan potenciális jelölt, akiket reális eséllyel tudunk elhelyezni ügyfeleinknél” – emelte ki a szakértő. A régió másik jól látható sajátossága az országos átlagtól elmaradó bérszínvonal, amelyre Czellecz Zoltán szerint szintén érdemes lehetőségként tekinteni, hiszen láthatóan élénkíti a helyi befektetéseket. „Teljesen új szereplők érkeznek a régióba, illetve a már helyben működő cégek is bővíteni terveznek, így azt látjuk, hogy Debrecen környékén nagyon pezsgő munkaerőpiac van, ahol tudunk hozzáadott értéket adni mind a vállalatok, mind a jelöltek számára” – mondta el a szakértő az iroda megnyitását megelőzően. 

 

Dr. Papp László, Debrecen város polgármestere a megnyitón hozzátette: „Debrecen az ország egyik legeredményesebb városa a gazdaságfejlesztés terén. A munkaerő-piaci igények növekedésének kiszolgálásához azonban professzionális szereplők is szükségesek, ezért látom jelentősnek a Randstad iroda nyitását Debrecenben. Városvezetőként emellett kulcsfontosságúnak tartom a szakképzés fejlesztését. Célunk, hogy megfelelő munkalehetőséget, jövőt biztosítsunk az itt élőknek, és a városban tartsuk a rendelkezésre álló munkaerőt.” A megnyitón a polgármester mellett Baja Sándor, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója beszélt az uralkodó munkaerő-piaci trendekről.

Fókuszban a szolgáltató szektor 

 

A többi vidéki városhoz képest az iparági fókusz is speciális hazánk második legnagyobb városában. „Máshol jellemzően a gyártás-termelés, a mezőgazdaság, illetve bizonyos régiókban a turizmus a húzóágazat. A szolgáltatás nagyon erősen Budapestre koncentrálódik, mégis az előzetes felmérések alapján azt látjuk, hogy a debreceni térségben már most jelentős foglalkoztatónak számít a szolgáltató szektor, ráadásul nemcsak erős, hanem növekedésben lévő ágazat” – számolt be Czellecz Zoltán. Ez különösen biztató figyelembe véve, hogy a Randstad Award 2016 reprezentatív felmérés szerint a magyar munkavállalók számára ez a legvonzóbb szektor, megelőzve az autó-, illetve gyógyszer- és vegyipart. A munkavállalók több szempont – így a fizetés, a kellemes környezet és az érdekes munka – tekintetében is a legjobbnak ítélték ezt a területet.

 

A Randstad irodanyitásának előkészületeiben az EDC (Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ) közreműködésével a debreceni városvezetés is komoly segítséget nyújtott.